Onderzoekje

Zit jij in de bovenbouw van vmbo of havo? Doe dan mee aan dit korte onderzoek van een paar minuutjes over jouw studiekeuze en maak kans op een Bol.com van 15 euro!

MEEDOEN 

Ik ben nog maar 1 jaar kind

Door Anne

8 september 2018 was het zover: ik werd 17 jaar! Een verjaardag vieren is natuurlijk leuk, maar er zat ook een keerzijde aan deze dag. Dit was namelijk de aftrap van mijn laatste jaar als kind. Er gaat na dit jaar van alles veranderen en ik vraag me af hoe positief dat is.

Graffiti spuiten

Zo staat het bijvoorbeeld al een tijdje op mijn bucketlist om ergens graffiti te spuiten. Niet omdat ik zo’n tekentalent ben of graag overlast wil veroorzaken, maar gewoon om het eens gedaan te hebben. En nu ik 17 ben geworden, mag ik wel op zoek gaan naar een goede plek en spuitbussen. Want wanneer ik het doe voor mijn 18de verjaardag en gepakt word, moet ik de schade vergoeden en krijg ik verder hoogstwaarschijnlijk alleen een taakstraf. Maar wanneer ik een jaar wacht, het dan doe en gepakt word, riskeer ik opeens een veel hogere boete, aanzienlijk grotere taakstraf en wellicht zelfs een korte celstraf.

Benen breken

Ook op het gebied van verzekeringen verandert er veel vanaf mijn 18de. Nu mag ik nog meeprofiteren van het ‘alles-dekkende’ zorgpakket van mijn ouders en kan ik dus gewoon rustig even mijn been breken. Maar vanaf mijn 18de verjaardag moet ik zelf een zorgverzekering gaan regelen en betalen. Dan moet ik maandelijks een hoge premie gaan betalen of kost het breken van dat been mij opeens toch best wel veel geld.

Taxidiensten

Verder maak ik al jaren graag en veelvuldig gebruik van de taxidiensten van mijn ouders en ik ben bang dat deze wanneer ik 18 ben geworden toch enigszins zullen worden beperkt. Vanaf dat moment mag ik, ervan uitgaande dat ik mijn rijbewijs dan toch onderhand een keer binnen heb, namelijk zelf gaan rijden en ik denk dat mijn omgeving, en dan dus hoofdzakelijk mijn ouders, dan toch verwachten dat ik dat ook ga doen. Dat betekent dat ik mijn tijd in de auto niet meer voor andere dingen kan gebruiken en er bij feestjes altijd voor een BOB gezorgd moet worden.

Gelddingen

Daarnaast word ik als volwassene ook nog eens financieel verantwoordelijk voor mezelf. Dat houdt in dat ik onder andere de belastingaangifte, het claimen van toeslagen en het regelen van abonnementen en contracten (bijvoorbeeld voor mijn telefoon) zelf moet gaan doen. Gelukkig is het formulier van de Donald Duck niet zo ingewikkeld, maar ik ben bang dat dat bij de Belastingdienst toch anders ligt.

Erfenis

Verder kan ik vanaf mijn 18de een testament gaan opstellen. Dat betekent een hoop ingewikkeld gedenk over geld en bezittingen en doodgaan (en dat laatste wil niemand). Natuurlijk is het opstellen van een testament niet verplicht, maar het lijkt me ook vervelend om er geen te hebben, terwijl dat wel kon, op het moment dat ik overlijd en er kan altijd een ongeluk gebeuren. In het komende jaar moet ik misschien dus toch eens gaan nadenken over wie mijn wiskundeboek en witte sneakers mogen erven.

Gelukkig ben ik pas net 17 geworden en heb ik nog een jaar te gaan voordat ik wettechnisch gezien 'volwassen' word. Nu ik mij bewust ben van het bovenstaande ga ik nog een beetje extra genieten van de komende periode zonder grote verantwoordelijkheden, gedoe met verzekeringen of het organiseren van financiën.

Gepubliceerd op 9 oktober 2018