Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Hoe mijn blik op racisme veranderd is

Hoe mijn blik op racisme veranderd is

De supermarkten liggen er alweer een paar maanden vol mee: het overheerlijke strooigoed, speculaas, chocoladeletters en marsepein. Dit betekent dat sinterklaas er weer aankomt en daarmee ook de inmiddels welbekende zwartepietendiscussie.

Ik ben Thandi en ik ben geboren in Zuid-Afrika. Ik ben geadopteerd en opgegroeid in Nederland in een half donker, half wit gezin. Door de jaren heen ben ik anders gaan denken over racisme. Dat komt omdat ik steeds ouder wordt, maar ook door de wereldwijde emancipatiebewegingen. 

Mijn mening door de jaren heen

Vroeger was ik nooit zo bezig met mijn huidskleur. Ik kreeg rond de decembermaand wel eens van andere kinderen te horen dat ik geen schmink meer nodig had, maar daar trok ik me niks van aan. Sinds ik op de middelbare school zit, ben ik meer in contact gekomen met andere donkere leerlingen. Zij hebben mijn manier van denken erg beïnvloed. 

Zo ben ik me bewuster geworden van mijn huidskleur en heb ik meer interesse in de geschiedenis van donkere mensen gekregen. Daarnaast ben ik meer gaan opletten in het dagelijks leven. Je kent ze vast wel, rapnummers waarin vaak het woord 'neger' wordt gezegd. Het is een woord dat is ontstaan in de tijd van slavernij en werd gebruikt door witte mensen om donkere mensen aan te duiden. En niet op een positieve manier. Met die kennis ben ik van mening dat het niet respectvol is om dat woord nu nog te gebruiken.  

Decemberdiscussie in Nederland

De Black Lives Matter-beweging is veel in de media geweest de laatste tijd door de recente gebeurtenissen in Amerika, zoals de dood van George Floyd. Hier in Nederland uit de racismekwestie zich vooral in de zwartepietendiscussie.

De groep die wil dat Zwarte Piet blijft, staat lijnrecht tegenover de groep die vindt dat het racistisch is en moet verdwijnen. "Zwarte Piet bestaat al zolang, dus waarom maken we er nu een probleem van? Het is bovendien een traditie die hoort bij ons land", is een argument van de eerste groep. "Zwarte Piet is discriminerend en kwetsend gezien de geschiedenis. Daarnaast horen tradities mee te gaan met de tijd en te veranderen", vindt de andere groep. 

Hoe sta ik erin?

Ik heb geen nare discriminerende dingen meegemaakt tot nu toe. Dat heeft invloed op mijn mening, denk ik. Ikzelf heb geen problemen met Zwarte Piet. Ik kan me wel ergeren aan de meningen van mensen die Zwarte Piet zwart willen houden en niet eens de moeite doen om de andere kant van het verhaal te begrijpen. Dat vind ik echt slappe praatjes altijd. 

Ik voel mee met de mensen die Zwarte Piet discriminerend vinden, want ik voel me toch een beetje naar hun kant getrokken door mijn huidskleur. Mensen doen al snel aannames door iemands huidskleur, maar als je mij uitlegt waarom je iets vindt, kan ik er vaak wel begrip voor hebben. Het belangrijkste vind ik dat het sinterklaasfeest leuk blijft, en niemand pijn doet. Maar het doet veel mensen wel pijn. En daarom ben ik ook van mening dat piet niet meer zwart hoeft te zijn. 

Nieuwe generatie

Het is aan de nieuwe generatie, ons scholieren, om de aangepaste traditie voort te zetten. Op een anti-discriminerende manier. Zelf ben ik uitgekeken op het sinterklaasfeest, ook door mijn leeftijd. Ik blijf wel een echte zoetekauw, dus de pepernoten laat ik nog even niet aan me voorbijgaan. 

Gepubliceerd op 26 oktober 2020
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

M.

M.

Goede uitleg! Ik ben zelf ook tegen Zwarte Piet, het is erg racistisch en ook mijn vrienden en vriendinnen met een zwarte huidskleur zijn vaak gepest door witte. Wees voorzichtig met wat je zegt, maar weet wel dat ons land een wet heeft: Vrijheid van meningsuiting. Wees voorzichtig lieverds! :)

3 jaar geleden

een scholier

een scholier

Ik ben tegen BLM. Alleen witte mensen (vooral mannen) verdienen rechten en zwarte mensen lekker niet. De zwarte pieten discussie is dikke BS, want ik vint dat zij moeten blijven. Het feit dat je tegen hun bent zegt dat je racistisch bent, omdat je vindt dat pieten niet zwart mogen zijn. De huitskleur van een mens zou niet moeten uitmaken, jij racist. Heil zwarte piet!

1 uur geleden

alberto

alberto

Goeienavond Thandi, ik zag jouw blog voor bij komen en dat sprak me heel erg aan. Ik dacht nu heb ik de kans om jouw blik weer te veranderen. Rasisme is namelijk een geweldig iets, ik zeg dan namelijk ook altijd blnm (black lives niet matter). Dat geld vooral voor van die mensen die minder belangrijk zijn dan koeien. Ik zou je willen suggesteren om hier goed over na te denken, ook over zwarte neger piet.

Met vriendelijke groet,
Kees van der Wees

1 uur geleden

een scholier

een scholier

My G

1 uur geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.