Doe mee met Markteffect's studiekeuze-onderzoek
Maakt niet uit of je je studie al gekozen hebt. Win één van de 200 (!) cadeaubonnen van €25

Meedoen

Het beste van alle geloven

Het beste van alle geloven

Christendom, islam, jodendom, hindoeïsme: er zijn zo ontzettend veel geloven, dat ik soms de weg een beetje kwijtraak. Want draaien niet alle religies om naastenliefde? En als dat zo is, hoe weet ik dan welke god ik moet aanbidden, welk boek ik moet volgen en welke normen en waarden ik zelf moet ontwikkelen? Help!

Mijn godsdienstige twijfels begonnen al op jonge leeftijd. Mijn ouders waren het er, ondanks hun botsende ideeën over godsdienst, over eens dat een protestants christelijke basisschool mij veel zou bijbrengen over het geloof dat in Nederland toch dominant is. Daarom groeide ik op met fantastische verhalen over Abraham, Playmobilsets van de Ark van Noach en liedjes over de geboorte van Jezus. 

Een paar kerstvieringen later was ik mij er meer van bewust dat niet iedereen hetzelfde geloofde. De meeste van mijn gezinsleden geloofden uitsluitend in de wetenschap, terwijl mijn klasgenoten geen Harry Potter mochten kijken uit angst voor de duivel. Maar een meisje van mijn moeder's werk droeg een hoofddoek, net als de mensen op SchoolTV die een tijdje niks aten om aan de armen te denken. Dat leek mij ook wel wat. En dus bleef ik bij dat meisje slapen om een dagje mee te doen aan de Ramadan. 

In de war

Wat ik daar meekreeg, was niet zo veel anders dan wat ze me op mijn christelijke school leerden. Namelijk hoe belangrijk het was om je naaste lief te hebben en hoe almachtig God was. Ik werd daar met zo veel liefde ontvangen dat ze eigenlijk wel gelijk moesten hebben. Die islam, dat leek mij ook wel wat. Maar naar welke God moest ik nou bidden als mijn beste vriendin ziek was? Ik was ontzettend in de war.

Eenmaal op de middelbare school, leerde ik steeds meer over de wetenschap en de evolutietheorie. Daarmee verloor ik ook mijn geloof ik een God. Maar toch bestond er een onzekerheid: stel dat Hij er toch was, zou ik dan nog wel in de hemel komen? Bij de yogales leerde ik van alles over het boeddhisme, een filosofie waar ik me aan vast kon houden als ik geen rust in mijn hoofd kon vinden. Maakte mij dat een Boeddhist, of moest ik daarvoor meer in chakra's en minder in mezelf geloven?

Hekserij en meditatie

Al twijfelend stuitte ik op een Youtube-serie genaamd 'Have A Little Faith'Daar gaat een hilarische, ruimdenkende presentator langs bij verschillende gelovigen. Zo heb ik op een hele luchtige manier kennisgemaakt met minder voor de hand liggende geloven, zoals Quakerism, Bahai, hekserij en nog veel meer. De Quakers geloofden in milieuvriendelijkheid, eerlijkheid en homorechten: een kerk waar zowel Joden als Christenen als Moslims welkom waren. De Bahai-kerk erkende een grote twijfel in een God, maar kwam samen om te mediteren en wijsheden te delen. Uiteindelijk bleek dat ieder geloof iets had dat me ontzettend aansprak en dat deelde met een liefdevolle gemeenschap.

Dat laatste heeft me aan het denken gezet. Is het nodig me bij zo'n kerk aan te sluiten als ik dezelfde normen en waarden heb? En kan ik mezelf zomaar vertellen dat er een god is, omdat ik hoop dat Hij deze waarden ook koestert? Maar tijdens een warm bad en een moment van zelfreflectie, kwam ik tot een glasheldere conclusie.

Gemeenschap

Geloof is niets anders dan een gemeenschap om aan een behoefte om inzichten en wereldbeelden te delen te voldoen. Toch geloof ik niet dat ik iets tekort zal komen door dit niet in een kerk te doen. Een gemeenschap verzamel ik om me heen door samen te komen met vrienden en familie. Wijsheden kom ik overal tegen, maar staan voor mij niet voorgebundeld in één heilig boek. Daarvoor zal ik wat dieper moeten graven. En het uitoefenen van dat wereldbeeld in heilige rituelen? Misschien is het voor mij wel een ritueel om geen vlees te eten uit liefde voor de natuur, of om de plantjes elke dag water te geven.

Daarom zeg ik: beperk jezelf niet tot het volgen van één geloof als dat gewoon niet bij je past. Sta voor wat jij belangrijk vindt en neem gedichten uit de Koran én de Bijbel om je te ondersteunen. Uiteindelijk is het veel belangrijker om geluk in je eigen leven te vinden, dan te voldoen aan een cultuur die verwacht dat je je aansluit bij een groepje.

Gepubliceerd op 28 april 2015
ADVERTENTIE
Check check, dubbelcheck!

Heb jij tweestapsverificatie al ingesteld op je accounts? Tweestapsverificatie is jouw tweede slot op de deur 🔐. Met tweestapsverificatie heb je 99,9 procent minder kans dat je account gehackt wordt. Check hoe jij je accounts beter kunt beveiligen!

Meer informatie

REACTIES

A.

A.

Wauw, dit is echt een van de mooiste blogs op heel scholieren.com! Goed gedaan :)

8 jaar geleden

D.

D.

Wow, wat een mooi verhaal. Ik ben het helemaal met je eens

8 jaar geleden

S.

S.

Nou, mooi geschreven.

8 jaar geleden

M.

M.

Hoi Nienke,

Ik ben het nu inmiddels een jaar of 3 aan het stoeien wat het voor mij is. En ben inderdaad tot de conclusie gekomen dat ieder geloof wat moois heeft. Ik praat veel met mensen en probeer al het goede van alle in mijn leven te intrigeren. Het zoantrisme zegt; goede gedachten, goede woorden, goed gedrag. Daar probeer ik me aan vast te houden en in iedereen te geloven. Als ik mijn avond gebed doe begin ik met dankbaarheid en vraag; mij goed te zijn voor anderen en iedere dag iemand te mogen helpen. Zo vraag ik gelijk om mijn aandachtspunten mbo mijn gedag in mijn leven weg te nemen waar ik beter zou kunnen. Liefde voor anderen is liefde voor mezelf. Ik probeer iedereen ge behandelen zoals ik zelf ook behandeld wil worden.

Dank je wel wel voor je bericht

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.