Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Hoe studenten Gabi en Nicole helpen de stroperij tegen te gaan

Hoe studenten Gabi en Nicole helpen de stroperij tegen te gaan

Op safari in Afrika om neushoorns en olifanten te spotten? De kans dat je deze dieren in het wild tegenkomt wordt steeds kleiner. Veel wilde dieren in Afrika worden namelijk met uitsterven bedreigd. Eén van de grootste oorzaken is stroperij. Dieren worden dan illegaal gedood vanwege bijvoorbeeld hun huid, vacht of slagtanden (ivoor). Maar wat kun je daar vanuit Nederland nou aan doen?

Studenten Gabi en Nicole van de opleiding Diermanagement bij hogeschool Van Hall Larenstein werken voor hun stage mee aan een groot project tegen stroperij in Kenia. Hierbij krijgen verschillende niet-bedreigde hoefdieren een zender om. "Als we bedreigde dieren, zoals olifanten en neushoorns, een zender om doen, dan kunnen stropers deze hacken en de dieren ook heel makkelijk vinden. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Daarom doen we de niet-bedreigde dieren die in hetzelfde gebied als de olifanten en neushoorn leven een zender om. Hoefdieren zoals de impala of hartebeest zijn vluchtdieren. Als er iets vreemds in het gebied gebeurt, zoals een jeep met stropers die rondrijdt, dan vluchten ze. Dit kunnen we met de zenders meten en zo weten we dat de rangers er op af moeten. Dat is het idee."

Maar wat doe je dan vanuit Nederland?

"Nederland is veel verder op het gebied van technologie dan Kenia. Wij testen hier welke technologie nodig is en hoe we de metingen op afstand kunnen opvangen. En ook hoe 'zuinig' dit te doen is; je kunt namelijk niet elke week de batterijen gaan vervangen. Dit onderzoeken we met hoefdieren die hier in Nederland in een dierentuin of in een natuurreservaat leven. Als dat goed werkt, dan gaan we het systeem straks uitzetten in Kenia. De dieren mogen er zelf geen hinder van hebben. Dat kan ook niet, want anders werkt het straks in Kenia ook niet."

En werkt het?

"Dat weten we nog niet. Wij zijn nu druk bezig met het testen en uitlezen van zenders. Er wordt gekeken naar wat de zenders meten en of dit goed om te zetten is in gedrag."

Bij welke opleiding doen ze dit?

Gabi en Nicole werken mee aan dit project voor het Lectoraat Diergedrag, Diergezondheid en Dierenwelzijn. Dit doen zij als onderdeel van de hbo-opleiding Diermanagement. Dat is een opleiding waar je op managementniveau werkt voor dieren. Je kunt je richten op Wildlife Management, Dier en bedrijf of Dieren in de samenleving om je vervolgens weer verder te kunnen specialiseren. Het welzijn van de dieren en het in stand houden van de biodiversiteit staan centraal. Het is een brede en gevarieerde opleiding.

Wil je meer weten van de opleiding Diermanagement? Kijk dan eens op de site van Van Hall Larenstein of kom naar de open dag op 8 februari 2020 in Leeuwarden.

Gepubliceerd op 1 augustus 2019

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.