Het Grote Tussenjaarblog

Het Grote Tussenjaarblog

Droom jij nu al van de ul-tie-me vrijheid na je eindexamen? Wil jij na mei minimaal een jaar niet meer de schoolbanken in? Fantaseer je tijdens de wiskundeles al over backpacken in Thailand, achter de bar staan in Australië of vrijwilligerswerk doen in Ghana? Of wil je gewoon een jaar lang lekker money maken? Check dan dit blog voor alles wat je moet weten over een tussenjaar.

Er zijn natuurlijk duizenden opties als je besluit om na de middelbare school niet meteen een vervolgopleiding te gaan doen. Hier een kleine greep uit populaire gap years, mét wat handige info en tips. Plannen maar!

1. Au pairen

Een makkelijke en goedkope manier om een tijdje in het buitenland te wonen is om als au pair te gaan werken. Vaak krijg je kost en inwoning bij je gastgezin, én ook nog eens zakgeld. Bedenk van tevoren wel goed of je dit echt wel wil en kunt: fulltime op kinderen passen is namelijk niet altijd makkelijk, en je woont nog steeds niet op jezelf. Spreek daarom ook goede voorwaarden af met je gezin: wanneer heb je vrij, mag je af en toe naar huis, heb je een eigen kamer, en wat krijg je betaald?

Het is ook slim om van tevoren eens te Skypen met je potentiële gezin. Zo krijg je een goed beeld van elkaar. Niks vervelender dan na een week weer op straat staan omdat je knallende ruzie gekregen hebt.

Een handige site om aan au pair-adressen te komen is Aupairworld

2. Een jaar naar 'high school' 

Gastblogger Anouk weet er alles van: een jaar lang naar een high school gaan in bijvoorbeeld Amerika of Canada. Ook dit heeft natuurlijk leuke en minder leuke kanten, maar als je altijd al hebt willen weten hoe koud het in Canada kan worden, of hoe het is om een echte cheerleader te zijn, is dit je uitgelezen kans om in een andere cultuur te duiken.

Let op: vaak moet je zo'n high school jaar regelen via organisaties als Travel Active, en dat kan pittig duur zijn. Check dat dus goed van tevoren.

3. Vrijwilligerswerk doen

Vrijwilligerswerk is een ontzettend brede term, waar van alles onder kan vallen. Er is tegenwoordig veel discussie over vrijwilligerswerk doen in derdewereldlanden. Als je hierin geïnteresseerd bent, is het goed om je daar eerst in te verdiepen, zodat je goed weet wat de voors en tegens zijn, en waar je op moet letten.

Je kunt natuurlijk ook vrijwilligerswerk doen in eigen land! Denk hierbij aan organisaties als de Voedselbank, Taal Doet Meer, Vluchtelingenwerk, of de lokale kringloopwinkel. Dat kun je dan weer mooi combineren met andere dingen, zoals...

4. Een taal (of iets anders) leren

Kon je op jouw school geen Spaans kiezen, of wil je per se Chinees leren, maar had je er nooit tijd voor? Dan is dit je kans! Een taal leren kun je zelf doen, of met behulp van een cursus. Zo'n cursus kun je vaak nog combineren met andere dingen, zoals gitaarlessen, een film maken, taarten bakken, leren eenwieleren... Of je gaat naar het buitenland voor je cursus; dan ben je meteen in de goeie omgeving. Check de website van organisatie Education First maar eens voor inspiratie.

5. Werken of stage lopen

Het kan natuurlijk ook goed dat je helemaal geen zin hebt om de grens over te gaan, maar wel om even niet met je neus in de boeken te zitten. Dan kun je ook gewoon een jaartje gaan werken voor je naar het mbo, hbo of de uni gaat. Kun je meteen vast lekker geld verdienen voor je aanstaande studentenleven. Of wie weet, stinkend rijk worden met je eigen start-up, en daarna nooit meer naar school gaan!

Als je geen leuke baan kunt vinden, kun je ook proberen een coole stageplek te fiksen. Staat lekker op je CV, en als je nog bij je ouders woont is het financieel ook nog wel te doen.

6. Reizen

Als je het geld ervoor hebt, of ervoor wil lenen, kun je ook gewoon lekker het eerste het beste vliegtuig naar Timboektoe pakken. Of... je probeert zo cheap mogelijk de wereld over te reizen. Velen gingen je - al liftend of couchsurfend - voor. Check dit blog maar eens, van een gast die met 2.000 dollar de wereld over reisde. Dat kan jij beter!

De smaak te pakken? Check dan onderstaande websites voor nog meer tips en inspiratie:

- Education First
- Gap Year
- Tussenjaar
- Wil Weg
- Travel Active
- Projects Abroad

Gepubliceerd op 11 maart 2016
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.