Glimmende open dag

Glimmende open dag

Door Anne

Op de jaarlijkse open dag in februari spaart mijn school kosten noch moeite om er een feestje van te maken. Leerlingen zijn opgetrommeld, leraren hebben hun tanden extra goed gepoetst. School glimt als nooit tevoren.

Speciaal voor vandaag ligt er een nieuw vloerkleed in de hal. Op de schoolsite worden we vriendelijk doch dringend verzocht onze jassen van de kapstokken te halen, zodat die "niet meer zo rommelig oogt". Nog altijd beter dan een paar jaar geleden trouwens: toen hadden we niet eens kapstokken. O ja, op de open dag natuurlijk wel. Die werden speciaal even gehuurd.

Plastic bloemetjes

Het lijkt vaker zo te gaan. Als er eens een paar Zeer Belangrijke Mensen naar school komen, schoolinspecteurs bijvoorbeeld, staan er opeens plastic bloemetjes op tafel. Dan zijn onze oude statafels bedekt met diepzwarte kleden. Is dat echt nodig?

Want terwijl de hoge piefen genieten van hun borrelnootjes en achtstegroepers glimmende brochures ophalen, kan school voor sommige vakken de boeken niet eens betalen. Hoe vaak worden we niet opgescheept met wat donkere kopietjes? En waarom zaten we maanden zonder kapstok, terwijl die voor de open dag blijkbaar zó geregeld kon worden?

Krampachtig bewijzen

Wij, de leerlingen, zijn degenen waar het onderwijs om draait. Niet de mensen die rapporten schrijven of een school voor hun kind uitzoeken terwijl ze verveeld in hun koffie roeren. Daarom is het zonde dat ons onderwijsgeld in crisistijd wordt uitgegeven aan borrelnootjes en tafelkleden.

Begrijp me niet verkeerd, ik vind mijn school ontzettend leuk en gezellig. Maar juist omdat ik het er zo tof vind, snap ik niet goed waarom dat elke keer krampachtig moet worden bewezen met mooie extraatjes. Is het niet genoeg als we gewoon vertellen wat we doen, waar we trots op zijn? Kunnen we ook meteen de tafelkleden achterwege laten: is er nog geld over voor echte boeken ook.

Goeie blogs zijn er om gedeeld te worden, vinden wij. Elke week plaatsen we daarom onze beste column door in 7Days, dé weekkrant voor jongeren die iets willen bereiken. Deze week was bovenstaand verhaal van Anne aan de beurt. En we werken wel vaker met 7Days samen: klik.

Gepubliceerd op 1 maart 2013
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

L.

L.

Daar ben ik het helemaal met je eens. Speciaal voor de open dag werd alles tot blinkend en glimmend toe geboend, zelf de centrale hal werd helemaal ingesopt - dat gebeurt normaal echt nooit. En dat terwijl er inderdaad te weinig geld voor boeken is, vaak genoeg hebben we kopieën en de brieven en boekjes moeten we tegenwoordig maar op de site zoeken. Belachelijk gewoon. Daarbij is het toch wel op te merken dat het nogal krampachtig en nep aanvoelt?

11 jaar geleden

I.

I.

Heel herkenbaar, wij mogen niet eens meer in de werkboeken schrijven. Maar de ramen moeten wel nog allemaal gewassen worden, en er staan ook planten door de hele school..

11 jaar geleden

L.

L.

Bij mijhebben ze de school flink geferfd,helemaal opgefleurd in geuren en kleuren en TOEVALLIG moesten we op die dag nette kleding dragen..

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.