Joep deed mee aan 'Puberruil': 'Beleef er nog steeds plezier aan'

Joep deed mee aan 'Puberruil': 'Beleef er nog steeds plezier aan'

Door Klaas

Hoe is het om een aantal dagen compleet je eigen leven achter je te laten en in te ruilen voor het leven van iemand anders? Joep deed mee aan Puberruil en weet hoe dat is. 

Hij ging van de grote stad naar het dorp. Als enig kind naar een familie met twaalf broers en zussen. Als gymnasiast naar het leven van Dion, een auto-schoonmaker. Ondanks het feit dat het flink aanpassen was, heeft het hem uiteindelijk tot allerlei inzichten gebracht.

Waalre?

Het hele Puberruil-avontuur begint wanneer Joep via-via wordt gevraagd om mee te doen aan het programma. Hij zegt gelijk volmondig ja. "Om eerlijk te zijn houd ik best wel van aandacht, dus toen iemand aan me vroeg of ik mee wilde doen aan Puberruil, hoefde ik daar geen twee keer over na te denken. En dan was het ook nog eens een programma waar elk kind in Nederland mee is opgegroeid. Ik was gelijk om."

Wanneer het programma voor Joep daadwerkelijk begint, is hij nog best een beetje nerveus. Hij heeft immers nog geen flauw idee waar hij de komende dagen zal verblijven. "Ik kreeg te horen dat ik een OV-chipkaart mee moest nemen, dus ik dacht dat we in Den Haag zouden blijven. Dat bleek dus totaal niet waar te zijn. Ik ging naar Waalre, een dorp in Brabant. Ik had er echt nog nooit van gehoord, en ook toen ik het opzocht, vroeg ik mezelf af waar ik nou weer was beland. Ik dacht eigenlijk dat het zo’n boerendorp was waar nog net WiFi was, en maakte me al zorgen dat ik op een boerderij terecht zou komen. Die zorgen waren tevergeefs, want uiteindelijk was dat beeld van Waalre totaal niet accuraat."

Rust en stabiliteit

De woonplaats zelf is niet het enige dat sterk in contrast staat met Joeps dagelijkse leven. Ook de familie is anders dan wat hij gewend is. "Ik had al wel verwacht dat ik naar een iets grotere familie zou gaan, maar ik dacht meer aan een gezin van vijf. Vervolgens verbleef ik in een huis met om en nabij twaalf man. Alle verwachtingen die ik aanvankelijk had, kwamen dus nauwelijks overeen met de werkelijke situatie."

"Het leven in Waalre was sowieso een grote verandering ten opzichte van mijn leven in Den Haag", gaat Joep verder. "Ik merkte dat ik mijn rust mistte. Als je me tegenkomt, ben ik een ontzettend druk persoon. Maar als ik dan thuiskom, houd ik toch wel van rust. In een gezin met twaalf mensen kom je daar wat minder makkelijk aan toe. Ook viel me op dat in mijn gastgezin veel meer stabiliteit was. Ik ben zelf van het last minute beslissen wat ik ga doen, ik leef per half uur. Dat was in Waalre wel even anders georganiseerd. Je stond als het ware op, ontbeet, poetste je tanden en ging werken. De dag was al redelijk uitgestippeld. Ik vond het ook wel moeilijk dat alles zo ver weg was, want in Den Haag zit natuurlijk alles om de hoek. Voor vier dagen was het zeker te doen, maar ik zie mezelf er niet op lange termijn wonen."

Meer doen, minder lullen

In Den Haag zit Joep op het vwo en houdt hij zich maar al te graag bezig met politiek, filosofie en het milieu. Dit is echter niet hoe het leven van Dion eruit ziet. Dion zit niet meer op school, maar runt al zijn eigen bedrijf, dat auto’s schoonmaakt. Wanneer Joep erachter komt dat hij tijdens zijn ruil overdag niet naar school zal gaan, maar auto’s zal schoonmaken, hakt dat er wel even in. "Ik ben echt een boekenwurm. Ik houd van denken, en ben wat minder praktisch, dus dat was wennen."

Maar het heeft ook vooroordelen bij hem weggenomen. "Ik vond het vroeger dom als mensen voortijdig stopten met school om te werken, maar nu heb ik zoiets van: als het voor iemand werkt, dan is dat top, en moet diegene dat vooral blijven doen. Ik zou het zelf niet doen, maar er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden."

En die zin somt eigenlijk exact op wat hij geleerd heeft van zijn deelname aan Puberruil: "Het feit dat andere mensen dingen anders doen dan ik, betekent niet dat die aanpak slecht is. Tot op de dag van vandaag ben ik nog steeds dankbaar voor die les. Overall was Puberruil gewoon een hele leuke ervaring, waarin ik mezelf echt heb kunnen ontplooien en veel heb geleerd. Ik kan iedereen met volle overtuiging aanraden mee te doen!"

Lees ook
Puberruil Xtra: Jipke in Zambia!

Gepubliceerd op 15 september 2022
ADVERTENTIE
De Galaxy Chromebook maakt je (school)leven makkelijker!

Met de Galaxy Chromebook Go kun je de hele dag huiswerk maken, series bingen en online shoppen zonder dat 'ie leeg raakt. Ook kan deze laptop wel tegen een stootje. Dus geen paniek als jij je drinken omstoot, want deze laptop heeft een morsbestendig toetsenbord!

Ontdek de Chromebook!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.