Flinke Oscarregen voor jonge filmmakers

Flinke Oscarregen voor jonge filmmakers

Door Wayne

Tientallen leerlingen van het Bredero MAVO in Amsterdam Noord buffelden twee jaar lang aan de Filmschool. Ze kregen les in alles rondom filmmaken: scenario, grime, cameravoering en montage. Al hun harde werk werd uiteindelijk vertoond op een (zelf georganiseerd) filmfestival: het VMBO Filmschool Festival.

Om zeven uur in het Amsterdamse Ketelhuis gaat de avond van start. Steeds meer leerlingen komen binnenstromen door het Westerpark: gillend en tierend. Met het enthousiasme zit het wel goed dus.

Een snelle vragenronde onder de jonge filmmakers leverde uitbundige maar korte antwoorden op. Op de vraag wat ze van het project vonden, kreeg ik vooral te horen: "Heel erg leuk!", maar door de spanning kwam het niet veel verder dan dat.

De entree van het filmfestival

Vrouwelijke loverboy

Binnengekomen in bioscoop het Ketelhuis stonden er twaalf korte films op het programma, van drama tot romantiek, horror en komedie. Ik belandde bij Kristy, die de hoofdrol speelde in de film Makelaar in de liefde. Die gaat over een thema dat altijd actueel blijft: een loverboy die met twee meiden aan de haal gaat.

Er was nogal iets bijzonders aan de hand met de film: Kristy speelde namelijk de loverboy-jongen in de film. Tijdens de casting ging het namelijk mis, want de jongen in hun team kwam niet echt over als loverboy. Omdat verder ook niemand zin had om loverboy te spelen, wierp ze zich op als hoofdpersoon. Dat zorgde wel voor behoorlijk wat giechelbuien: "Het filmen was erg leuk, alleen tijdens de opnamedagen schoot ik wel steeds in de lach."

Loverboy-actrice Kristy (rechts)

Oermens

Afijn, door naar de zaal. Daar gingen de twaalf films van pak 'm beet zes minuten in première. Het enthousiasme van de leerlingen was zo enorm dat ze hun eigen filmvertoning ook een beetje overschreeuwden. Logisch ook, want hoe cool is het als je jezelf op het witte doek terugziet? Dan komt de oermens in je wel naar boven. 

Afgezien van het feit dat de films met ontzettend veel enthousiasme gemaakt waren, zat in het overgrote deel ook veel goede humor verwerkt. Soms waren de dialogen en het montagewerk zo droog dat het hilarisch is. Je merkt duidelijk aan het eindresultaat dat ze er twee jaar aan geklust hebben.

Een van de films die werden vertoond

Oscars

Aan het einde van de avond kregen de beste films, acteurs en regisseurs ook een aantal prijzen toegekend, precies zoals ze dat tijdens de Oscars ook doen. Zo kreeg De Vloek van Sarah de titel van beste film en sleepte Kristy met haar loverboyrol de prijs voor beste actrice in de wacht. Als de Oscarregen voorbij is, hebben de leerlingen al iets anders op het oog gekregen: gratis avondeten.

Nieuwsgierig geworden? Zie hier een korte impressie van het filmwerk van de scholieren.

Gepubliceerd op 1 juli 2015
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.