Het spelletjesseizoen is weer aangebroken

Het spelletjesseizoen is weer aangebroken

Door Lieke

De klok gaat een uur achteruit, de dagen zijn korter en de temperatuur daalt. Dit brengt een bepaalde sfeer met zich mee. De kaarsjes gaan ‘s avonds aan en de spelletjes worden uit de kast getrokken. Dit zijn een aantal van mijn favoriete spellen om me aan te wagen tijdens deze donkere maanden.

Rummikub

Voor kleine groepen is dit vaak een favoriet. Bijna iedereen heeft zo’n blauwe doos met tig steentjes in de kast liggen. Makkelijk is het ook, want je zal zelden mensen tegenkomen die de spelregels niet kennen. Een echte klassieker dus.

Bij Rummikub begint iedere speler met veertien steentjes, die zijn genummerd van één tot en met dertien en er zijn vier verschillende kleuren. Het is de bedoeling dat je zo veel mogelijk combinaties maakt van drie of meer steentjes. De eerste speler die alle steentjes kwijt is, die wint. Steentjes afpakken van medespelers en deze vervolgens zelf gebruiken is toegestaan. Dit maakt het een erg intensief spel. Deze tactische kant maakt dat het mijn favoriete spel is om te doen met familie of vrienden. Je moet de hele tijd opletten wat er gebeurd en steeds jouw eigen plannen aanpassen. Een van de hoogtepunten tijdens een potje Rummikub is de verbazing van medespelers als jij een lange, ingewikkelde zet speelt. Dan ben ik stiekem trots op mezelf.

Over het algemeen duurt het spel niet zo lang, ongeveer een half uurtje. Het is dus perfect voor als pauzemoment tijdens het leren of huiswerk maken. Wees wel gewaarschuwd, want na eenmaal een potje gespeeld te hebben, is het lastig om te stoppen.

Skip Bo

Bij dit spel maakt het niet zo veel uit hoeveel spelers er meedoen. Gezellig met z’n tweeën of met het hele gezin is dit een leuk, luchtig kaartspel. Ook hier zijn de spelregels niet al te ingewikkeld, dus mocht je niet bekend zijn met dit spel, heeft een medespeler het zo uitgelegd.

Bij Skip Bo krijgen alle spelers aan het begin van het spel een stapel kaarten die zij niet mogen zien. De rest van de kaarten vormt een afpakstapel. Het is bij dit spel de bedoeling dat je probeert jouw eigen stapel als eerste weg te spelen. Dit doe je door de kaarten van deze stapel én uit je hand op volgorde van één tot en met twaalf op tafel te leggen. De volgorde van de cijfers op jouw stapel en de zetten van andere spelers zijn bepalend voor het verloop van het spel. Het komt dus een beetje neer op geluk. Hierdoor is het vooral een gezellig spel waarbij je niet al te veel hoeft na te denken. Perfect voor laat op de avond.

Net als Rummikub duurt dit spel nog geen half uur. Bij ons thuis is dit een absolute favoriet om te spelen aan het einde van de dag, als iedereen klaar is met leren, huiswerk maken en sporten. Tot rust komen met een spelletje is voor ons dan ook vaak een leuke manier om de dag af te sluiten.

De Kolonisten van Catan

Als je met drie of vier personen de tijd hebt om een iets ingewikkelder spel aan te gaan, is dit een goede optie. Het kan even duren voordat je als beginnend speler het spel in de gaten hebt en zelfs ik heb er soms nog moeite mee om de regels te onthouden. Het is dan ook zeker niet erg om de spelregels er tijdens het spel bij te pakken.

Catan is een bordspel waarbij het doel is om als eerste tien overwinningspunten bij elkaar te krijgen. Dit kan door middel van het maken handelsroutes en steden of door het krijgen van ontwikkelingskaarten. Het leuke aan dit spel is dat je het bord iedere keer anders op kunt zetten. Dit komt doordat het bestaat uit verschillende soorten grond die je op een eigen manier aan elkaar kunt leggen. Je creëert hierbij je eigen unieke spelbord. Geluk en tactiek spelen bij dit spel een rol, maar het gaat vooral om communicatie en interactie met andere spelers: je moet gaan handelen.

Door het ingewikkeld web van regels en mogelijkheden heb je enig wat tijd nodig om Catan goed te kunnen spelen. Houd er dus rekening mee dat je ruim een uur bezig bent met een potje. Zo voelt het echter niet, want je bent de hele tijd bezig met het verloop van het spel, ook tijdens de beurt van een andere speler. Wij trekken dit spel vaak tijdens het weekend of in de vakantie uit de kast.

Er zijn natuurlijk nog veel meer leuke spellen op de markt. Leg die telefoon dus ‘s avonds eens wat vaker weg en ga gezellig met familie een spelletje spelen. 

Gepubliceerd op 25 november 2022
ADVERTENTIE

Wat zou je het liefste doen?

Maak een keuze en ontdek welke opleiding bij jou past!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.