Ik geef mijn hersenen aan de wetenschap!

Ik geef mijn hersenen aan de wetenschap!

Ja, ik weet niet of ik donor wil worden. Nee, ik denk niet dat je iets aan mijn hersenen hebt.Het is de laatste dag van de Nationale Donorweek! En ik ben erachter gekomen: zelfs als je alles wil afstaan, dan nog geldt dat niet voor je brein. Die bak met wormen mag je alleen schenken aan een goed doel nadat je nabestaanden er toestemming voor geven. Of als je er een apart formuliertje voor hebt ingevuld.

Omdat ik gefascineerd ben door lugubere zaakjes en er van hou om wildvreemde voorbijgangers shockerende vragen te stellen, ging ik de straat op. Mag ik aan je brein zitten?

Te dom voor

Michelle (18) vraag ik: zou jij je hersenen willen afstaan? Als je dood bent, zeg maar. Ze dacht er nog niet eerder over na en concludeert: "Ik denk ook niet dat je veel aan mijn hersenen hebt aangezien ik behoorlijk dom ben."

Ze is überhaupt geen donor. Een bewuste keuze? "Aan de ene kant heb ik zoiets van ik snap heel goed dat je mensen ermee kunt helpen en levens kunt redden. En als het je zelf overkomt dan wil je het ook graag, maar ik hou niet van het idee dat ze dingen uit mijn lichaam gaan halen."

Michelle zou zeker andermans nieren willen als ze die nodig had. Misschien wordt ze nog wel donor, maar ze is er niet echt zeker van.

Ultimate donor

Merel (ook 18) is al ultimate donor. En d'r hersenen dan? "Ik ben al donor voor alles, maar dan doen ze je hersenen dus niet?" Nee, leg ik uit: daar gaan je nabestaanden dan over. Je kinderen bijvoorbeeld.

"Als ik dan 10 kinderen krijg, dan gelden de meeste stemmen," zegt Merel lachend. Maar dan vraagt ze me serieus: "Naar wat voor instelling gaat het dan? En wat kan er met mijn hersenen bereikt worden?"

Artsen en wetenschappers lusten er pap van. Ze gebruiken je hersenen bijvoorbeeld voor onderzoek naar ziektes als Parkinson en MS. Merel concludeert dat ze voorlopig nog niet beslist, en dat haar andere organen nu tenminste wel al mensenlevens kunnen redden.

Jouw brein?

Heb jij al een donorcodicil ingevuld? En zou je ook je hersenen afstaan? Dat je het weet: als ze je hersenen verwijderen, doen ze dat via een snede op je achterhoofd. Daar hoef je aan de buitenkant niets van te zien.

Als iemand je dan in een toespraak op de begrafenis een hersenloos wezen noemde, dan is dat meer waar dan hij misschien zelf wel weet.

Gepubliceerd op 24 oktober 2011
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

K.

K.

ik kreeg de slappe lach toen ik dat stukje over dat shockerende vragen stellen las, ik herken het.
Internet *boks*:D

10 jaar geleden

R.

R.

heerlijke slotzin & leuk stuk!

10 jaar geleden

K.

K.

Je hebt ook mensen die hun hele lichaam na hun overlijden aan de wetenschap geven.

Dan beland je op een groot grasveld in Amerika, waar je lichaam dan op een natuurlijke wijze ligt te verrotten en onderzoekers rondlopen om in je lijk te wroeten.

10 jaar geleden

M.

M.

Dit hele artikel berust op een groot misverstand.

Als je de keuze "Ja" hebt geregistreerd in het donorregister en daarbij toestemt al je organen te doneren na je overlijden, betekent dit dat alle bruikbare en transplantabele organen worden getransplanteerd.
De hersenen zijn zeker niet transplantabel en worden dus nooit uitgenomen als je donor bent. Met een leeghoofd in de kist liggen, is niet van toepassing.

Een hele andere keuze is de beslissing die je bij leven zélf moet nemen bij een universitaire instelling om je lichaam ter beschikking te stellen aan de wetenschap. Dan kan er inderdaad onderzoek gedaan worden met jouw hersenen. Maar je lichaam wordt dan ook niet meer begraven noch gecremeerd.

10 jaar geleden

K.

K.

Maar dat staat toch ook duidelijk in de intro? "zelfs als je alles wil afstaan, dan nog geldt dat niet voor je brein"

10 jaar geleden

K.

K.

.. en volgens mij is wel duidelijk dat die slotzin over hersenloze wezens een grapje is.

10 jaar geleden