Blue Monday? Gelukkig worden kun je leren
Het is vandaag Blue Monday, zogenaamd de 'meest deprimerende dag van het jaar'. Een mooi moment om het eens te hebben over wat een mens gelukkig maakt.
De derde maandag van januari heeft dit label gekregen omdat de vakanties ver weg lijken, de goede voornemens inmiddels mislukt zijn en over het algemeen het weer ook niet meewerkt. Gelukkig is er hoop voor mensen die zich ongelukkig voelen op deze depressieve dag: op de Amerikaanse universiteit Yale is sinds kort een cursus 'gelukkig zijn' onderdeel van het lesprogramma.
Laurie Santos, professor op deze prestigieuze universiteit, merkte dat haar studenten niet allemaal even gelukkig waren. En geluk is belangrijk. Het heeft effect op je fysieke gezondheid en hangt samen met productiviteit op school. Als hoogleraar psychologie besloot Laurie daarom een nieuw vak te gaan geven: Happiness 101. Ze gaf haar leerlingen lessen in geluk. Het werd een daverend succes. Meer dan een kwart van de twaalfduizend Yale-studenten schreven zich in en daarmee werd het het populairste vak dat de universiteit ooit gegeven heeft.
Ten eerste: waarom wordt deze cursus gegeven? Bij de oude Grieken, 2500 jaar geleden, gingen alle lessen op school over geluk. Nu is het meer dan ooit nodig, maar wordt dat bijna niet meer gedaan. Driekwart van de Nederlandse tieners en twintigers heeft last van stress en burn-out klachten en onderzoek bewees dat jongeren ongelukkiger zijn dan vroeger. Ik vind dan ook dat dit vak niet alleen op Yale gegeven zou moeten worden, maar ook in Nederland. Lessen over geluk zouden niet beperkt moeten zijn tot deze specifieke groep studenten van Yale, maar moeten ook mbo’s, hbo‘s, middelbare scholen en universiteiten in Nederland bereiken.
Wat leer je precies bij het vak op Yale? Scholieren.com heeft de twee belangrijkste lessen voor je verzameld.
1. Wat maakt gelukkig?
Als je mensen vraagt om een lijstje te maken van de dingen waarvan ze denken dat dat hen gelukkig zal maken, zullen ze waarschijnlijk kiezen voor materiële dingen: de ijskoffie uit de automaat die er zo goed uitziet, of een nieuwe telefoon.
Maar van deze dingen word je uiteindelijk niet gelukkiger. De Russische psychologe Sonja Lyubomirsky doet al jaren onderzoek naar menselijk geluk en volgens haar bestaat het voor 50% uit je genen, 40% uit je gedachten en voor maar 10% uit de omstandigheden waarin je leeft (dus 10% van je geluksgevoel kun je met materiële dingen bepalen).
We denken altijd dat de omstandigheden waarin we leven de grootste rol spelen in ons geluk, maar niets is minder waar. Het speelt voor mensen in het Westen, die alle primaire levensbehoeften al hebben bereikt, juist de kleinste rol! Het zijn juist onze acties die ons geluk bepalen.
2. Maakt geld gelukkig?
''Geld maakt niet gelukkig’’ is hét cliché van deze eeuw. Maar laten we eerlijk zijn, dat wordt alleen gezegd door rijke mensen, omdat hun problemen niet gerelateerd zijn aan geld. De cursus op Yale leert je dat geld wel degelijk invloed heeft op je geluk, maar de grafiek die dit laat zien heeft een curve: geld maakt gelukkig, tot 75.000 euro. Vanaf dat punt is er geen zichtbare relatie met je geluk.
Maar wat veel belangrijker is voor je geluk dan geld, is tijd. Er zijn twee vragen die Laurie in haar cursus stelt:
-Wat zou je doen met een extra 100 euro? en
- Wat zou je doen met een extra uur vrij?
De kans is groot dat je de eerste vraag beantwoord met: ‘’Ik zou AirPods kopen’’ of ‘’nieuwe schoenen’’. En de tweede vraag met ‘’afspreken met vrienden’’. Het is bewezen dat niets meer geluk oplevert dan tijd besteden met familie of vrienden. Vooral wij, scholieren, halen veel geluk uit het afspreken met vrienden. Uiteindelijk is tijd dus belangrijker voor je welzijn dan geld.
En in Nederland?
Als je zo’n cursus in Nederland wil volgen, kun je terecht bij de Radboud universiteit in Nijmegen. Daar wordt het vak ‘’Gelukkig leven’’ gegeven. Verder kan gezond eten, regelmatig met vrienden afspreken en sporten je ook veel brengen. En als dat niet werkt, kun je altijd nog naar Laurie.
Hoeveel jonge meiden en vrouwen krijgen per dag trombose door de anticonceptiepil?
Wil je meer informatie over Trombose? Lees het hier!
1 seconde geleden