Het gouden ei populairste scholierenboek

Chris

Het gouden ei van Tim Krabbé is nog altijd niet weg te slaan uit de Scholieren.com Ranglijst, de lijst met populairste Nederlandse boeken op de middelbare school. Net als vorig jaar staat het boek uit 1984 op nummer één. De tweede positie wordt ingenomen door Herman Koch, met Het diner. En op nummer drie prijkt De aanslag van Harry Mulisch.

Met de Scholieren.com Ranglijst willen we jaarlijks inzicht geven in de leestrends onder middelbare scholieren. Dat doen we op basis van het aantal downloads van de boekverslagen.

De Scholieren.com Ranglijst

 1. Het gouden ei - Tim Krabbé (1984)
 2. Het diner - Herman Koch (2009)
 3. De aanslag - Harry Mulisch (1982)
 4. Spijt! - Carry Slee (1996)
 5. De donkere kamer van Damokles - W.F. Hermans (1958)
 6. Sonny boy - Annejet van der Zijl (2004)
 7. Een vlucht regenwulpen - Maarten 't Hart (1978)
 8. Oorlogswinter - Jan Terlouw (1972)
 9. Joe Speedboot - Tommy Wieringa (2005)
 10. Nieuwe buren - Saskia Noort (2006)

  Bekijk hier de hele top 100

Verfilmingen

Verfilmingen zorgen ervoor dat titels een blijvertje worden. "Bijna de hele top 10 is verfilmd", merkt Scholieren.com-eindbaas Jon op.

Een opvallende stijger dit jaar is Een vlucht regenwulpen van Maarten 't Hart (vorig jaar ver buiten de top 100). Die stijging is te verklaren doordat het boek het afgelopen jaar centraal stond in de campagne van Nederland Leest. Honderden deelnemende scholen verspreidden het boek onder hun leerlingen. Veel docenten lazen het boek klassikaal.

Maar het meest opvallende van de Ranglijst is toch wel dat hij zo weinig verandert. Jon: "Vorig jaar stond Het diner ook op plek 2, de twee jaar daarvoor op plek 3." Verder is het bijzonder dat de nummer #1-positie al bijna vijftien jaar lang wordt ingenomen door Tims Gouden ei.

Geweldig of gewoon lekker dun?

Komt dat nou omdat Het gouden ei zo'n geweldig boek is, of omdat het maar 98 pagina's telt? Boekenblogger Mette legde deze vraag voor aan de schrijver van dit dunne meesterwerkje. Tim: "Ik heb wel eens het bescheiden antwoord gegeven dat ik dacht dat de dikte een rol speelde, maar inmiddels denk ik dat het toch vooral komt doordat het een goed en helder geschreven boek is", zegt de schrijver in een interview met Scholieren.com.

Goed boekverslag

Bij Scholieren.com is het onze missie om scholieren verder te helpen. We streven ernaar om van elk boek op de lijst een goed boekverslag aan te bieden, zodat de keuze makkelijker wordt en scholieren echt worden gemotiveerd om te lezen wat ze willen."

Benieuwd hoe scholieren een boek kiezen om te lezen (en hoeveel er gesjoemeld wordt met de leeslijst?) Lees 't volgende week woensdag in de uitslag van ons leesonderzoek.

Gepubliceerd op 6 maart 2015
ADVERTENTIE
Zie jij op tegen het lezen van al die boeken voor je leeslijst?

Probeer dan eens een luisterboek! Wij geven je acht tips van boeken die op je leeslijst staan en die je kunt terugvinden op Storytel. Check het blog en probeer Storytel nu 30 dagen gratis! 


Check het blog!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.