Zit je in 4/5 havo en heb je een N&T of N&G profiel? Vul deze korte vragenlijst in over chemie-opleidingen en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed.

Meedoen

In de kamer van Nina

In de kamer van Nina

Op een zondagochtend fietste ik naar Nina (18). Als start van de dag kreeg ik spelt- of ander veganistisch goedbedoeld brood voorgeschoteld en choco-chili thee. The Tallest Man on Earth pruttelde op de achtergrond. Twee broodjes later legde ik haar kamer vast.

Tussen kunst en innovatie
Net verbouwd is-‘ie. "Mijn kamer betekent warmte. Een hersenspinselverzameling en thuiskomen." Nina’s kamer heeft een megahoog plafond.  Overal hangen foto’s, moodboards, posters en tekeningen. "Ik volg een vooropleiding bij ArtEZ. Deze tas bijvoorbeeld, heb ik gemaakt voor het onderdeel ‘product design’. Ik heb onderzoek gedaan door het plastic te bewerken met verschillende materialen." De rugzak is nog niet klaar. "Er moeten nog hengsels en een sluiting aan bevestigd worden." Hoe heb je ‘m gemaakt? "Ik heb verschillende lagen plastic over elkaar heen gelegd en beschilderd. Ook heb ik een deel van het plastic bestikt onder de naaimachine, waardoor dat deel steviger is." Nina wil graag naar de Kunstacademie. "Mm. Ik wil óf Mode óf Product Design gaan doen, omdat ik geïnteresseerd ben in de combinatie tussen kunst en innovatie."

Wat is ’t allerleukste dingetje in je kamer?
"Mijn dierbaarste bezit?" Ze kijkt rond in haar kamer en haalt een fotolijstje van een stuk meubilair dat ik niet kan plaatsen. "Dees!" Naast Nina zelf, sta ik erop en naast mij staat een andere vriendin. "Dit is mijn dierbaarste foto," zegt ze, "omdat dat met twee mensen is die me dierbaar zijn en ik erg van kunst houd. Verder was het gewoon een mooie nacht in het bijzonder. De foto is gemaakt tijdens de Nijmeegse Kunstnacht, waar we ons een triljard keer verkleedden als superster of clown of indiaan of een combinatie van zes subculturen.

Wiskunst
Het schilderij linksboven haar bed trok mijn aandacht. Ik vond ‘m mooi en interessant. "Het is nog niet af. Het is een emotie uitgebeeld in een abstract werk." Ze heeft het geknutseld voor wiskunst. Ja, dat bestaat. Je zit in 6 havo op de vrije school of je zit het niet. "" De emotie die verscholen zit, is pijn."

Droomkamer
"Ik gooi niets weg." De posters, de boeken, het vergrootglas dat scheef tegen een plankje leunt, de panter, en de gele ster aan het raam komen uit alle hoeken en gaten van Nederland. "Alles in mijn kamer is hier om een reden. Dit is wel mijn droomkamer, op zich."

Waar ik twee kamerbezoeken eerder genoot van een huiskamerconcert, kreeg ik dit keer een vioolsessie toe. En dat was een fijn einde van een creatieve ochtend.

Gepubliceerd op 11 december 2015

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.