Geen mobieltjes in het klaslokaal

Geen mobieltjes in het klaslokaal

Door Amber

Aan het begin van dit schooljaar kreeg mijn school een briljant idee: elke leerling moet z'n mobiel inleveren voor de les. Zoals bijna elke scholier ben ik geen groot fan van deze regel. De regel helpt volgens mij helemaal niet. Komt nog bij dat ik nu al twee weken mijn mobiel kwijt ben. Ik had 'm per ongeluk in zo’n mooi zakje laten zitten en vervolgens is dat zakje van de aardbodem verdwenen.

Oké, even terug naar het begin. We moeten dus voor elke les onze mobiel inleveren en in een zakje doen. Dat is een maatregel die door onze school bedacht is, zelf zien de meeste scholieren er het nu niet van in. "Ik zit weleens een minuutje op mijn mobiel tijdens de les, zo'n groot probleem vind ik dat niet", zegt klasgenoot Lisa. Dat is een mening die veel leerlingen met haar delen: als we willen opletten dan doen we dat echt wel, met of zonder mobieltje.

Bovendien zijn er genoeg manieren om alsnog níet op te letten, dat kunnen we ook wel zonder mobieltje: kletsen, in je schrift tekenen, propjes gooien of naar het plafond staren. Het probleem wordt dus ook niet opgelost. 

Mobieltjes zijn handig!
Mobieltjes kunnen zelfs heel handig zijn tijdens de les. "Wij beginnen bij Engels elke les met het lezen van Engelse nieuwsartikelen om onze leesvaardigheid te verbeteren", zegt Marijn. De snelste en makkelijkste manier om dat te doen is als iedereen even z'n mobieltje erbij pakt. En ook bij andere vakken zijn mobieltjes best handig: bij wiskunde bijvoorbeeld. "Wij krijgen amper klassikaal les, maar moeten gewoon aan de slag. Het merendeel van de lessen gebruik ik mijn mobiel voor muziek en de uitwerkingen terwijl ik zelfstandig werk," vertelt Linde. Zelf zou ik ook tijdens wiskunde niet zonder de uitwerkingen op mijn mobiel kunnen.

Creatieve oplossingen
Komt nog bij dat scholieren creatief genoeg zijn om een andere oplossing te bedenken. "Deze mobiel-zakjes zorgen er amper voor dat leerlingen ook echt niet meer op hun mobieltjes kunnen. We vinden altijd wel een oplossing," zegt klasgenoot Gijs. Dat heb ik ook gemerkt, ik ben al heel wat hele creatieve oplossingen tegengekomen. Tegenwoordig nemen mensen hun oude Nokia ook mee naar school voor in het zakje, of ze leggen een hoesje in plaats van hun mobiel in het zakje. Zelfs de rekenmachine heb ik een keer gezien, maar die oplossing was niet heel succesvol (ook leraren letten weleens op jongens).

Die leraren weten zelf ook nog niet helemaal wat ze van de maatregel moeten vinden. Sommige leraren zeggen bijvoorbeeld dat je je mobiel niet per se hoeft in te leveren.  "De ene leraar wordt kwaad als je het niet doet, en van de ander moet je juist je mobiel gebruiken tijdens de les", zegt Roos. Best wel verwarrend. Als de leraren het er al niet over eens zijn, moeten we dan niet eerst eens wat beter nadenken over zo'n maatregel? En kan iemand in de tussentijd misschien het ontbrekende zakje met mijn mobiel traceren? Kan ik in ieder geval weer gewoon appen tijdens de les.

Gepubliceerd op 19 december 2016
ADVERTENTIE
Zoek jij informatie voor je (profiel)werkstuk over het klimaat?

Op EnergieGenie.nl vind je allerlei artikelen die je kunnen helpen bij het maken van je werkstuk over klimaatverandering, duurzame energie en de energietransitie. Daarnaast vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat.

Check EnergieGenie.nl

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.