Het vmbo-examen Duits was 'net als de oefenexamens'

Het vmbo-examen Duits was 'net als de oefenexamens'

Bijna 28.000 vmbo’ers moesten zich dinsdagochtend verdiepen in de Duitse taal. Het was niet makkelijk, maar wie zich goed had voorbereid en veel had geoefend, kwam niet voor verrassingen te staan.

“Ik heb mijn woordenboek heel veel gebruikt”, vertelt scholier Kevin Cerfontaine. “Vooral de vragen waar je kopjes boven een tekst moest invullen vond ik lastig. Dat had ik niet geoefend. Ondanks dat was ik wel snel klaar met het examen.”

Leek op oefenexamens

Over de lengte van het examen lopen de meningen uiteen. “Ik had echt al mijn tijd nodig”, vertelt Evie Scheeren. “Sommige teksten waren heel kort, anderen juist weer enorm lang. Ze leken wel op de teksten uit de oefenexamens, dus dat was fijn."

Tim van den Bosch vond ook dat het veel teksten waren, maar de onderwerpen vond hij leuk. “De teksten gingen over spijkerbroeken, vakanties, Facebook en eentje ging over een cursus voor babysitters”, vertelt hij lachend. “Ik heb me er prima mee vermaakt in ieder geval. Het waren veel meerkeuzevragen en dat vind ik ook altijd wel prettig. De helft van mijn klasgenootjes was eerder klaar. De andere helft had wel echt alle tijd nodig.”

Herkenbare onderwerpen

Dat er veel meerkeuzevragen waren, vond Ronida Düzgün niet perse een voordeel. “Er kwamen veel wel/niet-vragen voor in het examen en die brengen me altijd enorm aan het twijfelen. De onderwerpen van de teksten vond ik leuk. Wat me opviel was dat ik twee onderwerpen eerder ben tegengekomen in oefenexamens. De tekst over hoe je je als meisje moet kleden en de tekst over animatiemedewerkers op vakantie kwamen me heel bekend voor. Maar dat was juist wel fijn! Ik herkende veel woorden en begreep de strekking van de tekst. Ik ben blij dat ik veel oefenexamens gemaakt heb.”

Docent Wilbert Landman van het Liemers College in Zevenaar trof in de eerste vraag al meteen een foutje. "Daar vragen ze iets over de verandering van een spijkerbroek. Daar zijn antwoord a en d allebei goed, wat mij betreft", vertelt hij. "Verder vind ik dat ze heel veel hebben moeten lezen, er werd nogal wat van ze gevraagd. Dat is natuurlijk helemaal niet slecht. Het betekent dat de leerlingen wel echt serieus zijn genomen."

Bij de Eindexamenklachtenlijn van het LAKS zijn omstreeks 18:30 al aardig wat klachten binnen. "Het zijn er nu ongeveer 2600", aldus klachtencoördinator Benedicta Badu. 

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2015.

Gepubliceerd op 19 mei 2015
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

F.

F.

Ik vond hem echt wel goed pittig.. Nu is mijn duitse woordenschat ook niet perfect.

7 jaar geleden

M.

M.

Help!!! Hij ging zo goed (echt, het is een van mijn beste vakken) en ik heb maar 26 punten(4,9-6,9)!!! :''''( HOE KAN DIT!!

7 jaar geleden

M.

M.

Het was heel moeilijk, hopelijk zal de normering hoog zijn.

7 jaar geleden

M.

M.

Tedoen , maar kwam wel in tijdnood!

7 jaar geleden

..

..

Duits was echt lastig. Ik vond de teksten heel lastig en had niet genoeg tijd...

7 jaar geleden

S.

S.

Het examen was best moeilijk. Ik ben bang dat het een onvoldoende word. Zeker toen ik met vriendinnen onze
aantekeningen ging vergelijken en zag
dat er veel verschil zat in antwoorden.
Ik heb mijn aantekeningen nagekeken en ik had maar 24 punten :(
Hoop echt dat de normering hoger word......

7 jaar geleden

M.

M.

Ohje , reageer ik net een uur geleden dat hij tedoen was , kijk ik hem naar heb ik maar 23 punten ! Oef toch bezorgd nu want mag geen onvoldoende meer hebben ivm engels !!

7 jaar geleden

K.

K.

Nou vond hem totaal niet makkelijk hoor. Maar 26 punten gehaald en 4 mensen uit m'n klas hebben ook rond de zoveel punten. Ook had ik woorden die ik wilde opzoeken maar niet eens in het woordenboek stonden

7 jaar geleden

A.

A.

ik had zo goed geoefend maar dit ging echt slecht...... ik ben al blij met een 4,5 maar dat zit er mischien al niet in

7 jaar geleden

T.

T.

Ik voel je pijn :(

7 jaar geleden

T.

T.

Dit was echt moeilijk. Ik weet niet wie allemaal het makkelijk vond, maar geloof me ik las bepaalde teksten zelfs 5x en snapte het nog niet.. Als de normering van dit examen niet hoog is dan zullen veel leerlingen zakken..

7 jaar geleden

T.

T.

Exame*

7 jaar geleden

C.

C.

Ik heb 3 aan 4 oefenexamens gedaan en haalde telkens een 8 en zelfs een 9 ervoor. Nu ik hem vandaag heb nagekeken heb ik maar 25 punten... vond hem echt niet te doen, lange teksten en saai ook nog eens!

7 jaar geleden

A.

A.

Met het aantal punten van 33 mag ik zeggen dat hij bij mij erg goed ging. Ik kwam de examenzaal als eerst uit en ik vond hem erg goed gaan. Elke volgende persoon die eruit kwam vond hem moeilijk, terwijl ik het verre van vond. Wel vond ik de teksten lang en saai, de onderwerpen waren totaal niet interessant.

7 jaar geleden

..

..

Ik had thuis zo veel examens gemaakt van duits en ze gingen zo goed had elke keer een voldoende. En nu op het examen zelf ging het echt slecht! Ik hoop dat de normering hoog is anders heb ik een dikke onvoldoende!

7 jaar geleden

D.

D.

Ben altijd goed in Duits, heb nu maar 21 punten (tussen de 3,9 en 5,9) wtf!?!

7 jaar geleden

S.

S.

ik sta een 8,4 voor duits en heb bij me examen gwn 16 punten ???? wtff die normeringg mag wel hoog zijn

7 jaar geleden