Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

Hier moet je op letten als je vintage gaat shoppen

Hier moet je op letten als je vintage gaat shoppen

Door Wayne

Ze komen als paddenstoelen uit de grond: vintage-winkeltjes. Van dat ene unieke paar Adidasjes achterin de winkel tot die veelgebruikte t-shirts met gaten, we dragen het graag. Maar je moet goed zoeken om de jackpot te vinden. Waar moet je op letten als je vintage-kleding gaat kopen? 

Winkeltype

Er zijn ontzettend veel manieren om aan vintage kleding te komen. Je kan traditioneel naar een winkel in de stad (Negen Straatjes in Amsterdam bijvoorbeeld) gaan, shoppen op grote vlooienmarkten (IJ-hallen in Amsterdam) of naar pop-up winkels. Let vooral op Facebook-events met pop-up Vintage stores, zo nu en dan kan je al rolschaatsend vintage kleding shoppen. Naar traditionele (zaterdag)markten gaan kan vaak tegenvallen, meestal verkoopt men daar juist alleen nieuwe kleding. 

Prijs

Er zijn een paar manieren waarop winkels vintage kleding verkopen, de ene verkoopt het per stuk en de ander per kilo. Als je kleding per kilo gaat kopen, dan ben je met 'n t-shirtje vaak goedkoop uit. Maar ga je lederen jassen kopen, dan schiet de prijs vaak omhoog. Meestal ben je dan beter uit als je het ergens per stuk kan vinden. Echter, grote winkelketens als Urban Outfitters hebben vaak een duur prijskaartje. Probeer daarom voor de wat kleinere winkels te gaan als je op je geld wilt letten.

Kwaliteit

De meeste kleding die in de winkels ligt is nog van redelijke kwaliteit, maar blijf er goed op letten. Die ene trui mag er dan nog wel gaaf uitzien aan de buitenkant, trek je 'm binnenstebuiten dan zie je al wat garen loszitten. Kijk ook even in de zakken of zich daar geen gapende gaten in bevinden. En vlekken: die kunnen vaak moeilijk worden verwijderd. 

Geur

Kenmerkend aan iedere vintage-winkel is die ene geur. Geur van gebruikte kleding is voor de meeste mensen vaak een beetje onaangenaam. Laat je niet afschrikken door die geur, vaak verdwijnt de geur al na een wasbeurtje met een flinke scheut wasmiddel en wasverzachter. 

Internet

Koop vintage kleding vooral niet op internet. Je kan aan de hand van foto's moeilijk bepalen of iets je past en of het materiaal nog wel van goeie kwaliteit is. Vaak kan het kledingstuk iets zijn gekrompen door het vele wassen en drogen, zo kan een medium opeens een small zijn. En wat heb je nou aan een te kleine trui?

Laatste tip: geniet vooral van je aankoop! Je bent waarschijnlijk een van de weinige mensen op deze aardkloot die nog zo'n kledingstuk hebben. Je draagt toch een uniek kledingstuk!

Gepubliceerd op 9 juli 2016
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.