Alleen vmbo'ers gezocht! Waar denk jij aan bij duurzaamheid? Vul de vragenlijst in en maak kans op een Bol.com bon van 15 euro

Meedoen

Havo Nederlands 'goed te doen'

Havo Nederlands 'goed te doen'

Door Joca

Alle 55.860 havisten maakten dinsdagmiddag het examen Nederlands. Een examen waarbij het LAKS veel klachten verwacht. Maar zullen het er net zo veel zijn als bij het vwo? 

Voor scholier Narita Derks was het even schrikken toen ze de aula binnenstapte: "Alle mensen met een speciale regeling voor de examens hebben aparte plek met een naambordje, maar mijn naam stond nergens! Er was geen stoel, tafel en examen voor mij." Het probleem werd snel opgelost, zodat Narita op tijd kon beginnen.

"Het examen zelf was gelukkig een meevaller. Het tekstverklaren ging prima, ook omdat de tekst over reality-tv best interessant was. Het samenvatten was wat moeilijker. Daarvan lag de tekst me minder."

Nakijken

Rik Hoveling is thuis direct de antwoorden gaan bekijken: "Er waren een paar vage vragen. Zo was het vervelend dat je bij een opgave maar twintig woorden kreeg om te antwoorden. Ik zie nu wel dat ik veel punten heb gescoord, dus dat komt helemaal goed!" Het samenvatten ging bij Rik prima, maar van zijn klasgenoten hoorde hij echter andere verhalen: "Zij vonden het erg moeilijk, daar was ik wel verbaasd over."

Ook Hilde Wendel had moeite met het samenvatten: "Voor mijn gevoel moest ik te veel info opschrijven in te weinig woorden." Ze was zelf vrij vroeg klaar, maar denkt dat veel klasgenoten de volle tijd nodig hebben gehad. "De zaal was nog halfvol toen ik wegging", vertelt de scholier.

Wies van Nijnanten was niet te spreken over de teksten: "De artikelen kwamen uit de Groene Amsterdammer. Van dat blad heb ik nog nooit gehoord." Verder heeft ze wel een goed gevoel over het examen, toch blijft het spannend. "Met Nederlands weet je het nooit zeker", vertelt ze.

Leuke tekst

Docent Nederlands Robert Chamalaun was erg te spreken over het examen: "Het examen was mooi opgezet. Niet te veel open vragen en bij de samenvattingen gaven de aanwijzingen veel weg: zo werd er gevraagd 'welke twee kanttekeningen worden er gemaakt?'"

Chamalaun denkt dat de eerste tekst goed te doen was voor de scholieren. "Het is een leuke tekst over tv-programma's, dat ligt dicht bij hun belevingswereld. De tweede tekst over keurmerken en duurzame mode was ietsje ingewikkelder. Toch was die ook goed te doen, door de duidelijke structuur en signaalwoorden."

Net zoals bij het vwo-examen, wordt er bij de havo voorbereid op het nieuwe examen Nederlands van volgend jaar. Hierin verdwijnt onder andere de samenvattingsopdracht. "De samenvatting is nu al minder punten waard dan voorheen. De vragen gingen meer in op de argumentatie, zo was er aandacht voor drogredeneringen."

Weinig woorden

Bij het LAKS is het spitsuur. De klachten over Nederlands stromen binnen, volgens Annelotte Lutterman: "We zien dat de meeste klachten gaan over de samenvatting. Veel scholieren vonden dat ze veel te weinig woorden mochten gebruiken." Ook kreeg de scholierenvakbond een andere opvallende klacht binnen: "Op een school was er een stoelentekort. Leerlingen moest toen het examen op krukjes maken, niet echt comfortabel. We zijn nu aan het regelen dat dat niet meer gebeurt!"

Reacties op Twitter:

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2014.

Gepubliceerd op 13 mei 2014

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

S.

S.

Echt een kut examen

8 jaar geleden

C.

C.

Was prima te doen. Ook de samenvatting. 38/45 punten. Ik mag niet klagen :)

8 jaar geleden