Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

Het almachtige profielkeuzestappenplan

Het almachtige profielkeuzestappenplan

Door Pim

Wat een drama. Als derdeklasser loop je vertwijfeld door de gangen met papiertjes in allerlei kleuren, huil je uit bij de decaan of beweer je dat je met 50.000 uur studielast echt geen nerd bent. Altijd leuk, die profielkeuze.

Het is natúúúrlijk de allerbelangrijkste beslissing van je leven, dus drukt er een zware last op je schouders.

Zit jij in zak en as omdat je niet weet wat je wilt? Volg het groots, allesomvattend, succes garanderende Scholieren.com Profielkeuzestappenplan en je zult overwinnen!

Stap 1: chillen vs. bikkelen

Je moet eerst even weten waar je moet beginnen. In het algemeen wordt gezegd: natuurprofielen = bikkelen, maatschappijprofielen = chillen. Dat is natuurlijk niet helemaal waar, maar wel een beetje. Uiteraard moet je bij E- en C&M ook ondraaglijk zwaar werk doen dat allemaal in je boek staat...   

...maar de docenten zijn dan meestal net iets zweveriger en losser, waardoor het er allemaal wat relaxter verloopt. Maar dit is een reputatieding en dat ligt overal heel gevoelig, dus kom maar op met die ontkenningen en haatmails.

Stap één: kies jouw instapplek. Chillen, bikkelen of iets daar tussenin?

Stap 2: het plan

Aanschouw dan nu het almachtige keuzeschema. Maar let op: het werkt alleen als je eerlijk bent. Doe dat vooral, want ik accepteer over drie jaar geen claims, omdat jij zeker wist dat je koeienogen ontleden écht heel leuk vond, terwijl je het nog nooit had gedaan. 

Doe je best. Onder het plaatje wat meer uitleg over de mogelijke antwoorden.

Stap 3: vergeet instant geluk

Eigenlijk is hier natuurlijk niets onduidelijk aan, maar voor de chillers onder ons die niet altijd even goed opletten, is hier wat meer uitleg. Met 'jouw probleem' bedoel ik: met alleen een profiel ben je er nog niet.

Je wordt niet opeens, nadat je een profiel hebt gekozen, instant gelukkig of zo. Het zou zeker fijn zijn, maar ik hoop daar nu, aan het eind van de vierde klas, nog steeds op. Geloof me: it won't happen...

Blij naar school gaan heb je zelf in de hand, dat ligt niet aan je profielkeuze. Je mag dan wel eindelijk een aantal gehate vakken laten vallen, maar je krijgt daar net zo hard weer een aantal 'minder interessante' vakken voor terug.

Stap 4: vergeet je carrière

Doe er dus niet al te moeilijk over: als het een profiel is wat je leuk vindt en waar je voldoendes mee kunt halen, zit je wel goed.

Nu je de stresszweetdruppels van je voorhoofd hebt geveegd, is het tijd om de link met je beroepskeuze te leggen. Of eigenlijk het gebrek daaraan. Want, hou je vast: met alleen een N&T-profiel zul je nooit kernfysicus worden, en met alleen C&M nooit kunstschilder.

Voor de chillers leg ik het nog even in een schemaatje uit:

Oké, het juiste profiel bezorgt je zeker een voorsprong op het carrièrepad. Maar ook als C&M'er met een in de vijfde plotseling ontdekte natuurkundeknobbel kun je via een omweg alsnog kernfysicus worden. Voor de toekomstige kunstschilders geldt dat natuurlijk ook. Er zijn een hoop wegen die naar Rome leiden, en je profiel is daar maar eentje van.

Moraal van dit stappenplan

De moraal van dit verhaal: doe alsjeblieft niet zo moeilijk over die profielkeuze. Laat je decaan in het vervolg maar opgewonden blaten, of vraag hem welk profiel HIJ ooit gekozen heeft.

Nee, vast geen E&M, maar N&T, maar na vier studies en twee reizen om de wereld leek het hem toch wel leuk om iets met jongeren te doen, maar lesgeven ging hem echt te ver. Dus werd het dit: profielkiezende leerlingen de stuipen op het lijf jagen. Gelukkig heb jij 'm nu door.

Gepubliceerd op 15 april 2012
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

T.

T.

