Zit je in 4/5 havo en heb je een N&T of N&G profiel? Vul deze korte vragenlijst in over chemie-opleidingen en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed.

Meedoen

Fries, Russisch en muziek op voorlaatste examendag

Fries, Russisch en muziek op voorlaatste examendag

Hidde

Weinig examens op dag elf: op de op een-na-laatste examendag maken ongeveer 1.100 vwo'ers het examen muziek. Daarnaast werkt een klein clubje havisten en vwo'ers 's middags aan het examen Fries en Russisch.

Vwo trapt 's ochtends af met het examen muziek. "Ik heb er veel vertrouwen in", aldus scholier Thijs van Zutphen. "In de les hebben we onlangs nog twee examens gemaakt met geluidsvoorbeelden. Dat ging erg goed. Het zal veel luisteren worden tijdens het examen, maar dat gaat me altijd goed af." Toch werd muziek vorig jaar door veel vwo'ers als moeilijk ervaren.

'Russische wortels'

Om half twee mogen vwo'ers en havisten met Russisch en Fries in de gymzaal plaatsnemen. Dat zijn er niet zoveel. Russisch wordt gemaakt door zes havisten en elf vwo'ers, Fries door twaalf havisten en vijfentwintig vwo'ers. Niet zo gek: er zijn in Nederland slechts vijf scholen waar het mogelijk is om Russisch te volgen, en ook Fries wordt door weinig scholen aangeboden.

Volgens Dorie Nielen, docent Russisch op het Lyceum Schravenlant in Schiedam, maken twee soorten leerlingen het examen Russisch. "Je hebt leerlingen mét en leerlingen zonder Russische wortels. Leerlingen die bijvoorbeeld Russische ouders hebben scoren meestal rond de 9, de anderen een 6 of een 7."

Reacties op Twitter:
 

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2014.

Gepubliceerd op 26 mei 2014
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.