Goede voorbereiding loonde op het havo-examen aardrijkskunde

Goede voorbereiding loonde op het havo-examen aardrijkskunde

Meer dan 20.000 havisten maakten dinsdagochtend hun examen aardrijkskunde. Voor veel van hen was het een relaxt einde van de examens. 

"Ik had het gevoel dat er weinig werd gevraagd van mijn kennis", vertelt Sterre van Wirdum. "Er waren een paar onduidelijke vragen, maar over het algemeen vond ik het best makkelijk. De opgave over Bollywood vond ik wel erg lastig."

Scholier Tim Helderman vond het examen iets lastiger. "Ik ben dan ook niet zo goed in het vak", zegt hij. "Bij veel vragen lijken er zoveel dingen mogelijk, maar dan is er toch maar één antwoord goed, irritant is dat. Ik moest veel in de atlas opzoeken, dat kostte tijd, maar ik was wel binnen drie uur klaar."

Mazzel

Ook havist Marie-Louise van Groeningen had moeite met sommige onderdelen. "Veel vragen gingen over natuur; klimaten en vulkanen enzo. Ik hou meer van sociale geografie, dus dat was best een domper", vertelt ze. "Ik heb de hele examenbundel doorgespit en het lijkt wel of het elk jaar lastiger wordt. Maarja je moet natuurlijk gewoon mazzel hebben met de onderwerpen die je liggen en die mazzel had ik vandaag niet. Gelukkig heb ik nu vakantie en ga ik over twee dagen met mijn tweelingzus naar Turkije, heerlijk!"

Kirsten Viveen kijkt positiever terug op de toets. "Ik was heel goed voorbereid door mijn docent denk ik. Zij heeft ons breed laten leren en ons voorbereid op wat ons te wachten stond", vertelt Kirsten. "Dit examen leek best wel op de eerdere examens en op wat we in de klas hebben geoefend. Ik was binnen twee uur klaar. En nu vakantie!"

Leuke bronnen

Docent Edger Maas van het Jacob Roelands Lyceum in Boxtel vond het een leuk examen met veel afwisseling. "Ik vind het goed om te zien dat alle onderdelen die erin voorkwamen behandeld zijn in de voorbereiding", vertelt Edger. "Er werden leuke bronnen gebruikt, wat het examen voor de leerlingen aangenamer maakt denk ik. Zo ging er een vraag over Bollywoodfilms en werd er een vraag gesteld aan de hand van de trekroute van Gnoes." Volgens Maas hebben de scholieren veel gehad aan de oefenexamens. "Het werd me wederom duidelijk dat dat veel zin heeft. De opbouw van het examen leek op die van voorgaande jaren en ook het type vragen komt overeen. Een valkuil is denk ik wel dat sommige leerlingen te makkelijk denken over het beredeneren."

Bij het LAKS zijn om 13:30 pas 250 klachten binnen. 

Sentimentmeter

[sentiment:37]

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2015.

Gepubliceerd op 26 mei 2015
ADVERTENTIE
Zoek jij informatie voor je (profiel)werkstuk over het klimaat?

Op EnergieGenie.nl vind je allerlei artikelen die je kunnen helpen bij het maken van je werkstuk over klimaatverandering, duurzame energie en de energietransitie. Daarnaast vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat.

Check EnergieGenie.nl

REACTIES

L.

L.

Ik vond de eerste vraag onduidelijk; 'Welk BRIC-land zal volgens deze bron een ontwikkeling doormaken die afwijkt van die van de andere BRIC-landen?'

Volgens mij kon het ook Brazilie zijn, omdat dit land juist explosief stijgt ten opzichte van de andere BRIC landen. Dit is ook een afwijking, omdat de andere BRIC landen dit niet doen. De vraag is dus verwarrend.

Veder redelijk gemaakt. Basalt vraag heb ik fout, dacht dat dat kalksteen en sedimentgesteente was.

De bollywoord vraag was ook verwarrend en lastig te redeneren.

41 punten behaald. Zal net een 6 zijn.

7 jaar geleden

J.

J.

waarschijnlijk is het India, omdat die compleet uit de ranglijst verdwijnt.

7 jaar geleden

Y.

Y.

Toevallig wou ik dat ook opschrijven, heb alleen na een lang antwoord toch India opgeschreven, omdat alle BRIC-landen dus stijgen maar India daalt. Verder snap ik wel wat je bedoelt, vraag is best onduidelijk

7 jaar geleden

Y.

Y.

Weet iemand of dit: "De windrichting gaat naar het noord-westen" hetzelfde is als "De overheersende windrichting op Réunion is (zuid)oost"? Ik zeg dus waar het naar toe gaat, en het antwoordmodel waar het vandaan komt. Klopt mijn antwoord dan?

7 jaar geleden

A.

A.

lijkt me ook goed, maar de 2e corrector kan misschien moeilijk erover gaan doen

7 jaar geleden

T.

T.

dat is absoluut fout. Wind noem je naar waar hij vandaan komt. Geen uitzondering, geen andere regels. Wind moet zo aangegeven worden

7 jaar geleden

O.

O.

Ik had gewoon uit het oosten, en jij benoemt waar de wind naar toe gaat, ik denk niet dat daar moeilijk over gedaan wordt.

7 jaar geleden

N.

N.

Had er iemand bij vraag 8 ook: Verenigd Koninkrijk en Portugal?
Er stond namelijk in de atlas dat Portugal vroeger ook een paar steden in India als kolonie had..

7 jaar geleden

L.

L.

Ja dat had ik ook. Vond het raar dat ze de VS toerekeken als ze het heel de tijd in die opgave over Europeese westerse landen hebben. Wederom, vaag.

7 jaar geleden

B.

B.

Die eerste vraag klopt echt niet. Er wordt gevraagd welk BRIC-land zal volgens deze bron een ontwikkeling doormaken die afwijkt van die van de andere BRIC-landen? Het antwoord India klopt niet want dit land maakt geen ontwikkeling door.

7 jaar geleden

T.

T.

tenzij je echt debiel bent doe ik wel of ik dit niet gelezen heb

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.