Alleen vmbo'ers gezocht! Waar denk jij aan bij duurzaamheid? Vul de vragenlijst in en maak kans op een Bol.com bon van 15 euro

Meedoen

In gesprek met 'twitterterrorist' Charlotte

In gesprek met 'twitterterrorist' Charlotte

Door Kim

Een 17-jarige leerlinge van het Stedelijk Gymnasium Johan van Oldenbarnevelt te Amersfoort is gisteravond door de politie aangehouden omdat ze via Twitter dreigde met een bomaanslag op school. De berichtjes waren ironisch bedoeld, maar zijn serieus genomen.

Nu kennen wij Charlotte al wat langer dan vandaag. We spraken haar onlangs over haar online 'tegenschoolkrant' waarmee ze ruzie met de schooldirectie veroorzaakte.

Hier het oorspronkelijke artikel zoals we dat vandaag online wilden zetten:

Ze ziet eruit als een lief, braaf lerend meisje. Maar schijn bedriegt: achter de pc ontpopt ze zich tot een heksje dat haar leraren in de zeik neemt en zo haar medeleerlingen krom laat liggen van het lachen. 

Haar online 'tegenschoolkrant' De Pok bracht haar in oorlog met haar school. Gaat Charlotte veel te ver, of kan de schoolleiding niet tegen een geintje?

INMIDDELS HEBBEN WE CHARLOTTE EN HAAR VADER GESPROKEN, LEES HUN VERHAAL HIER.

Vreemde artikelen

“Toen ik hiermee begon, was de officiële krant (De Tok) heel erg saai. Amper twee keer per jaar kreeg ik  een setje raar opgevouwen blaadjes met docentenqoutes en vreemde artikelen van mensen die zich anders voelen dan de rest. Ik had het daar echt mee gehad. En als je een tegen-feestcommissie op kunt richten, waarom dan geen tegen-schoolkrant?” vertelt Charlotte.

And de Tegentok was born. “Het begon met posters en een website wat roddels en cartoons. Een vriend van me tekende een dikke docent na, waarop haar vetrolletjes op tafel liggen.” De school was not amused: “Ik moest bij de afdelingsleider komen en begreep wel dat die cartoon echt te ver ging. Die heb ik toen van de site afgehaald.”

Rechtzaak

Toch bleef Charlotte daarna klassenroddels, docentenquotes, foto’s en valse cartoons  publiceren. De school bleef boos en erop hameren dat ze te ver ging.  “Ik moest in die tijd bijna elke dag bij mijn afdelingsleider komen en iets verwijderen. Dat deed ik dan ook wel, hoor," vertelt ze.

De afdelingsleider vond dat er sprake was van smaad: gemene dingen over iemand zeggen in het openbaar, zonder diegene daar eerst op te laten reageren. Volgens Charlotte nam de schoolleiding het gebeuren zó hoog op, dat die op een gegeven moment zelfs dreigde met juridische stappen. Een rechtzaak, dus.

screenshot van De Pok

Herkenbare pseudoniemen

“Toen schrok ik even, maar besloot ik toch door te gaan. Ik gaf mijn schoolkrant een nieuwe naam, De Pok. Het Johan van Oldenbarnevelt Gymnasium werd het Joost van Oude Karnemelk, en alle docenten kregen een pseudoniem”, vertelt Charlotte. Eentje waar haar medeleerlingen natuurlijk wel doorheen prikten. Juridisch gezien was ‘t smaad-probleem daarmee opgelost, maar echt aardig was het natuurlijk nog steeds niet.

Ging Charlotte daarmee te ver? Een goeie reputatie op school had ze in elk geval niet meer. Begin dit schooljaar werd Charlotte geschorst, vanwege een brutale mond na te vaak telaatkomen. Officieel dus helemaal niet vanwege De Pok, al denkt Charlotte van wel. “Als de school me wilt schorsen na alles wat ik op de website heb gezet, prima. Maar dit is wel de slechtste smoes die ik ooit heb gehoord.”

Nog zoiets: toen Charlotte op een schoolfeest foto’s maakte voor De Pok, voelde de rector de gemene grappen al aankomen en pakte hij haar camera af. En dat deed ‘ie zelfs scheldend, volgens Charlotte. 

Verdraaide feiten

screenshot van De Pok

Maar reageert de schoolleiding dan niet een beetje te spastisch op Charlotte’s pesterijtjes? Ondanks zijn lange gesprekken met Charlotte, had de afdelingsleider niet zoveel te zeggen tegen Scholieren.com.

“Want enerzijds heb ik de neiging om (Charlotte's) halve waarheden, invulling en verdraaiing van feiten uit te leggen; anderzijds leidt dat ongetwijfeld tot een hoop welles-nietes en een nieuwe reeks aanvaringen”. Met andere woorden: volgens hem kletst Charlotte uit d’r nek.

