Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Iedere 72 uur een coronatest om naar school te mogen

Iedere 72 uur een coronatest om naar school te mogen

Door Rixt

Stel je voor: je woont in Duitsland, maar gaat in Nederland naar school. Volgens de Duitse coronamaatregelen moet je dan iedere 72 uur een nieuwe coronatest doen. Dit klinkt misschien gek, maar zo werkt het wel. Ik interviewde Lars Derksen hierover. Hij woont in het Duitse dorpje Kranenburg en gaat naar school in Nijmegen. 

"Ik doe ze niet," zegt Lars als ik hem vraag naar de coronatesten die hij iedere 72 uur moet doen. De coronatesten moeten zo vaak gedaan worden, omdat onze oosterburen ons hebben aangemerkt als hoogrisicogebied. Lars moet de testen dus doen om vanuit zijn school in Nederland weer naar huis te mogen.

Hij vindt het onzin om iedere 3 dagen zo'n wattenstaafje in zijn neus geduwd te krijgen. "Ik en mijn hele dorp doen bijna alles in Nederland."

Rij van twee uur

Naast dat Lars geen fan is van het geroer met zo'n stokje in zijn neus is het in Duitsland ook heel veel gedoe om een test te doen. "Die testen worden in het dorp afgenomen door één persoon. Er is hier niet zo'n mooi systeem als in Nederland voor het maken van testafspraken. Je sluit gewoon achteraan in de rij. Aangezien het hele dorp in Nederland werkt of naar school gaat, staat er dagelijks een rij van wel twee uur! Niet echt coronaproof en bovendien zonde van mijn vrije tijd."

Het Duitse testsysteem is niet echt coronaproof. Je staat twee uur in de rij tussen hoestende mensen


Daarnaast kunnen ook de kosten flink uit de hand lopen. Om naar school te mogen, zou Lars iedere week twee coronatesten moeten doen, maar in Duitsland mag je je maar een keer per week gratis laten testen. Een coronatest kost ongeveer €100.

Boete

"Er is nauwelijks controle, dus eigenlijk kan je net zo goed een boete riskeren," is Lars’ redenatie. En als hij plotseling toch gecontroleerd wordt? "Dan heb ik een brief van school waarin staat dat ik in Nederland naar school ga, maar in Duitsland woon. Ik hoop dan dat ze het door de vingers zien."

Inmiddels is de Duitse regering aan het kijken naar oplossingen voor zogenomende grenspendelaars, zoals Lars. Lars hoopt in ieder geval dat dit gedoe met coronatesten snel voorbij is. "Dit is niet te doen." 

Gepubliceerd op 11 april 2021
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.