Ide bracht voor zijn achttiende een album uit: 'Muziek is leven voor mij'

Ide bracht voor zijn achttiende een album uit: 'Muziek is leven voor mij'

Door Els

Wij streamen met z'n allen meer en meer muziek. Niet gek dus, dat jongeren zich daardoor geïnspireerd voelen en zelf gaan produceren. Eerder dit jaar bracht Ide Ploeg (17), beter bekend als Mokerjong, zijn eerste opgenomen album Tapas uit op Spotify. Elk deel, van een gitaarriff bedenken tot aan het optreden, regelt hij zelf. 

Begonnen als I Deats, produceert Ide al jaren muziek. Rond de derde klas begint hij ook met teksten schrijven: "Ik vond het altijd al leuk om met woorden te knutselen, een tekst maken waarin mensen iets kunnen vinden. Als je echt gaat denken over wat je meemaakt, dan kom je op mooie dingen."

Artiesten als MF DOOM, 2Pac en stiekem ook Mac DeMarco brengen hem op veel nieuwe ideeën, en met een vriendengroep vol jonge muzikanten is er nooit een tekort aan motivatie voor muziek maken. Thuis wordt er ook veel muziek gemaakt: "Ik heb een moeder die heel mooi kan zingen, en mijn broer zit in een band."

Orgel op de slaapkamer

Zelf muziek maken is een complex en lang proces. Ide begint met zijn gitaar pakken, om zo een mooie harmonie en melodie te ontwerpen. Steeds meer voegt hij toe, zoals een vette baslaag en een - vaak filosofische - tekst. Als hij tevreden is, neemt hij het stuk op met zijn opnameapparatuur die op zijn slaapkamerorgel staat - ja, die heeft hij. Zijn muziek laten horen vindt hij geweldig: "Optreden geeft een extra aspect aan je muziek; je kan het direct overbrengen aan anderen. Het maakt mij niet uit hoe groot de zaal is, als er maar mensen zijn die meezingen. Dan ben ik een gelukkig man."

Tapas, Ides debuutalbum, is ook echt zijn grote trots: "Een album eruit voor je achttiende, dat vind ik gewoon heel erg vet." Nog knapper, als je bedenkt dat hij in zijn examenjaar van havo-5 zit. Toch vindt Ide school en muziek combineren geen probleem: "Wat chill is aan mijn manier van produceren, is dat ik in mijn eentje muziek maak. Ik heb meestal geen moeite met een moment vinden voor muziek maken, maar soms richting de toetsweek heb ik minder tijd en dat vind ik erg jammer."

Toch heeft hij dat album eruit gegooid. Ide is het meest trots op de nummers 1 en Echt ziek: "Ik heb echt mijn best gedaan op deze nummers en om ze dicht bij mezelf te houden, en dan komen mensen naar me toe met complimenten. Daar doe ik het voor."

Geluk

Muziek maakt blij. Een goed nummer kan echt je stemming beïnvloeden, en Ide wordt gelukkig van zelf muziek maken. "Muziek is leven voor mij. Het is een mooie manier om die uurtjes buiten school op te vullen, en het maakt me energiek. Ik denk normaal veel na, heel veel gedachtes, maar op muziek kan ik me lang concentreren."

Vanwege zijn passie voor muziek wil Ide later, net als zijn broer, naar een muziekopleiding. Muziek is meer dan een hobby voor hem, hier haalt hij zijn geluk uit. In zijn opleiding hoopt Ide dat hij veel van anderen kan leren. Netwerken is enorm belangrijk in de muziek, op zo'n opleiding vind je bijvoorbeeld meer mogelijkheden om je muziek te laten horen.

'Echt goed'

Wat Ide nog wil meegeven aan muziek makende jongeren: "Niemand heeft dure apparatuur nodig. Als iets echt goed is, dan is iets echt goed. Wanneer je echt een strak nummer hebt om te laten horen, dan komt het goed." En als allerlaatste advies van Ide: Stream Tapas!

Gepubliceerd op 20 september 2023
ADVERTENTIE
Check check, dubbelcheck!

Heb jij tweestapsverificatie al ingesteld op je accounts? Tweestapsverificatie is jouw tweede slot op de deur 🔐. Met tweestapsverificatie heb je 99,9 procent minder kans dat je account gehackt wordt. Check hoe jij je accounts beter kunt beveiligen!

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.