Gymnasiasten vonden Latijn meevallen

Gymnasiasten vonden Latijn meevallen

Door Merel

Veel gymnasiasten moesten vandaag aan de slag met het examen Latijn. Zowel Cicero als Plinius was examenstof, en het was dus spannend van welke schrijver de proefvertaling zou worden.

Vera Vaessen vond het centrale examen makkelijker dan haar schoolexamens Latijn. "De proefvertaling vond ik wel lastig, maar hij ging toch nog best goed." De laatste opdracht, waarin we moesten beredeneren of bepaalde brieven van Plinius of van Cicero waren, was origineel", zegt Vera. 

Vera maakte het examen met maar acht klasgenoten in een verder lege gymzaal. "Dat was wel leuk, zo'n grote zaal voor onszelf."

Ijsberen

Daniëlle Fluks was "als een gek gaan stampen" ter voorbereiding op haar Latijn examen, maar "het ging prima". Voor Grieks en Latijn is het niet mogelijk om oude examens te oefenen, omdat de schrijvers die bestudeerd worden elk jaar veranderen. "Dat is wel vervelend", zegt Danïelle. "Er werd dan ook flink heen en weer ge-ijsbeerd voor aanvang van de zitting."

Hylke de Boer behoort tot de kleine groep leerlingen die zowel Grieks als Latijn doen. "Ik vond Latijn moeilijker dan Grieks, maar het voldeed wel aan mijn verwachtingen." Hylke vertelt dat de brieven die ze moesten bestuderen vaak interessant zijn om te lezen. "Ze zijn ontroerend, of ze gaan over onderwerpen die je kunt linken aan onze eigen tijd: in dit examen zat een tekst over paardenrennen, wat best te vergelijken is met het voetbal van vandaag."

Cicero

Docent Barbara de Groot van het Johan van Oldenbarneveld Stedelijk Gymnasium in Amersfoort vond het examen aan de makkelijke kant. "Misschien wel iets té makkelijk. Zowel de vragen als de nieuwe vertaling waren goed te maken. Het enige waardoor leerlingen misschien wat in de war konden raken waren een aantal lastige werkwoordsvormen."

De Groot vertelt dat veel leerlingen wel even moesten slikken toen ze een Cicero-tekst voor de kiezen kregen om te vertalen. "Cicero is over het algemeen moeilijker dan Plinius. Maar deze vertaling viel wel mee."

Docent Jordi Wiersma van het Landmerk Retorica College vond de balans in het examen niet heel goed. "Er zaten wat mij betreft te weinig cultuurvragen in, vergeleken met de tekstuele opgaven." De proefvertaling was vrij lastig, denkt hij, "maar al met al was het inderdaad geen heel moeilijk examen."

Twitter

Sentimentmeter

[sentiment:34]

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2015.

Gepubliceerd op 22 mei 2015
ADVERTENTIE
Zoek jij informatie voor je (profiel)werkstuk over het klimaat?

Op EnergieGenie.nl vind je allerlei artikelen die je kunnen helpen bij het maken van je werkstuk over klimaatverandering, duurzame energie en de energietransitie. Daarnaast vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat.

Check EnergieGenie.nl

REACTIES

R.

R.

Latijn verklaring was voor mijn gevoel bagger... maar ik ben uiteindelijk gered door de vertaling die ik, als ik kijk naar het antwoordvel wel heel goed heb gemaakt... ik herken alles!

7 jaar geleden

D.

D.

Meevallen??! Nou mooi niet hoor, ik vond het vrij lastig..:(

7 jaar geleden

Q.

Q.

"De Groot vertelt dat veel leerlingen wel even moesten slikken toen ze een Cicero-tekst voor de kiezen kregen om te vertalen. "Cicero is over het algemeen moeilijker dan Plinius. Maar deze vertaling viel wel mee."

Is dit sarcastisch bedoeld...? Plinius is echt wel moeilijker dan Cicero... Plinius heeft altijd officiële taalgebruik en langere zinnen met bijzinnen... Cicero's teksten zijn makkelijker. En deze vertaling viel niet mee, makkelijk om te zeggen als docent. Die hebben er voor gestudeerd om zulke teksten te vertalen.

7 jaar geleden

D.

D.

Als je deze niet mee vond vallen, ben ik benieuwd of je hoger dan een 4 staat voor je examendossier?

7 jaar geleden

J.

J.

Ik sta netjes een zeventje voor m'n latijn SE, maar ik vond dit examen héél pittig én lang!! Kan me dus niet echt vinden in deze blog....

7 jaar geleden

I.

I.

Nogal vreemd, een aantal reacties over het examen Latijn. Om te beginnen, het examen was absoluut niet makkelijk. Het kan zijn dat je tijdens het examen een positief gevoel hebt, zoals ik had. Maar na het bekijken van de antwoorden verdween dit gevoel meteen.
De vragen waren nogal vaag. Neem opdracht 18 bijvoorbeeld, 'Wat houden deze "adnotationes" in?' Dit is een zeer slechtgeformuleerde vraag. De antwoorden daarop waren tevens heel vreemd.
En zo waren er nog wel een aantal vragen.

7 jaar geleden

H.

H.

ik weet niet wat jullie verkeerd doen maar ik heb toch echt 70 punten. dat komt neer op ongeveer een 9,5 ofzo als de n term een beetje meezit. zo moeilijk was het examen niet.

7 jaar geleden

A.

A.

Nou toppie meid, gefeliciteerd en bedankt voor het delen!

7 jaar geleden

L.

L.

Sorry hoor maar dat jij het makkelijk vond, wil niet zeggen dat dit voor iedereen zo was. Je kunt je reacties ook wat minder denigrerend neerzetten, anderen kunnen zich hier namelijk heel slecht door voelen.Nog een fijne avond.

7 jaar geleden

A.

A.

Als het examen zo makkelijk was, hoezo ga je dan uit van een n term van 1,3? Dat is nogal hoog.

7 jaar geleden

P.

P.

Het was echt makkelijk!

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.