Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

Ik ben een Marina

Ik ben een Marina

Hidde

Stel: je bent juwelier. Op een zonnige vrijdagmiddag ben je diamanten aan het poetsen, als er plotseling twee jonge mannen voor de deur staan.

Je laat ze binnen. Dan blijken de mannen gewapend, eisen ze juwelen en bedreigen je met een vuurwapen. Wat zou je doen?

Ik zou het wel weten. Ik zou ze neerknallen. Genadeloos. Zonder twijfel.

Zelfverdediging

Dit is wat Marina Sanders, juwelier in het Brabantse plaatsje Deurne, bijna een week geleden deed. Wat er zich in de juwelierszaak heeft afgespeeld is nog niet helemaal duidelijk, maar beide overvallers verlieten de winkel in een lijkzak. Het Openbaar Ministerie liet de volgende dag weten dat het handelen van het juweliersvrouw lijkt op zelfverdediging.

Volledig terecht, als je het mij vraagt. Als een crimineel je leven bedreigt, en je de mogelijkheid hebt jezelf te verdedigen, moet je van die mogelijkheid gebruik kunnen maken. Zaak afgedaan. Klaar. Óók als dat slecht afloopt voor de boef in kwestie: had-'ie maar een ander beroep moeten kiezen.

Gekkies

Toch zijn er blijkbaar gekkies die daar anders over denken. Onder het motto 'Marina is geen held' protesteerden zaterdag circa veertig mensen tegen de conclusie van het OM. Ook de Bond van Wetsovertreders (ja echt: een club die opkomt voor de belangen van criminelen) kondigde aan bezwaar te maken als Marina niet wordt vervolgd.

Dat gaat toch nergens over: sympathie hebben voor gewelddadige overvallers die eerlijke ondernemers overvallen? Marina, voor het leven getekend, verdient een lintje in plaats van een enkeltje rijkshotel. Als alle feiten die nu bekend zijn kloppen - en het ter verdediging gebruikte geweld proportioneel was - is deze vrouw geen moordenaar, maar een held.

Moordlustige crimineel

Want ik ben dan wel geen juwelier, maar mocht ik ooit oog in oog staan met een moordlustige crimineel, dan hoop ik dat ik mijn leven kan verdedigen zonder dat beroepsidioten zoals de Bond van Wetsovertreders mij achter de tralies proberen te krijgen.

Want ik zou schieten. Zonder twijfel. Ook ik ben een Marina.

Zaterdag protesteerden in Eindhoven ongeveer 30 tot 40 mensen tegen de actie van de juweliersvrouw:

Gepubliceerd op 3 april 2014
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

M.

M.

Ik ben het niet met je eens, Hidde. Volgens mij is er nog een derde optie namelijk: de overvallers hun gang laten gaan, en jezelf in veiligheid brengen. Dan heb je weliswaar financiële schade, maar kan en mag nooit meer wegen dan (twee!) mensenlevens.

8 jaar geleden

M.

M.

Ik vraag mij af of die optie er altijd is als er iemand met een blaffer voor je neus staat.

Als je ook al eens eerder hetzelfde meegemaakt hebt kan ik me goed voorstellen dat je je niet weer zomaar laat beroven. Al denk ik niet dat ik in staat zo zijn om de trekker over te halen.

8 jaar geleden

S.

S.

Ze is natuurlijk wel een moordenaar.
''iem. die een moord pleegt, heeft gepleegd''
Het is de vraag of het ''mag'' of ''rechtvaardig'' is.

8 jaar geleden

J.

J.

Eens met Merel. Bovendien had deze vrouw beschikking tot een wapen, terwijl ze hier geen vergunning voor had. En áls je op een inbreker schiet, richt dan niet op zijn hoofd/hart. Dat deed zij wel. Bovendien is het voor haar waarschijnlijk op de langere termijn ook onprettig. Twee mensenlevens nemen leidt vast ook bij haar tot psychologische schade. Zoals Merel al zei: laat het strafrechtsysteem dan de zaak oplossen. (nergens bleek ook dat deze inbrekers haar hadden aangevallen)

8 jaar geleden

S.

S.

als je meer dan twee hersencellen hebt en in een levensbedreigende situatie verkeert mik je als het goed is altijd op het grootste doelwit en dat is bij een mens nou eenmaal altijd de borst. Stel je voor dat ze had geprobeerd in plaats van op de borst op z'n been te richten en had gemist, de kans is groot dat de jongens dan in paniek terug hadden geschoten en dan hadden we nu waarschijnlijk twee dode juweliers gehad in plaats van twee dode criminelen. en wat betreft die psychologische schade; het is bekend dat mensen die overvallen wordendaar vaak een trauma aan overhouden. ze heeft nu in ieder geval het gevoel dat ze zichzelf kan verdedigen, en ik zou als inbreker geloof ik wel drie keer nadenken voordat ik hun zaak zou overvallen. blijft over dat ze nooit een wapen had mogen hebben maar daar zal ze ongetwijfeld voor vervolgd worden.

8 jaar geleden

Marije

Marije

eens met Justine en Merel, al weet ik niet wat ik in zo'n situatie als reflex zou doen

8 jaar geleden

3.

3.

Het verschil tussen iemand die zichzelf verdedigd en iemand die een held is vind ik ook een beetje achterblijven in je stukje. Waarom is ze nou een held? Wat is een held uberhaupt, iemand die 2 mensen neerschiet om haar kostbare juweeltjes te verdedigen? Ik zou dat niet zo snel een held willen noemen.

8 jaar geleden

A.

A.

eigen schuld dikke bult

straks heb jij een kogel door je kop ik had op de armen gericht maarja zo snel kiezen kan je natuurlijk niet in zon situati

8 jaar geleden

H.

H.

Oke, op het moment van schrijven was deze informatie niet bij jullie bekend, maar lees het eens door. http://nos.nl/artikel/635495-advocaat-juwelier-t-kon-niet-anders.html Ik begrijp volledig waarom Marina zo heeft gehandeld. Haar man was in levensgevaar en ze was in paniek, al klopt dat dan is het voorkomen logisch wat er is gebeurd. Het was noodweer en Marina is dus onschuldig. Het feit dat ze in het bezit was van een wapen zonder vergunning is een ander verhaal. Dat mag niet en daar zal zij (of haar man) dan ook gestraft voor moeten worden. Welk rekening houden met de trauma's die deze persoon al voor het leven hebben beschadigd.

8 jaar geleden