Minder commentaar

Charlotte heeft haar schorsing braaf uitgezeten en inmiddels lijken de gemoederen op haar school wat bedaard. “Ik ga nog steeds door, houd het vaak iets netter, maar krijg de laatste tijd geen commentaar meer van school. Ik update de site niet elke dag meer, maar toch kijken er nog genoeg leerlingen op. Zo'n 50 bezoekers per dag."

Charlotte staat officieel waarschijnlijk in haar recht omdat de persvrijheid in Nederland héél erg ver gaat. Maar dan nog: wáárom dan toch zoveel moeite en vooral onaardigheid? “Er gebeuren elke dag zoveel grappige dingen op school, dat moeten andere leerlingen gewoon lezen. Een school moet gewoon een goeie schoolkrant hebben met roddels en quotes, klaar."

Wat Photoshop al niet met docenten kan doen.

Gepubliceerd op 17 februari 2011

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

R.

R.

Wt een overdreven gedoe van die politie!

11 jaar geleden

B.

B.

irritant kind, haal eerst je diplomas en krijg een normale job voor je de held wilt uithangen.

11 jaar geleden

K.

K.

Twitteraars plaatsen nu massaal de hashtag #bomaanslag achter ELKE tweet. Mooi protest :-)

11 jaar geleden

R.

R.

Ik ben het toch wel eens met de school, punt.

11 jaar geleden

S.

S.

Politie heeft alle recht haar op te pakken. Het is gewoon een irritant kreng.

11 jaar geleden

E.

E.

Ik zit bij haar in Leerlingenraad, nooit gedacht dat zij dat zou doen. Ik ben echt geschokt

11 jaar geleden

/.

/.

Wat een moordwijf, trouwen Charlotte?

#bomaanslag

11 jaar geleden

K.

K.

Wandel je je politiecel uit, word je ten huwelijk gevraagd. Bijzondere wereld is dit toch.

11 jaar geleden

K.

K.

Best Lkr wijf waar woont ie dan?

11 jaar geleden

L.

L.

Leuk om iets van Kim te lezen en natuurlijk een supergaaf interview!

11 jaar geleden

L.

L.

Belachelijk, justitie moet haar grenzen kennen.

11 jaar geleden

K.

K.

Helemaal mee eens. Maar aan de andere kant: wat als ze hier helemaal niets tegen gedaan zou zijn? Dan pleurt over twee jaar iedereen dagelijks een dreigtweet online. Vis dan maar 'ns de incidentele serieuze eruit.

11 jaar geleden

M.

M.

Ach, het is wel duidelijk dat dit gewoon iemand is die van goede grappen houdt, en ik vind het kinderachtig van de schoolleiding er zo mee om te gaan. Ze maken zichzelf belachelijk. De site heeft wat mij betreft ook een duidelijke boodschap, namelijk dat de school gewoon te weinig organiseert. Een reactie op de te saaie en gecensureerde schoolkrant.

Goed werk, Charlotte!

11 jaar geleden

H.

H.

Inderdaad eerder irritant dan leuk

11 jaar geleden

J.

J.

De politie zou eens een kijkje moeten nemen op www.twitter.com/doodsbedreiging
Daar wordt werk gemaakt van het indexeren van bedreigingen op twitter, wat dit meisje deed was kinderspel vergeleken wat er allemaal geroepen wordt. Ik volg @doodsbedreiging nu een tijdje en heb letterlijk honderden, vaak doodserieuze, bedreigingen langs zien komen; soms aan docenten gericht, soms aan bekende politici, heb zelfs complete naw gegevens van bedreigden gepost zien worden. Dat zijn de zaken die écht niet kunnen en waar wat aan gedaan moet worden!

11 jaar geleden

W.

W.

Ik als werkgever wens haar in de toekomst veel succes met het vinden van een baan.

11 jaar geleden

V.

V.

Reken maar dat die een baan krijgt. En een goede ook. Jammer he? Azijnpisser.

11 jaar geleden

L.

L.

echt dom van die politie

11 jaar geleden

E.

E.

zij gaat echt te ver. alsof zij het leuk zou vinden als ze zwart werd gemaakt op internet. gemeen kreng.

11 jaar geleden

M.

M.

Wat een walgelijk kreng lijkt me dat, de wereld zou vast mooier zijn als ze in de cel bleef.

11 jaar geleden

V.

V.

Jammer dat ze al weer vrij is.
alle kosten op haar verhalen.

(ze zal haar loverboy wel weer de schuld geven!)

11 jaar geleden

P.

P.

Wat een kansloos en humorloos persoon!
Lees één keer die quotes van die site, echt gewoon een niveau van nul... Zeker voor iemand van 17... Politie heeft ook gelijk om haar op te pakken trouwens. Wat nou? justitie ken je grenzen?, dat slaat echt nergens op...!

