Jelle (15) is wekelijks op de radio: 'Nieuws en muziek, daar houd ik van'

Jelle (15) is wekelijks op de radio: 'Nieuws en muziek, daar houd ik van'

Door Rixt

Terwijl zijn leeftijdsgenoten thuis liggen te Netflixen, kruipt de vijftienjarige Jelle achter de microfoon bij RTV Meppel. Toen Jelle als klein jongetje voor het eerst naar de regionale radio luisterde, was hij meteen verkocht. Als jongste vrijwilliger ooit is hij meerdere keren per week in de studio te vinden. 

Jelle, wat doe je precies bij de radio?

"Het begon allemaal met het programma After School, een radioprogramma speciaal voor jongeren. Via een oproep op Facebook begon ik hier als sidekick. Dat betekent dat je eigenlijk een soort hulp bent. Ik presenteerde vooral. Later werd mij geleerd hoe ik de techniek kon doen en sindsdien ben ik eigenlijk altijd de technicus. Ik moet liedjes instarten, microfoons aanzetten, et cetera."

Welke programma’s maak je?

"Ik maak twee uur per week After School. Daarin behandelen we onderwerpen die jongeren interesseren, zoals mentale problemen, de actualiteit en school. Eigenlijk dus de radiovariant van Scholieren.com.

Sinds kort heb ik met een aantal anderen een nieuw programma opgezet, Kruispunt. Dit is een politiek programma met een doelgroep die bij een jaar of twintig begint. We behandelen de politiek op regionaal en landelijk niveau en willen dit graag dichter bij de luisteraar brengen."

Hoe ziet het maken van zo’n radioprogramma eruit?

"Ik zet een paar dagen voor een uitzending een draaiboek in elkaar, daarin staan de onderwerpen die we gaan behandelen en de muziek die we gaan draaien in een tijdschema. 

Als ik in de radiostudio kom, een uurtje van tevoren, is er eerst nog een andere radio-dj een programma aan het maken. Daar klets ik dan vaak nog even mee. Dan ga ik mijn spullen klaarzetten, ik neem de onderwerpen nog eens door en ik kijk nog even of er iets bijzonders is gebeurd wat we zouden kunnen behandelen. 

Daarna gaan we het programma echt maken. We kletsen over voorbereide onderwerpen en draaien muziek. Aan het eind bespreken we het programma nog even na en dan is het alweer afgelopen."

Wat is er nou zo leuk aan de radio?

"Het is superleuk om in een gezellig team een mooi programma neer te zetten. Ik vind de afwisseling van muziek en geklets leuk."

Hoe lang ben je met de radio bezig per week? 

"Ik denk wel zo’n vijf tot zes uur per week."

Doe je dit allemaal vrijwillig?

“Ja, alles is vrijwillig.”

Hoe combineer je dat met school, werk en een sociaal leven?

"Ik probeer het voorbereiden ’s avonds doordeweeks te doen. Mijn vrijdagmiddag hou ik hiervoor al jaren vrij. Verder vind ik het zó leuk, dat het me ook allemaal niet uitmaakt."

Wat was het mooiste moment dat je hebt meegemaakt bij de radio?

"Bij mijn eigen programma’s? Oeh, ik denk dan toch toen we een heel leuk interview hadden met Daisy Veenstra, een psychologe die TikToks maakt over mental health. Daar kregen we hele mooie reacties op.

Ik heb ook een rondleiding gehad bij Qmusic, dat was echt heel leuk. Ook ben ik een aantal keer live op RTV Drenthe, de regionale omroep, geweest."

Wat is je toekomstdroom bij de radio?

"Ik zou heel graag een eigen radioprogramma hebben bij een landelijke omroep, het liefst Qmusic of 3fm. Qmusic vind ik heel positief en de muziek van 3fm spreekt mij aan. 

Ik wil na havo-5 journalistiek studeren. Naast radio maken, lijkt de onderzoeksjournalistiek mij namelijk ook leuk."

Nog een laatste vraag: waarom zouden scholieren naar de radio moeten luisteren?

"Het leuke van de radio is dat nieuws en muziek zich mengen, het is dus lekker afwisselend. Daarnaast krijg je op de radio ook achtergrondinfo over de muziek. Het verhaal achter muziek is voor jongeren ook echt interessant, denk ik. Dat mis je toch als je gewoon een playlist aanzet op Spotify."

Lees ook
Lieve radio, wat ben je eigenlijk geweldig

Gepubliceerd op 3 november 2021
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.