Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

Jarig zonder alcohol: Ruben

Jarig zonder alcohol: Ruben

“Ik ben niet zo’n groot fan van alcohol", vertelt de zestienjarige videoblogger Ruben met een blikje fris in z'n hand. "Af en toe drink ik wel wat biertjes, maar op mijn verjaardag heb ik voornamelijk frisdrank gedronken. Sommige vrienden zijn wel wat ouder, dus die zouden wel gewoon drank kunnen halen. Er valt dus nog wel aan te komen.”

Eindelijk zestien! En dan? Sinds de invoering van de alcoholwet kunnen veel jongeren hun verjaardag opeens een stuk minder uitbundig vieren. Drinken ze nu gewoon een glaasje fris, of trekken ze zich niks van de wet aan? In deze reeks spreekt en fotografeert Renske scholieren over dit onderwerp.

"Ik merk verder niet zoveel van de nieuwe wet. In de discotheek zijn er bijvoorbeeld wel roze bandjes om de leeftijd aan te geven, maar die kun je gemakkelijk ruilen. Dan kun je dus gewoon met een bandje van een achttienplusser een biertje halen. Ze letten daar helemaal niet goed op.

In de supermarkt kan ik niets halen, maar dan halen vrienden wel voor me. En mijn ouders zijn er ook best wel relaxed onder, ze vinden dat ik best wat biertjes mag drinken. Eerst was ik er altijd fel tegen, maar nu drink af en toe toch wat - dat was wel even wennen voor ze. Toch weten ze dat ik het altijd heel netjes hou, dus vinden ze het prima."

Gepubliceerd op 5 februari 2015
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

H.

H.

je moet gewoon heleeeemaal comazuipen is gwn heeeleemaaal mooi XX je geile beertje

7 jaar geleden

P.

P.

Het belangrijkst is om zelf na te blijven denken. Laat je niet opjutten door anderen om meer te drinken; genoeg is genoeg!

7 jaar geleden