11 jaar geleden

J.

J.

ze zit bij mij op school, of zat, als ze van school is gestuurd.
de tweets waren wel raar, maar al dat ophef erover vind ik ook niet kunnen. Maar dit had ze beter kunnen plannen,
als ze zo'n grap wilde uithalen had ze het beter met de eindexamen stunt of na haar examen in ieder geval, want nu loopt ze het risico geen diploma te krijgen, zeiden leerlingen vandaag op school. Of het waar is weet ik niet, maar het is zeker niet positief.

11 jaar geleden

D.

D.

haha en mijn wis/natuur-scheikundeleraar maar blijven volhouden dat ie liever 15 charlottes in de klas had dan 1 Duckdoggy.
als ik zeg waarom zegt ie dat de meste mensen die Charlotte heten brave meisjes zijn:facepalm:

11 jaar geleden

V.

V.

@vd water

haar aankomende baan is zeker goed zal ook het oudste beroep wezen!!!!

11 jaar geleden

J.

J.

gatver wat een kreng van een viswijf
jammer dat ze weinig straf krijgt

11 jaar geleden

S.

S.

Wat een kutland is dit geworden. Ik ga emigreren!

Charlotte for president!

En die school is gewoon triest. Docenten zijn sowieso zielige mislukkelingen.

11 jaar geleden

L.

L.

Bijzonder subjectief artikel, zullen we maar zeggen.

11 jaar geleden

L.

L.

Docenten zijn mislukkelingen. lees ik. Sommige leerlingen duidelijk ook. JvO heeft prima gereageerd, en staat voor normen en waarden, door grenzen te stellen. Leraren zijn geen wandelende doelschijven, maar mensen die hun uiterste best doen, ondanks alle minachting en kwetsbaarheid. Pubers schreeuwen om begrenzing, dat bewijst Charlot.
Hulde politie, hulde management JvO.

11 jaar geleden

M.

M.

Zo zie je weer, geen domme grappen op het internet schrijven. Al is het voor een grap.

11 jaar geleden

Y.

Y.

en wat nou als het wel echt was en de politie deed niets...
dan zouden we net zo'n geval krijgen als in Duitsland 3 jaar geleden toen een jongen met een geweer naar school kwam en een aantal mensen doodschoot en daarna zichzelf.Een dag van tevoren vertelde hij al dat hij naar school zou gaan met een geweer. Ik vind het terecht dat ze is opgepakt. Trouwens ze lijkt me een heel arrogant kreng

11 jaar geleden

K.

K.

@ Werkgever:

Ingrijpen omdat iedereen dit soort dingen straks anders online gaat zetten, zeker. Maar is dan altijd per se het de POLITIE die dit moet doen, en op deze manier, ook als het een zeventienjarig meisje betreft?

11 jaar geleden

W.

W.Ja we leven in een democratisch land en daar is bepaald dat dit één van de taken van de politie is.

Men kan dit soort taken niet zomaar aan een burger overlaten, dat zou juridische gevolgen kunnen hebben, wanneer het OM tot een passende straf komt.

Dan zou ze vrijspraak kunnen krijgen op juridische gronden.

Ze hoeft van mij echt niet de cel in maar een straf is zeer zeker op z'n plaats.

En dan is het te hopen dat andere overmoedige jongeren dit als een waarschuwing zien.

mvg

11 jaar geleden

T.

T.

He Charlotte, sterkte meissie!
Natuurlijk is het nooit slim om zoiets wereldkundig te maken, al heb je de Nederlandse media wel eindelijk eens wakker geschud. En daardoor ook de politie. Het is toch van de zotte dat die noobs wel achter een onschuldige tweet aangaan maar niet het werk doen waarvoor ze eigenlijk zijn aangenomen.

Heel veel succes, maar het komt allemaal wel goed. Als de school nu al zegt zich niet bedreigd te hebben gevoeld zal je wellicht ook niet van school worden gestuurd. Anderzijds zou het wel een heel misselijke actie zijn van je school. De schorsing is natuurlijk wel volkomen terecht, daar kan je verder niks aan doen.
Ga volgende week maar lekker chillen in Londen. Alles komt goed!

11 jaar geleden

O.

O.

Dit soort kids moeten we meer hebben. Doet me aan mijn eigen middelbare schooltijd denken: altijd de vinger op de pijnlijke plek leggen. Met mensen als Charlotte heb ik nog wat hoop voor de toekomst!

11 jaar geleden

F.

F.

Dit kind is mijn held.

11 jaar geleden

S.

S.

Niet zo slim. Maar daar was ze zelf al achter denk ik. How about her parents?

10 jaar geleden