Hatsjoee! Ik heb last van hooikoorts

Hatsjoee! Ik heb last van hooikoorts

Door Wu-Ji

De zomer komt eraan en het zonnetje gaat weer vaak schijnen. Klinkt gezellig, toch? Nou, niet voor mij. Want samen met de zon, doet ook het hooikoortsseizoen haar intrede. En daar heb ik last van. 

Vanaf mijn achtste heb ik hooikoortsklachten en sindsdien wordt het alleen maar erger en erger. Ik heb last van twee veelvoorkomende klachten: jeuk aan de ogen en een verstopte neus. Wat het meest vervelend is aan een verstopte neus, is wanneer je neus echt he-le-maal verstopt is. Als je geen tissues bij je hebt, ben je genoodzaakt om met je mond te ademen. En geloof me, dat is absoluut niet fijn.

Daarnaast heb ik ook last van jeuk bij mijn ogen. Op zich is dat niet heel erg; het is alleen hinderlijk wanneer ik met mijn handen in mijn ogen wrijf. Dan worden mijn ogen helemaal rood. Het lijkt dan alsof ik net een heftige break-up heb gehad, omdat mijn tranen van mijn gezwollen oog afrollen. Daarom probeer ik nooit in mijn ogen te wrijven als ik daar jeuk heb.

Hooikoorts 

Maar hoe kom ik eraan? Hooikoorts wordt getriggerd door pollen. Dit zijn deeltjes die voor de bestuiving van planten en bloemen zorgen. Hooikoorts is niet fijn, maar wanneer de pollen weer weg zijn, heb ik er geen last meer van. Daarom neem ik geen medicatie, zoals pillen, of zo’n bekende neusspray. Ik ben bang dat ik daar dan te afhankelijk van word. Persoonlijk lijd ik liever aan de hooikoortsklachten dan dat ik elke keer zo’n neusspray bij me moet hebben. Het snotteren is ook na de zomer weer voorbij, dus nog een paar maanden volhouden en dan kan ik weer elke dag hooikoortsvrij leven.

Helaas ben ik nog wel een beetje een kluns… Ik vergeet soms namelijk dat ik hooikoorts heb. Wanneer ik bijvoorbeeld fiets of wandel, voelt mijn neus ineens niet meer goed aan. Pas dan realiseer ik me dat ik last heb van hooikoorts. Op dat moment pak ik dan snel mijn mondkapje en zet ik mijn zonnebril op. Meestal gaan de klachten dan weg. Natuurlijk ziet een gezicht bedekt met mondkapje en zonnebril er een beetje onaangenaam uit in het zonnetje. Toch heb ik liever dat ik er even anders uitzie, dan dat ik na tien minuten met jeukende ogen kamp.

Niet fit

Mijn ergste hooikoortsmoment was op een mooie zonnige dag tijdens een schooluitje. We gingen met een grote groep leerlingen naar een wijds grasveld. Daar moesten we in kleine groepen een apart bouwwerk samenstellen. Ik stelde voor om een plekje te vinden met schaduw en dat was toevallig op het gras. Ons groepje begon te bouwen en na twintig minuten voelde ik ineens de eerste lichte hooikoortsklachten. Ik had geen zonnebril of mondkapje bij me, dus werkte ik gewoon door. Dat was een foute keus, omdat een paar minuten later mijn hele neus verstopt zat. Bovendien had ik zo ontzettend veel jeuk aan mijn ogen, dat ik het niet kon laten om erin te wrijven. Dat was weer een andere foute keus, want daarna werden mijn ogen rood en opgezwollen.

Mijn vriend merkte dat ik me niet fit voelde en zei tegen mij: "Als je last hebt van hooikoorts, moet je niet op pas gemaaid gras zitten." Dat was het moment dat ik erachter kwam dat gras ook pollen verspreidt. Ik dacht vroeger dat hooikoorts alleen door bloemen kwam… Gelukkig bracht mijn vriend me snel naar binnen.

Nog even volhouden

Daar heb ik tien minuten mijn rust gepakt en toen voelde ik me al iets beter. De rest van de dag liep ik echter nog steeds met die rode opgezwollen ogen. Wat was ik toch blij toen er een flinke regenbui was de dag erna. Toen verdwenen al mijn klachten volledig, inclusief die gezwollen ogen. Het wordt dus nog even volhouden, totdat de zomer eindigt!

Lees ook
Bah, het is weer lente

Gepubliceerd op 17 juni 2022

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.