Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee

"Ik ging niet studeren maar kocht een schiettent"

De meeste middelbare scholieren beginnen na hun examenjaar met een vervolgopleiding. Het lijkt toch een beetje de gebruikelijke route. Maar het kan ook helemaal anders. Rickie (19) kocht na het halen van haar havo-diploma een schiettent en rijdt daarmee heel Nederland rond om mensen op festivals, bruiloften en bedrijfsfeesten een knallende avond te bezorgen. Ik spreek haar in een koffietentje in Alkmaar.

Waarom een schiettent kopen?

Het plan om een rijdende schiettent te kopen, lag voor Rickie zeker niet vast. Het eigenlijke plan was om na haar eindexamens een half jaar naar Zweden te gaan. Dat liep anders.  "Een vriend van me werkte in De Schiettent en vertelde er over. Ik had echt zo iets van "Had je dit niet eerder kunnen vertellen?" Ik vond het zo'n vet verhaal dat ik vroeg of ik een keer mee mocht werken. Ik hoefde er geen geld voor maar ik wilde het gewoon een keer meemaken. Vanaf dat moment was ik om."

'Donderdag vloog ik terug en vrijdag stond ik op ADE'

Toen Rickie, net voor haar vertrek naar Zweden, hoorde dat De Schiettent verkocht zou worden, hoefde ze geen seconde na te denken. Ze had het geluk dat haar vader de koop wilde voorschieten: "Mijn vader vond het een heel vet idee en wilde me helpen bij dit project. Hij zei nog wel dat ik het maar beter niet tegen mijn moeder kon zeggen, maar uiteindelijk was ook zij overtuigd." Omdat het ticket naar Zweden al was geboekt, vertrok de jonge Schiettent-eigenaresse toch naar Scandinavië. Het tripje was echter van korte duur want al snel werd De Schiettent geboekt voor het Amsterdam Dance Event. Donderdag vloog ze terug en een dag later stond ze voor het eerst in haar eigen schiettent op het ADE.

Lees ook
Wat er allemaal mis kan gaan als ik op kamers ga wonen

Alleen de voorpret is al geweldig

"Echtwaar het is zo leuk om dit te doen. Alleen de voorpret is al geweldig." Rickie neemt altijd vriendinnen mee om haar te helpen in De Schiettent. De voorbereidingen voor zo'n festivalweekend voelen dan ook alsof je met een groep vrienden op vakantie gaat. "Ik ben volgens mij best een goede werkgever, want tussen je werk door kan je gewoon naar een optreden." Omdat niet iedereen constant nodig is in De Schiettent, wisselen ze elkaar af zodat iedereen wel een tof optreden kan meepakken op het festival.

Geen tijd voor studiepunten

Als ik vraag hoe lang Rickie dit nog wilt blijven doen, hoeft ze geen seconde na te denken: "Heel simpel. Tot het niet meer leuk is. En ja dat kan drie jaar zijn, maar net zo goed vijf jaar." Uiteindelijk wilt ze gaan studeren aan een universiteit, maar wanneer dat gaat gebeuren, staat absoluut nog niet vast. Nu heeft ze in ieder geval nog geen zin om na te denken over studiepunten en tentamens.

Lees ook

Fucking insane

"Ik vind het zo fucking insane dat er van scholieren verwacht wordt dat ze na hun middelbare school door gaan met studeren. Als je het gevoel hebt dat je er nog niet klaar voor bent, moet je het gewoon nog niet doen. Het kan altijd nog." Een vervolgopleiding is volgens Rickie dan ook niet per se de weg naar succes: "Kijk, ik ben pas 19, ik heb de ballen verstand van economie of van het opzetten van een eigen bedrijf. Ik kon geeneens schieten! Ik heb alleen een havo-diploma en ook mij lukt het."

Goed verhaal

"Laatst kwam ik een oud-docent tegen die natuurlijk gelijk vroeg wat ik nu doe. Toen ik vertelde dat ik een schiettent had gekocht, leverde dat wel een verbaasde blik op." En dat is ook best logisch, want niet elke scholier durft aan zo'n avontuur te beginnen. Maar het laat wel zien dat je niet altijd maar de gebruikelijke route hoeft te volgen. Dat je ook gewoon eerst een eigen bedrijfje kan gaan opzetten of een paar jaar in een bejaardenhuis kan gaan werken omdat je ouderen zo leuk vindt, simpelweg omdat je daar op dit moment zin in hebt. Want kom op zeg, het leven is nog lang genoeg.

Wil je weten op welke festivals De Schiettent staat? Hou de insta even in de gaten.

Gepubliceerd op 16 april 2018
ADVERTENTIE
Open Dag = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Dag dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel je vragen. Én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo? 

Meld je dan nu aan!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.