Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

Het laatste stakingsnieuws

Het laatste stakingsnieuws

Nog maar één dagje! Ga jij ook staken morgen?

Scholieren.com checkte ff de laatste stand van zaken bij het LAKS. Hieronder de allerlaatste ontwikkelingen, zodat je weet wat je kunt verwachten.

Spannende shit!  

Scholen doen moeilijk

Allereerst: veel scholen zijn nog in dubio of ze A) de leerlingen überhaupt wel laten gaan en B) hoe ze dat gaan doen.

Op het Christelijk Gymnasium Utrecht circuleert bovendien het onjuiste(!) gerucht dat je alleen mag staken als je zestien jaar of ouder bent, op het BC Broekhin in Roermond schijnt de schoolleiding te dreigen met 3x voorblijven als je wegblijft. Officieel heb je als scholier gewoon stakingsrecht, maar zo wordt 't scholieren natuurlijk wel erg lastig gemaakt.

Aan de andere kant: uit onze poll blijkt dat een kwart van de scholen de staking prima vindt of zelfs hun scholieren stimuleert te gaan. Bijna 10% regelt zelfs bussen voor hun leerlingen.

Waar gaat het nou eigenlijk over?

"Gast, kom ook staken morgen!" "Waarom dan?"  "Is leuk, tegen meer lessen en hebben we lekker vrij!". Oké, da's dus niet de allerbeste argumentatie om te gaan staken. Maar hoe zit 't dan precies met die 1040-urennorm? Ingewikkeld verhaal.

De Tweede Kamer heeft onlangs een uitgebreide nieuwe onderwijswet aangenomen. Alle details daarover vind je op de Facebook-pagina van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Nu moet alleen de Eerste Kamer nog toestemming geven, maar bij bijna alle wetten geven ze probleemloos groen licht.

Eén stukje van die wet, wat bepaalt dat 1e- en 2e-klassers voortaan 1040 uur per jaar naar school moeten (de afgelopen jaren was dat 1000 uur), schoot bij het LAKS in het verkeerde keelgat. Die vreest namelijk dat die extra uren ophokuren worden: dat jij wel in een lokaal zit, maar zit te kletsen of te Wordfeuden in plaats van echt les krijgt of nuttig huiswerk maakt.

De minister komt niet

Grote afwezige is de Minister van Onderwijs: Marja van Bijsterveldt gaf gisteren al aan in onze chatsessie over de 1040-urennorm dat ze morgen 'wegens andere verplichtingen' niet bij de staking kan zijn. Bovendien vindt ze dat "de Eerste Kamer nu maar moet beslissen wat er met de wet gaat gebeuren”.

Bij 't LAKS zijn ze daar best boos om: "De minister zou haar beleid moeten kunnen verantwoorden tegenover de demonstrerende scholieren," schreven ze gisteren in een persbericht. Het lijstje politici dat wél komt (Tweede Kamerleden Ton Elias (VVD), Jasper van Dijk (SP), Harm Jan Beertema (PVV), Metin Çelik (PvdA) en Boris van der Ham (D66)) is dan een schrale troost.

Daniël van Slam! FM ist dabei

DJ Daniël Lippens is onze homie van De Avondploeg op Slam! FM, waarmee we afgelopen jaar de Eindexamenjournaals organiseerden.

Daniël zal de hele demonstratie presenteren, wat betekent dat hij alle speeches van onderwijsbobo's, LAKS'ers, scholieren en politici bij elkaar ouwehoert.

Kom helpen / gedraag je!

Toen we even belden met bestuurslid Kauthar van het LAKS, vertelde zij ons dat ze nog dringend op zoek zijn naar 'hosters': mensen (scholieren) die zich bij de 'ordedienst' van het LAKS willen scharen.

Het LAKS legt uit: "Dat zijn jongeren en volwassenen die in gekleurde hesjes over het plein lopen en onze ogen en oren zijn bij alles wat er gebeurt." En ervoor zorgen dat de sfeer goed blijft,, dus. Interesse? Mail kauthar@laks.nl.