Opvallend: in het 'almachtige stappenplan' leiden er maarliefst dríe wegen naar N&T, tegenover maar één manier om bij C&M, E&M of N&G te komen. Doet de schrijver van dit stuk zélf misschien N&T?

10 jaar geleden

P.

P.

Hoho, Tjeerd niet zo snel.1. Ik tel toch echt 2 manieren voor E&M.

2. Angezien iedereen wel twijfelt over de vraag of 'ie ook gelukkig wordt geldt een verschrikkelijk aantal combinaties waar van ik geen zin heb om het precieze aantal uit te rekenen om bij elk profiel te komen. Niemand heeft namelijk gezegd dat je onder de streep niet terug naar boven kan... ;-)

10 jaar geleden

K.

K.

wat nou derde klas.. in dit artikel wordt alleen rekening gehouden met die verwende havo/vwo-ers alsof dit voor vmbo-ers niet belangrijk zou zijn, alsof het ons niets kan schelen, vmbo-ers worden telkens in een slecht daglicht gezet. we lijken wel de katholieke kerk zeg.. wtf

10 jaar geleden

K.

K.

We hebben er bij dit artikel ervoor gekozen om alleen PROFIELkeuze (havo/vwo) te bespreken, geen SECTORkeuze (vmbo). Dat zijn twee verschillende dingen, dan zouden we daar een heel apart artikel aan moeten wijden.Ik vind niet dat vmbo'ers hierdoor in een kwaad daglicht worden gesteld. Wel vind ik dat we wat meer aandacht aan vmbo'ers zouden kunnen besteden in onze blogs, maar dat komt mede omdat we geen vmbo'er in onze redactie hebben. Dus mocht jij schrijftalent hebben...

10 jaar geleden

E.

E.

Mijn stappenplan was meer van 'hé met NT&NG (=NT en biologie dan wel NG met natuurkunde) kan ik alles nog! Laat ik dat kiezen!'

... alleen wel een beetje jammer dat ik eind zesde klas nog steeds geen idee heb. :P Maar goed, ik kan er wel alles mee, inclusief kunstschilder worden en oude geschiedeniszooi studeren (zelfs al heb ik dat niet meer in mijn profiel). Prima vluchtoptie/twijfeloptie dus, als je het kan.

10 jaar geleden

W.

W.

Goed artikel zeg!

10 jaar geleden

D.

D.

Ik ga maar EM doen. Ik zit nu in de 4e en heb sowieso al de M stroom. Ik zie mezelf als nerd, maar een geschiedenis nerd die slecht is in Wis-, natuur- en scheikunde. Mijn passie ligt sowieso bij geschiedenis en ik vind AK ook wel leuk. Ik vind niet dat je dit artikel als leidraad moet nemen. Ik zou in ieder geval kijken wat je slechtste vakken zijn en wat je beste, en welke je wel en niet hebt met profiel X.

10 jaar geleden

T.

T.

Van dat C&M=niks doen klopt vrij weinig hoor, om een of andere bizarre reden heb ik 5 uur meer les per week dan vrienden die N&GT doen, waaronder uren met enge dingen als fysische aardrijkskunde waar ik helemaal niet om heb gevraagd. Daarnaast moet je bij vakken als geschiedenis niet twee of drie hoofdstukken leren voor een proefwerk (natuurkunde/scheikunde (waarbij je trouwens ook nog eens een heel oneerlijke voorsprong bij ANW krijgt)), maar een compleet boek. Dat je nog nooit door hebt gelezen. En dan is er nog een, door de regering verplicht gesteld boek dat niet in de les behandeld wordt maar waar je ook zo nu en dan een leuk schoolexamen over krijgt. Oh en informatica kan ook gewoon gekozen worden bij C&M en E&M dus met die nieuwe versie van Windows zit het dan ook nog wel goed :)

10 jaar geleden

R.

R.

Nou Pim, hier dan toch je haatreactie over je C&M-onwetendheid. C&M'ers zijn geen chillers omdat ze vaak langer bezig zijn met school dan die bètamensen. Een formule snappen of het hele geschiedenisboek uit je hoofd kennen is n.l. nogal een verschilletje. En daarbij wil ik geen kunstschilder worden. Verder wel een leuk artikel hoor, maar pas op!!

10 jaar geleden