Hou jij van lezen of juist helemaal niet? Doe mee aan deze vragenlijst en maak kans op 15 euro Bol.com-tegoed!

Hilversumse vwo'ers sjoemelen met toets

Hilversumse vwo'ers sjoemelen met toets

Vwo-leerlingen van het Comenius College in Hilversum hebben gesjoemeld met een belangrijke toets voor het vak Nederlands. De toets telde mee voor het examencijfer en is inmiddels ongeldig verklaard.

Volgens rector Johan Veenstra had een derde van de scholieren een onverklaarbaar hoog cijfer gehaald. "De verschillen zijn zo groot dat wij het vermoeden hadden dat er iets aan de hand was was", laat de rector aan Scholieren.com weten. "Zo hadden sommige leerlingen die normaal gesproken een zesje halen voor zo'n toets ineens 20 van de 21 opgaven goed."

De rector heeft nog geen idee wat er precies met de toets is gebeurd. "Dat kan echt van alles zijn. Ik wil nog niet met de beschuldigende vinger wijzen", zegt hij. "De school doet onderzoek naar de onregelmatigheden. Daar is de politie op dit moment nog niet bij betrokken, want ik heb op dit moment nog goede hoop dat we er zelf uitkomen."

De schoolleiding heeft inmiddels een brief naar alle leerlingen en hun ouders gestuurd. Het gaat om de leerlingen van drie verschillende vwo-klassen. 

Cijfer ongeldig

De scholieren hebben dikke pech, want het cijfer wordt dus nietig verklaard. Iedereen moet de toets opnieuw maken. "Aangezien lastig is vast te stellen welke leerlingen er precies bij de onregelmatigheden betrokken zijn, moet mogelijk iedereen hem overdoen", aldus Veenstra. Hij zegt dat erg te betreuren. "Ik vind het heel vervelend dat de goeden te lijden hebben onder de kwaden."

Of de nietigverklaring van het cijfer gevolgen heeft voor de examencijfers van de leerlingen, is nog niet bekend. Het Comenius College wil de onregelmatigheden eerst onderzoeken en beslist daarna hoe het verder moet.

Gepubliceerd op 19 juni 2014
ADVERTENTIE

Waarin maak jij het verschil? Klik en ontdek de bachelors van Wageningen University

Bekijk alle 20 bachelors van Wageningen University

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.