Joanne is de eerste JDDV!

Door Renske

En de winnaar is bekend: Joanne Hoekstra mag zich officieel de Jonge Dichter des Vaderlands noemen! Dat werd zaterdag bekend gemaakt op het Doe Maar Dicht Maar-festival in Groningen. Joanne treedt in de voetsporen van de master: de 'volwassen' Dichter des Vaderlands, Ramsey Nasr. 

Joanne wordt daarmee de komende twee jaar huisdichter van Scholieren.com.

Poëzieclips

Sannemaj Betten en Kenza Bolsius werden tweede en derde. Joanne had helemaal niet verwacht dat ze zou winnen, omdat Kenza eerst meer stemmen had. Uiteindelijk won Joanne echter met 48% van de stemmen!

De drie meiden maakten elk 'n filmpje waarin ze hun gedicht voordragen. We publiceerden ze alle drie al eerder. Hieronder zie je het filmpje van Joanne, In het hoofd van haar broer

Begeleid door poëziepro's

Joanne mag zich nu twee jaar lang de Jonge Dichter des Vaderlands noemen. Ze schrijft vier keer per jaar een gedicht en presenteert dat bij zelfgekozen gelegenheden of een actuele happening.

En dat niet alleen: ze mag optreden op literaire festivals, wordt begeleid door de echte poëziepro's en publiceert bij ons(!). Ze schreef trouwens al eerder 'n gastgedicht voor Scholieren.com: lees 'm hier.

Gastcolumns

We zijn groot fan (en mediapartner!) van de dichtwedstrijd en hebben de campagne intensief gevolgd: van de 60 inzendingen werden er veertien scholieren genomineerd. Zij mochten door naar het masterclassweekend in Delfzijl, waar onze huisdichter Luuk bij was. Na het masterclassweekend bleven er drie meiden over: Sannemaj, Kenza en Joanne. Deze dames toonden hun kunsten ook aan het Scholieren.com-publiek.

Nadat de dichtvideo's van de drie finalisten af waren kon het stemmen starten en dit weekend is dan eindelijk de eerste echte Jonge Dichter des Vaderlands benoemd. Joanne gefeliciteerd!

Gepubliceerd op 4 juni 2012