De scholierenstaking met ME en waterkanonnen van vier jaar geleden willen het LAKS niet nog eens meemaken, dus het bestuur vindt het belangrijk dat de demonstratie vreedzaam verloopt. Bestuurslid Alderik schrijft op de site: "Wees geduldig bij het uit- en inladen van de bussen, want het wordt druk op het Museumplein. Er zal veel politie aanwezig zijn. Zij zijn extra alert op scholieren die met spullen gooien. Doe dat dus niet, maar houd het gezellig. Alcohol is op het Museumplein verboden, ook voor volwassenen."

Boycot door schooldirecties

Schooldirecties en zo gaan natuurlijk niet op het Museumplein staan morgen, maar ook zij vinden 't tijd om flink tegen die 1040-urennorm te gaan schoppen. De VO-raad, de club van middelbare scholen, heeft aangekondigd dat veel scholen de norm niet kunnen halen als de Eerste Kamer daar inderdaad vóór stemt. 1000 uur (de huidige norm) vinden ze al veel. Als scholen daardoor een boete krijgen, zullen ze die met z'n allen delen, schrijft Nu.nl.

Ik ga!

De vraag die je jezelf natuurlijk moet stellen is: ga jij ook? Ik ga wel, namelijk. M'n school deed niet moeilijk, ik ben matties met het LAKS en sta uiteraard volledig achter hun standpunten.

De meningen van mijn klasgenoten variëren van 'wel tof' tot 'ik ga echt niet een hele dag daar staan' (dat hoeft ook niet, slechts van 14 tot 15:30 uur). Misschien dat dat enthousiasme nog komt, maar ik sta er morgen sowieso. Weer of geen weer

Gepubliceerd op 20 december 2011
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

K.

K.

ik heb vandaag geen briefje ingeleverd, kan ik alsnog gaan staken? ik wil wel maar ik had er niet egt aan gedacht...

10 jaar geleden

K.

K.

Bel even je school, of check de schoolwebsite, misschien staat het daar op. Maar als je school enigszins relaxed is, zou je dat toch ook morgen of nog later kunnen doen? Als ze een briefjesbeleid hebben, tenminste.

10 jaar geleden

M.

M.

ik ga NATUURLIJK!!
naschool ff briefje laten maken en weer naar school gegaan om in te leveren , ik ga met mijn beste vriendin , die woont toch al in amsterdam ;D

10 jaar geleden

W.

W.

Bij ons moest je dat VOOR vorige week vrijdag al hadden geregeld, maar ik dacht: 'Ik laat me door de leerlingenraad informeren". Dat is niet gebeurd ...

10 jaar geleden

R.

R.

Ik ga! Ik blijf niet tot half vier, maar ik ga zeker meedoen. Bij ons moest iedereen trouwens een briefje met de toestemming van je ouders inleveren, kon vanochtend ook nog.

10 jaar geleden

C.

C.

ik heb dan SE, dus het lijkt me nier verstandig om te gaan.

10 jaar geleden

T.

T.

Ik zit op het B.C. Broekhin in Roermond (genoemd in artikel) en dat is gewoon waar! F*cking 3 uur voorblijven, dus 3 dagen om 8 uur melden en dan in zo'n muf lokaal NIKS doen, geen huiswerk, geen muziek, geen smartphones. Ook al heb ik eerste drie uur vrij. Ironisch met die onzinuren hè?
Maar goed, ik ga niet staken want we hebben met de hele school proefwerk week. Ze hebben toegegeven dat ze dit ook deden zodat scholieren niet gingen staken.

10 jaar geleden

R.

R.

ik twijfel nog... Ik ga sowiso niet naar school, maar ik weet niet of ik naar a'dam ga. Ik wil wel maar is een beetje stom hoe ik daar kom etc.

10 jaar geleden

S.

S.

Net nog even snel mijn briefje vervalst, en morgen lekker een dagje vrij

10 jaar geleden

M.

M.

"De scholierenstaking met ME en waterkanonnen van vier jaar geleden willen het LAKS niet nog eens meemaken"

Autsj...

10 jaar geleden