Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Hak de knoop van je studiekeuze door met deze tips

Hak de knoop van je studiekeuze door met deze tips

In opdracht van Studiekeuze123

Met een bonzend hart schrijf ik me in bij de studie Communicatiewetenschap aan de UvA. Een lange periode van oriënteren en open dagen bezoeken is voor mij nu eindelijk voorbij. Helaas zijn veel andere scholieren nog niet zo ver, met een flinke dosis studiekeuzestress als gevolg. Samen met Anke van Studiekeuze123 geef ik je in deze blog tips om jouw studiekeuze makkelijker te maken.

Een goed begin…

Een goed begin is het halve werk. Toen ik begon met het zoeken naar een geschikte studie, was ik nogal overdonderd door het aantal studies en zag ik door de bomen het bos niet meer. "Veel scholieren zijn geneigd om te kijken naar álle studies en hopen dan iets te vinden dat hen aanspreekt, maar je raakt verzand in de grote hoeveelheid studies", zegt ook Anke van Studiekeuze123.nl. Studiekeuze123 is een stichting die handelt in opdracht van de overheid om objectieve studiekeuze-informatie te verzamelen en te delen.

In plaats hiervan kun je het volgens Anke beter omdraaien: eerst je interesses duidelijk krijgen en op basis daarvan zoeken op studies. "Bij ons op de site, bijvoorbeeld, kun je op interessegebied zoeken, maar je kunt ook eerst een studiekeuzetest doen." Ik heb zelf ook zo’n test gedaan en dat heeft mij goed geholpen om te bepalen waar mijn interesses liggen. Zo kun je meteen al een groot aantal studies wegstrepen!

Vergelijken

Een onmisbare stap om tot een passende studiekeuze te komen, is het vergelijken van verschillende studies. Je kunt bijvoorbeeld open dagen bezoeken, maar op Studiekeuze123 staat per opleiding ook een handig overzicht met ontzettend veel objectieve informatie, zoals het aantal studenten, maar ook hoe tevreden studenten over de opleiding zijn en hoelang ze gemiddeld studeren.

"Het is daarbij wel belangrijk om te bedenken waar je op wilt letten. Maak daarom voor jezelf een prioriteitenlijstje met wat jij belangrijk vindt: het aantal studenten, de locatie of misschien de keuzevrijheid die je in een studie hebt", legt Anke uit. "Zo kun je zelf bepalen of een studie of stad aan jouw wensen voldoet."

Passend of niet?

Als je dan uiteindelijk een idee hebt welke studies je leuk lijken, is het nog zaak om uit te vinden welke nou écht de winnaar is. Je kunt bijvoorbeeld meeloopdagen bezoeken of proefstuderen. Het is wel belangrijk om dit pas te doen als je al een aardig beeld hebt van de studies die jou leuk lijken en wat die inhouden.

Anke geeft nog een paar extra tips om te ontdekken of een studie bij je past: "Je kunt de vakken van verschillende studies naast elkaar leggen. Zo kun je zien waar je je concreet mee bezig gaat houden de komende jaren en of dit bij je past. Tot slot heb je, als je je op tijd aanmeldt, bij iedere studie recht op een studiekeuzecheck. Die is bedoeld om te kijken of je de juiste keuze hebt gemaakt voordat je start met de studie."

Relativeer!

Toch is het volgens Anke vooral belangrijk om je studiekeuze enigszins te relativeren. "Je moet je wel bedenken dat een studie maar 3 tot 5 jaar duurt. Je maakt een keuze voor een studie die op dit moment bij je past, maar tijdens en na je studie maak je weer allemaal andere keuzes. Het kan daarna nog alle kanten op, wees je daarvan bewust."

Het is niet zo dat je hele toekomst al voor je bepaald is als je een studie hebt gekozen. Bovendien is er ook binnen een studie vaak nog veel ruimte om het te personaliseren. Zo kun je bijvoorbeeld vaak zelf een stageplek uitkiezen of kun je keuzevakken volgen bij andere opleidingen. Zet die stress dus aan de kant en kies vooral een studie die jou op dit moment leuk lijkt! Met deze tips kom je hopelijk een heel eind.

Gepubliceerd op 3 maart 2020

REACTIES

K.

K.

Bedankt Julian, heeft niet geholpen :(

4 jaar geleden

Julian

Julian

Oh nee toch, hoezo niet?

4 jaar geleden

K.

K.

Het lukt mij niet eens m'n havo diploma te halen. Laat staan het kiezen van een studie.

4 jaar geleden

Julian

Julian

Haha, dat is inderdaad niet handig, nee. Misschien moet ik voortaan dan eerst maar een blog schrijven hoe je je diploma kunt halen? ;)

4 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.