Reacties op de examens, het laatste examennieuws, je voorlopige cijfer berekenen en de antwoorden.

 


Alles over de eindexamens Alles over het CSE

Door Roos

Bijna 17.000 havisten maakten vanmiddag het examen management & organisatie (M&O). In tegenstelling tot vorig jaar vonden veel scholieren M&O dit jaar heel goed te doen. Maar niet iedereen was even enthousiast.

"Het examen M&O ging echt beter dan verwacht. Ik had me van tevoren allerlei doemscenario's voorgesteld, maar dat bleek niet nodig", vertelt scholiere Nicole Kuijf. "Toen ik de eerste vraag ging maken, viel alle stress eigenlijk binnen vijf minuten van me af". 

Havist Lisanne Brandsema denkt er hetzelfde over. "Ik had veel geoefend met oude examens en die vond ik erg lastig. Maar na twee jaar M&O op de havo was dit examen prima te doen."

Toch ging het M&O-examen niet iedereen gemakkelijk af. Op Twitter kwamen veel reacties binnen van scholieren die er veel moeite mee hadden.

Tijdnood

Hoewel scholieren vaak in tijdnood raken bij M&O, lijkt dat dit jaar niet het geval. Havist Elise Kaak: "Ik vond het een kort examen. Na anderhalf uur waren de meeste kandidaten in mijn klas al klaar." Lisanne beaamt dit. "De jongens waren echt snel klaar, maar ook de meisjes hadden het examen M&O vrijwel allemaal op tijd af."

Docente Claudia de Groot denkt ook dat de meeste scholieren dit examen binnen de tijd moesten kunnen maken. "De vragen waren erg rechttoe rechtaan en beknopt. Dat heeft de kandidaten tijd bespaard, want ze hoefden niet eerst na te denken wat er nou precies van ze gevraagd werd."

Weinig geklaag

Volgens scholierenvakbond LAKS zijn er, anders dan vorig jaar, tot nu toe weinig klachten over het examen M&O binnen gekomen. "Misschien komen die nog later op de avond, nadat scholieren rustig thuis gekomen zijn", legt klachtencoördinator Annelotte Lutterman uit. De klachten die er zijn, gaan traditiegetrouw over de lengte van het examen. 

Reacties op Twitter

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2014.

Gepubliceerd op 12 mei 2014

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.