Ik vroeg onbekenden waarom ze me volgen #MediaMania

Als ik een interessante artiest of een mooi meisje zie langskomen op Instagram wil ik hem of haar nog wel eens volgen. Maar toen ik keek naar de mensen die mij volgen kwam ik tot de conclusie dat ik van de ruim vijftienhonderd volgers de meeste niet ken. Ik werd benieuwd. Waarom volgen die mensen mij zonder dat ze me kennen? 

MediaMania is de nieuwe blogreeks op scholieren.com die jou alles vertelt over de media van vandaag. Van openbare wifi-netwerken tot fake news en van online leertools tot de grootste snapchatblunders van docenten.

's Avonds laat stuur ik hét berichtje naar 55 onbekende volgers. Het voelt bijna als een directe aanval als ik op de knop 'send' klik. Waarom die mensen mij volgen? Alsof ze daar verantwoording voor moeten afdragen. Nouja, waarom ook niet eigenlijk? Waarom kijken die mensen naar de foto's waar ik met mijn beste echte vrienden te zien ben op feestjes, in de trein en op vakantie? 

Sliding through the DMs like

Als ik de volgende ochtend mijn Insta open, puilt mijn inbox uit van de reacties. In de hoop de meest gekke, leuke en adorerende reacties te lezen, open ik het eerste berichtje. Het valt vies, maar dan ook vies tegen. Van alle reaguurders, volgen slechts een paar mijn account omdat ze de foto's of captions leuk vinden. De rest probeert het nog lief te verwoorden maar weet eigenlijk niet wie ik ben en waarom ze mij ooit zijn gaan volgen. De waarde die ik hecht aan de 1559 volgers valt hierbij in het niets.

Hoe meer volgers hoe beter

Onder veel jonge scholieren is het erg belangrijk: het aantal volgers en likes dat je hebt op je Insta. 'Hoe meer hoe beter' lijkt de heersende mening. Ook tientallen forums en jongerenwebsites spelen massaal in op de volgersbehoefte en publiceren artikelen met titels als  "Meer likes, meer volgers: zo word je populair." Het aantal volgers lijkt gekoppeld te worden aan populariteit. Het is dan ook niet gek dat sommige scholieren zelfs een bot gebruiken om populairder te worden op social media. 

BOT

Een bot is een automatisch gestuurd programma dat volgt, ontvolgt, liked en reageert op Instagramposts van anderen met het doel dat die anderen jou terug volgen. Wie je middels de bot volgt maakt niet meer uit, als jij er maar meer volgers voor terug krijgt.

 

 

Waarom willen we zoveel volgers?

Speciaal voor dit artikel spreek ik YouTube-psycholoog Nalja Edriouch. Volgens haar is het niet gek dat we streven naar een groot aantal volgers. Van nature zijn wij groepsdieren en die willen nou eenmaal ergens bij horen. We willen worden gewaardeerd om wie wij zijn. Die waardering is tegenwoordig alleen steeds vaker in de vorm van het aantal volgers op social media. Erg? Nee, niet per sé. Likes en volgers kunnen het zelfvertrouwen zelfs vergroten, maar een beetje bewust zijn van het feit dat niet alles online ook echt is kan geen kwaad.

Volg mij wel ff op insta

Grapje natuurlijk. Want mij maakt het allemaal niet zo veel meer uit. Hoe veel mensen mij volgen zal mij een worst wezen. Want echt, hecht alsjeblieft niet te veel waarde aan dat getalletje boven aan je Instaprofiel. Uiteindelijk zegt het niet zo veel over jou. Best logisch. Maar toch even goed om te horen.

Ook een vraag of opmerking over nieuwe media?  Mail naar david@scholieren.com en zie het antwoord in een blits artikeltje terug op de website.

 

Gepubliceerd op 15 februari 2018
ADVERTENTIE
Hoe neem je netjes ontslag bij je bijbaantje?

Je vindt je bijbaantje niet meer leuk of je hebt iets anders gevonden, maar hoe neem je dan netjes ontslag? Je leest alle tips over het nemen van ontslag op Youngpwr.nl, het nieuwe platform met alle informatie over werken en starten met ondernemen.

Check de tips van Youngpwr!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.