Geen motivatie? Niet jouw probleem
Sanne is het soms zat. Zo zat, dat ze ongeveer op de eerste schooldag begint af te tellen tot ze weer vakantie heeft. En dit levert haar natuurlijk weer een preek op van haar ouders. Maar na het lezen van een artikel kwam ze er achter dat het eigenlijk helemaal niet aan haarzelf ligt… Sterker nog, haar ouders zelf zijn de schuldigen!
Iedere keer als de docent ons verzoekt de agenda´s erbij te pakken om een toets te plannen, tel ik hoopvol de dagen tot de vakantie. Als dit mij vervolgens teleur stelt, tel ik de toetsen. Helaas is ook dit getal niet altijd iets wat mij een goed humeur bezorgd. Als ik aan mijn ouders vertel hoeveel dagen er nog tot de vakantie zijn en hoe weinig zin ik nog heb in school, krijg ik standaard een peptalk die de volgende punten omvat:
- Je vindt school best wel leuk
- Denk aan de studie die je straks gaat doen (waarna de moed mij in de schoenen zinkt: zal ik überhaupt wel toegelaten worden tot geneeskunde?)
- Wacht maar totdat je straks werkt
Leukste tijd van je leven
Meestal zit er ook nog wel ergens in verweven dat zij het wél leuk vonden op school en dat dit de leukste tijd van je leven is. Helaas voor hen zijn ze daarmee nu door de mand gevallen. Er is namelijk recentelijk ontdekt dat de motivatie voor school genetisch bepaald is. Dit is gedaan door een-eiïge tweelingen (die genetisch gezien dus gelijk aan elkaar zijn) en twee-eiïge tweelingen (die genetisch verschillen) een tijd lang te vragen hoe zij op school presteerden en of zij plezier beleefden in de lessen. Deze twee factoren werden als gradiënt voor motivatie beschouwd. Uit dit onderzoek bleek dat een-eiïge tweelingen veel vaker gelijke motivatie hadden dan twee-eiïge tweelingen. De conclusie uit dit onderzoek was dat motivatie voor ongeveer 50 procent genetisch bepaald is. Oftewel: bedankt paps en mams!
Bewijs
Dus volgende keer als je ouders weer een speech beginnen over je complete gebrek aan motivatie, confronteer ze dan met dit onderzoek. Jij kunt er niets aan doen, je hebt het van je hen. En je kunt je genen niet veranderen!
Sanne van Beem
Sanne (15) zit in de vijfde klas van het gymnasium en woont in Bussum. Vorig jaar koos ze voor een bètaprofiel en blogt daarom voor YouTech vooral over wat ze allemaal meemaakt en over wetenschap. Daarnaast zal ze ook schrijven over musea en voorstellingen.
1 seconde geleden