Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Hoe zien de examens in België eruit?

Door Megan

Hoewel de eindexamenperiode voor iedereen stressvol is, zijn er veel verschillen tussen de Vlaamse en Nederlandse eindexamenprocedure. Sterker nog, het gaat er bij ons in België compleet anders aan toe dan bij jullie. Benieuwd hoe wij examen doen? Neem een kijkje in Vlaanderen! 

Megan deed twee jaar geleden (mondeling) examen op een school in Vlaanderen. Zij blogde hierover voor Scholieren.com, want deze examens gingen er een tikje anders aan toe. We vonden haar verhaal zo bijzonder dat we het dit jaar opnieuw met je delen.

1. Tijdstip

Terwijl jullie in Nederland op dit moment volop bezig zijn met het maken van jullie examens, zitten laatstejaars in België nog steeds in hun schoolbanken notities te nemen. Dit jaar starten mijn examens op 9 juni.

'Mijn' examens? Ja, inderdaad, mijn. De begin- en/of einddatum van de examens is namelijk niet per se hetzelfde voor iemand van een andere school, een andere studierichting of leeftijd. Zelfs de examenroosters zijn voor iedereen verschillend.

2. Niet landelijk

In tegenstelling tot de Nederlandse examens, die door een vakcommissie worden opgesteld en dus voor iedereen van hetzelfde niveau gelijk zijn, kunnen de Vlaamse examens niet met elkaar worden vergeleken. Onze examens  worden door de leerkracht(en) opgesteld, maar dit houdt niet in dat de klassen met éénzelfde vakleerkracht hetzelfde examen hebben. Ingewikkeld, is het niet?

3. Aanloop

Alle laatstejaars hebben een aantal eindwerken of papers te maken. Ook dit is afhankelijk van de school, de studierichting én de vakleerkracht(en). Zo bestaat er in onze school een eindwerk geschiedenis, wiskunde, economie, latijn, esthetica, extra wetenschappen enzovoort. 

Facultatieve lessen hebben wij niet. We hebben les tot de dag voor de eindexamens beginnen. Mijn school last wel een 'herhalingsweek' in: dit wil zeggen dat er in de vijf dagen voor het allereerste examen géén toetsen meer worden gegeven. Iedereen is wel verplicht aanwezig te zijn. De dag voor de aanvang van de examenperiode eindigen de lessen om 12h. Dit is ook het geval tijdens de examenperiode zelf, mits het om schriftelijke examens gaat. 

4. Mondeling

Alle laatstejaarsstudenten van mijn school leggen (de meeste van) hun examens mondeling af.  Dit houdt in dat we de vakken waarvoor we eindwerken hebben gemaakt, mét diapresentatie moeten verdedigen. De vakleerkracht en een eventuele externe jury is aanwezig, en heeft de mogelijkheid vragen te stellen.

Voor andere vakken, zoals bijvoorbeeld godsdienst of Nederlands, krijgen we voor de start van het examen een kwartier tot een halfuur tijd ons vragenblad te bekijken. Dit betekent dat er snel moet worden gewerkt; je hebt geen tijd om iedere vraag languit te beantwoorden. 

Het belangrijkste is dat je alle vragen gezien hebt voor het examen start. Is de voorbereidingstijd om, dan ga je tegenover de vakleerkracht zitten om je examen af te leggen. Indien je de vragen niet grondig genoeg beantwoordt, heeft de leerkracht de mogelijkheid door te vragen. Een mondeling examen duurt, samen met de voorbereidingstijd, ongeveer een uur. 

Al met al zien de Vlaamse examens er dus behoorlijk anders uit dan de Nederlandse. En, welke examenprocedure verkies jij? 

Dit blog is origineel verschenen op 30 april 2018.

Gepubliceerd op 24 april 2019


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?