Zit je in 4/5 havo en heb je een N&T of N&G profiel? Vul deze korte vragenlijst in over chemie-opleidingen en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed.

Meedoen

Foodlove en mindstyle: de trends van 2014

Foodlove en mindstyle: de trends van 2014

Door Joca

In 2013 maakten we kennis met BitcoinsTindergekke dansjes en geiten, maar wat wordt in 2014 trending? Communicatiebureau Youngworks denkt dat we übergezond gaan eten en gaan dansen met Nietzsche. 

"We doen veel onderzoek naar jongeren. Daardoor zien we wat er speelt in hun wereld, maar ook welke ontwikkelingen er gaan komen," vertelt Nicolien van Youngworks.  Het communicatiebureau ging om de tafel met de 14 jongeren van hun trendteam. Hieruit zijn voorspellingen gekomen voor de trends in het nieuwe jaar.

Volgens het trendonderzoek willen jongeren anno 2014 authentiek zijn. Dat kan bijvoorbeeld door online emoties te delen, maar deze zoektocht naar eigenzinnigheid levert ook een aantal andere trends op. Ik beoordeelde er een paar: worden deze trends echt hip and happening?

Trend 1: Roy Donders als rolmodel

Nee, in 2014 lopen we niet allemaal rond in de huispakken van de stylist van het Zuiden. Roy Donders is een voorbeeld van alles doen om je droom te verwezenlijken én tegelijkertijd geld te verdienen. Jongeren gaan niet meer vakkenvullen. De (bij)baan met status is een eigen bedrijfje waar je geld verdient met je talent. Er zijn genoeg voorbeelden van jonge ondernemers langsgekomen op Scholieren.com, dus ik zie wel wat in deze trend. Al zullen de meeste scholieren wel voor gemak gaan en geen ondernemer worden. Zo'n eigen bedrijf kost namelijk wat meer tijd dan kranten bezorgen.

Trend 2: Iedereen spiritueel

Hoe word je gelukkig? De trendvoorspellers denken dat we massaal geluk gaan zoeken in spiritualiteit. Bijvoorbeeld met yoga en de hippe mannenvariant broga, maar ook met mindstyle tijdschriften voor scholieren zoals de Moodiez. De grote inspiratiebron wordt Jason Silva: een jonge techno-filosoof die mooie praatjes maakt in filmpjes. Het klinkt allemaal mooi, maar ik denk dat de meeste scholieren te nuchter zijn voor al die zweverige dingen.

Trend 3: Foodlove

Gooi de zakken chips maar het huis uit, in het nieuwe jaar gaan we allemaal gezond en bewust eten. Youngworks noemt dit fenomeen foodlove. Deze trend is goed voor ons lichaam, maar nog beter voor ons online imago. Elk broccolisapje wordt namelijk gelijk gedeeld op sociale media. En als je al die broccoli zat bent, dan ruil je ze online om voor spruitjes.

Ik geloof niet dat jongeren massaal zelf gaan koken, maar wel dat ze onderweg kant-en-klaar groenvoer gaan kopen. Een gezonde salade met een sapje kan de beker Starbuckskoffie best wel eens gaan vervangen.

Trend 4: Dansen met Nietszche

Bij het uitgaan denk je voortaan over meer na dan alleen je outfit. Feestjes met diepgang worden namelijk hip. In het café worden boeken en filosofen besproken met een biertje. CKV-punten scoor je voortaan door te dansen tussen kunst in een trendy club. Zelf vind ik het wel een toffe trend. Wel vrees ik dat een cafébezoek steeds meer gaat lijken op een les Nederlands: Je bespreekt boeken en bier bestellen mag niet.

Het is natuurlijk de vraag welke trendvoorspellingen zullen uitkomen. Volgens Youngworks-medewerker Nicolien wijst het onderzoek vaak in de goede richting. "Voor 2012 voorspelden we Asianation: we nemen trends over uit Azië. Dat jaar werd Gangnam Style van de Koreaan Psy een grote hit!" 

Gepubliceerd op 31 december 2013
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Bram

Bram

Ik denk dat, wanneer de voorspellingen uitkomen, 2 en 4 gaan botsen. Veel bekende filosofen moeten namelijk niet zo veel hebben van spiritualiteit als weg naar geluk...

8 jaar geleden

M.

M.

Bekende filosofen moeten er misschien niets van hebben, maar de goegemeente waait vrolijk met alle winden mee. Die neemt een beetje van het een en wat van het andere zonder zich druk te maken over de botsende kanten.

8 jaar geleden