Geschiedenisexamen vmbo was niet heel verrassend
22.925 vmbo-leerlingen maakten woensdagochtend hun geschiedenisexamen. De geleerde stof besloeg de laatste twee eeuwen geschiedenis. Leerlingen vonden het examen niet extreem makkelijk of moeilijk: het was een typisch geschiedenisexamen.
Kandidate Sophie Prevoo vond de vragen op het eerste gezicht vrij moeilijk. "Ik moest soms lang nadenken voor ik op een antwoord kwam. Maar als ik dat eenmaal gevonden had, dacht ik 'oh, het was dus eigenlijk best makkelijk'. Gelukkig kwam ik er bij de meeste vragen wel uit." Er zaten veel vragen met bronnen in het examen, vertelt ze. "Maar die waren best makkelijk, ik kon er meestal vrij snel uit opmaken wat er gevraagd werd."
Tijdens het examen had Sophie soms wat moeite om zich te concentreren. "We zaten in de kantine van de school, en er werd steeds een deur opengedaan, waardoor we geluiden hoorden van de rest van de school. Dan vroeg er steeds weer iemand of de deur dicht mocht." Ook de tafels en stoelen hielpen niet echt mee. "Die waren nogal krakkemikkig, en kraakten de hele tijd. Daar ga ik wel een klacht over indienen, denk ik."
Wereldoorlogen
Irene Winters vindt het moeilijk om in te schatten wat ze ervan gebakken heeft. "Ik weet het niet zo goed", verzucht ze. "Ik had het wel wat makkelijker verwacht, normaal vind ik geschiedenis namelijk niet zo'n moeilijk vak. Ik sta er dan ook een 7,4 voor." Ook klasgenoten vonden het best lastig, vertelt Irene. Bovendien lagen de onderwerpen haar niet zo. "Ik vind het onderdeel wereldoorlogen leuk, maar die kwam er niet veel in voor."
Lisa Bogman vond het wel goed gaan. "Ik had goed geleerd, en het was niet heel venieuwend. Het leek veel op de oefenexamens die ik gemaakt heb." Ze vond dat het onderdeel kolonisatie niet veel aan bod kwam. "Maar dat vond ik wel fijn. Ik was twee minuten voor het eind klaar, dus ik had mijn tijd wel nodig." Vanmiddag heeft Lisa, net als alle andere vmbo'ers, Engels. "Dat komt wel goed", zegt ze.
Aletta Jacobs
Docent Simon van der Sleen vond het examen goed te doen. "Er zaten geen grote verrassingen in", zegt hij. "Vooral het eerste deel, over de staatsinrichting, was eigenlijk een eitje. Al zal ik dat misschien te makkelijk zeggen. Maar er zaten weinig vragen in over de werking van parlementen, het ging meer over personen, zoals Aletta Jacobs."
Van der Sleen was blij met het aantal open vragen in het examen. "Daar kunnen leerlingen wat meer eigen mening in kwijt, en dat is vaak fijn." Met 45 vragen vond Van der Sleen het "aan de lange kant, maar niet excessief."
Vraagstelling
Er zijn inmiddels 725 klachten binnengekomen over het geschiedenisexamen bij het LAKS. "Vorig jaar kregen we uiteindelijk 846 klachten over dit examen", vertelt Loran Hempenius, coördinator van de klachtenlijn. "Ik denk dat we daar dit jaar dus wel overheen gaan."
Veel klachten gingen over de vraagstelling, omdat die soms onduidelijk zou zijn. "Er zijn nog relatief weinig klachten over de lengte van het examen", aldus Loran.
Sentimentmeter
[sentiment:257]
Disclaimer: onze berichten zijn een verzameling van subjectieve reacties. Beschouw ze als een leuk inkijkje in de reacties van mede-kandidaten, en word vooral niet bang als ons bericht iets anders zegt dan jouw gevoel. Lees hier meer over hoe onze examenberichten tot stand komen.Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2016.
1 seconde geleden
M.
M.
zelfs mijn eigen geschiedenis leraar vond het examen moeilijk vergeleken met andere jaren. Zelf vond ik de vraagstelling onduidelijk. Vraag 37 was ook niet helemaal duidelijk.
8 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
Vraagstelling was onduidelijk....... Achteraf had ik er veel meer goed kunnen antwoorden :-( Nu een 5-7 als cijfer
8 jaar geleden
AntwoordenE.
E.
Vond het een super makkelijk examen sws 8+
8 jaar geleden
Antwoorden