Hoe kiezen scholieren een studie?

Hoe kiezen scholieren een studie?

Door Roos

Ongeveer eens per jaar vragen wij scholieren naar hun studiekeuzeproces. We willen graag weten welke factoren ervoor zorgen dat veel scholieren deze keuze moeilijk vinden en welke bronnen ze gebruiken om aan informatie te komen. Ook interessant: welke factoren vinden zij zelf doorslaggevend bij het maken van een keuze?

Het meest recente Studiekeuze-onderzoek is afgenomen in februari 2022. In deze periode speelde corona nog een grote rol in het leven van scholieren. Zo gingen veel fysieke open dagen niet door, wat zorgde voor extra stress en moeilijkheden bij het maken van een keuze. Hopelijk zal dat komend studiekeuzejaar anders zijn, want 86,1% van de respondenten geeft toch echt de voorkeur aan fysieke open dagen.

Verder valt op dat er verschillende factoren zijn die het keuzeproces moeilijk maken. Hoog scoort bijvoorbeeld de twijfel of je een studie écht leuk vindt (het 64,7%) en wat nou eigenlijk goed bij je past (57,2%). Dat zijn ook geen makkelijke vragen om te beantwoorden, want daarvoor moet je jezelf goed kennen. Ook de kosten voor studeren (43,6%) en verwachtingen van ouders (35,5%) zorgen voor stress. Afgelopen jaar kwamen de coronamaatregelen daar nog bij.

Wil je weten welke bronnen scholieren gebruiken in hun oriëntatieproces en welke factoren voor scholieren doorslaggevend zijn bij het maken van een keuze? Lees dan verder in onze factsheet!

Gepubliceerd op 18 augustus 2022
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.