Geruststelling voor voetbalfans: het komt goed!

Geruststelling voor voetbalfans: het komt goed!

De dertiende juni in het jaar 2014, weet je het nog? Ik wel! Een voetbalhistorische dag waarop Robin van Persie als Vliegende Hollander naar de bal vloog en 'we' uiteindelijk met 5-1 van wereldkampioen Spanje wonnen. De wedstrijd keek ik samen met vrienden; we hebben de hele tweede helft overweldigd door enthousiasme voor de tv gestaan. Het was zo ongelooflijk dat een vriend me zelfs vroeg in zijn arm te knijpen. Het was geen droom.

Het kan verkeren, nog geen drieënhalf jaar later, en drie trainers verder, zijn we voor de tweede keer op rij niet gekwalificeerd voor een groot toernooi. Zelfs de play-offs waren een stap te ver. 

Na het WK

Tussen dat schitterende toernooi in Brazilië en nu is een heleboel gebeurd. De eerste wedstrijden na het WK waren al ongelukkig; de oefenwedstrijd tegen Italië ging verloren en de kwalificatiewedstrijden leverden nauwelijks overwinningen op. Tsjechië, IJsland, Turkije, allemaal wonnen ze van ons Oranje, met als resultaat dat kwalificeren er niet in zat. Ook al werd de coach, Guus Hiddink, nog ontslagen.

Na het mislopen van het EK werden de bakens verzet naar de kwalificatie voor het WK in Rusland. Die reeks begon met een gelijkspel tegen Zweden, waar een Nederlandse goal onterecht werd afgekeurd. Daarna ging het niveau alleen maar verder de diepte in. Met als absoluut dieptepunt het 2-0 verlies in en tegen Bulgarije. De positie van Danny Blind bleek onhoudbaar; hij verdween uiteindelijk voor Dick Advocaat. Onder hem werden vier van de vijf wedstrijden gewonnen, maar dat was niet genoeg. We zijn er weer niet bij.

Pessimisme

Nederland was boos. Alle 17 miljoen bondscoaches hadden het beter gedaan. Twitter ontplofte regelmatig na een Oranje-wedstrijd, bijvoorbeeld na Bulgarije-Nederland. Wat een contrast met de juichende pleinen op het moment dat het wel goed ging. 

Voetbalaanhangers worden soms verweten 'successupporters' te zijn voor hun club. Bijvoorbeeld wanneer het stadion voortijdig verlaten wordt bij een achterstand. Voor voetbalsupporters is het een afgang zo genoemd te worden. Maar rond Oranje zijn we haast allemaal successupporters.  Zolang we winnen, zijn we enthousiast. Maar als het even tegenzit kunnen ze er allemaal helemaal niks van. Als je wint heb je vrienden.

Toekomst

Toegegeven, het was ook allemaal niet best en een beetje galgenhumor was af en toe nodig om al dit leed te verwerken. Toch is het niet alleen maar kommer en kwel met het Nederlands elftal. Zo werd er vier keer gewonnen in de laatste vijf wedstrijden.

Het Nederlands elftal heeft nu alle gelegenheid verder te bouwen aan een goede ploeg. De volgende kwalificatiereeks start pas in 2019, daarvoor spelen we alleen maar oefenwedstrijden. Tot het zover is, kunnen de mensen van de KNVB aan de slag met het verbeteren van ons voetbal. Laten we als één legioen achter dit Oranje gaan staan, want ook de toekomstige ploeg verdient een eerlijke kans!

Gepubliceerd op 14 november 2017
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.