Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Geen versoepelingen voor de eindexamens

Geen versoepelingen voor de eindexamens

Ongeloof, woede en verdriet: dat waren de reacties van de eindexamenkandidaten die afgelopen week hoorden dat zij geen versoepelingen kunnen verwachten voor de eindexamens. Onderwijsminister Dennis Wiersma maakte toen bekend dat de examens grotendeels gaan verlopen zoals vóór corona.

De examenperiode zal er dus uitzien zoals hij was pre-corona, maar op enkele punten zijn er kleine verschillen. Het tweede tijdvak wordt verlengd van vier naar tien dagen om zo meer flexibiliteit te hebben voor leerlingen die tijdens het eerste tijdvak ziek waren of in quarantaine moesten. In principe worden alle examens afgenomen tijdens het eerste tijdvak.

Vmbo-examenkandidaten opgelet: het kan zijn dat je een minder lange vakantie hebt, want scholen krijgen langer de tijd om de digitale examens af te nemen op het vmbo, evenals het Centraal Schriftelijk en Praktisch Examen. Ze mogen deze examens doorschuiven tot  de laatste schooldag van de laatste vakantieregio.

Oneerlijk

Joske (havo 5) vindt het oneerlijk dat haar jaar geen versoepelingen meer krijgt: “Wij hebben denk ik het belangrijkste jaar van school gemist en het langst last gehad van deze pandemie,” zegt ze. Ook onderwijsminister Dennis Wiersma ziet in dat corona nog steeds impact heeft op de eindexamenkandidaten: “Vooral meisjes in het vo scoren op het vlak van welbevinden en concentratie veel lager dan voor corona en ervaren meer prestatiedruk. Een deel van de leerlingen heeft meer moeite om tot leren te komen, is minder gemotiveerd en heeft moeite met plannen,” schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens hem is de oplossing het inzetten van het Nationaal Programma Onderwijs, een hulpprogramma om corona-achterstanden weg te werken.

Noodzakelijk

Wiersma acht het afschaffen van de versoepelingen noodzakelijk. Met name de wegstreepregeling zou leiden tot een lagere motivatie om te leren en het werkt ‘strategisch leergedrag’ in de hand, waardoor leerlingen bepaalde vaardigheden zich niet eigen hebben gemaakt. Een ‘normaal’ examen is dus voor de eigen bestwil van de scholieren, aldus Wiersma: "Dit zorgt ervoor dat ze zo goed mogelijk voorbereid zijn op de samenleving en de arbeidsmarkt en succesvol zijn in hun vervolgopleiding. Leerlingen moeten hiervoor de benodigde kennis en vaardigheden hebben, anders kunnen zij daar later alsnog last van krijgen." Ook Tobias (vwo 6) ziet dat wel in: "Het enige lichtpuntje is dat wij later misschien niet meer als ‘de coronageneratie’ bestempeld zullen worden," reageert hij.

LAKS

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) is teleurgesteld in het uitblijven van versoepelingen: "We vinden het jammer dat er geen maatregelen worden getroffen voor de eindexamenleerlingen, omdat alle leerlingen die examen doen hebben corona meegemaakt. Vmbo-leerlingen zelfs hun hele middelbareschooltijd lang. Er wordt nu toch verwacht dat eindexamenkandidaten op normale wijze hun examen halen." Het LAKS is van mening dat ook de eindexamenkandidaten van 2023 een extra herkansing en een derde tijdvak verdienen: "De scholieren hebben afgelopen jaren nog niet veel gehad aan het Nationaal Programma Onderwijs (red. het programma dat de onderwijsachterstanden zou moeten tegengaan), bovendien hebben scholieren veel stress over de examens omdat ze niet het gevoel hebben goed genoeg voorbereid te zijn. Ze vragen zich af: hebben we wel alle lesstof gekregen?"

Gepubliceerd op 24 november 2022

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.