Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee

Je bent wat je draagt

Lisa

De een trekt elke ochtend snel wat uit de kast, terwijl de ander lang nadenkt over wat hij of zij die dag aantrekt. Kleding is een uitingsmiddel. Sommige jongeren gaan het liefst ieder weekend de stad in, op zoek naar toffe nieuwe items. Maar anderen laten nog steeds hun moeder alles voor ze uitkiezen. Wanneer je op straat loopt zie je altijd een hoop verschillende mensen voorbij komen. Uiteindelijk hebben de meesten van ons toch wel een herkenbare kledingstijl en daar wilde ik graag meer over weten. 

''Voor inspiratie hoeft echt niet de hele look je aan te spreken.''
Leonoor (16 jaar) denk echt na over haar kledingstijl, maar het moet wel een beetje betaalbaar blijven: ''Ik heb niet echt een favoriete winkel. Als ik ga shoppen loop ik gewoon overal naar binnen. Soms is het dan raak, andere keren niet. Maar ik ga meestal wel naar de stad met een idee van de kleding die ik wil kopen. Waar die stukken dan vandaan komen, maakt me niet heel veel uit. Toch komt veel kleding uit mijn kast van de H&M. Waarschijnlijk omdat het daar betaalbaar is en ze vaak een uitgebreide collectie hebben.

"Leuke kleding hoeft niet duur te zijn", geeft ze aan. Ze vervolgt: "je moet gewoon goed zoeken. Inspiratie voor outfits haal ik vooral van straat en van blogs. Het is moeilijk om bloggers te vinden met precies dezelfde stijl, maar voor inspiratie hoeft niet de hele look je aan te spreken. Ik let dus vaak op onderdelen van de outfit.''

Ethisch en investeren
Marit (17 jaar) houdt van simpel, maar tegelijkertijd ook van classy: ''Ik vind de ‘effortless chic’-stijl erg mooi. Ik ben in de afgelopen jaren best veranderd in mijn kledingstijl. Eerst kocht ik veel goedkopere kleding, waarbij ik veel van die kledingstukken niet droeg, nu geef ik liever wat meer geld uit aan een goed kledingstuk waarvan ik weet dat ik het vaak zal dragen. Ik probeer de laatste tijd ook bewuster te winkelen, dus meer te letten op of kleding ethisch geproduceerd is, wat best moeilijk is."

Kleding is voor Marit niet alleen een omhulsel: "Ik heb nu zo mijn favoriete items, ook vind ik het leuk om rode lipstick te dragen, zo voel ik me het meest mezelf. Het belangrijkste van kleding vind ik dat je je vooral heel comfortabel en mooi voelt in wat je draagt.'' 

''Ik draag zelfs kledingstukken die van mijn vader of moeder zijn geweest.''
Eva (17 jaar) is niet bang om er anders uit te zien: ''Ik zou mijn stijl omschrijven als een beetje grunge en edgy, gewoon wat aparter. Ik vind details heel belangrijk, bijvoorbeeld een paar grappige sokken bij een outfit, of toffe sieraden. Heel veel van mijn kleding is ook tweedehands, ik draag zelfs kledingstukken die nog van mijn vader of moeder zijn geweest."

"Ik krijg eigenlijk best vaak reacties op mijn kleding, die zijn gelukkig vrijwel altijd positief. Mensen zijn soms onder de indruk omdat ik me 'niet kleed zoals iedereen dat doet'. Ik probeer een heleboel dingen gewoon uit en ben niet bang om 'over the top' te gaan. Toch ben ik nooit helemaal tevreden met mijn kledingstijl, elke keer kom ik weer nieuwe looks tegen met kledingstukken die ik nog niet in mijn kast heb liggen. Zo blijf ik elke keer toch weer vernieuwen.''

High waisted en comfortabel

Galina (17 jaar): ''Mijn kleding is vooral heel vrolijk, ik hou van veel kleur en printjes zoals bloemetjes. Ik heb eigenlijk altijd iets donkers aan in combinatie met iets vrolijks. Je zult me nooit helemaal in het zwart vinden, dat vind ik te somber. Ik hou eigenlijk van alles wat high waisted is, dat vind ik gewoon het mooiste. Verder vind ik het ook heel belangrijk dat het lekker zit, want het moet tenslotte comfortabel zijn.''

Gepubliceerd op 23 juni 2017
ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.