Films die jouw Duits 'aktualisieren'

Films die jouw Duits 'aktualisieren'

Door Tim

Duits, één van de meest ondergewaardeerde vakken van de middelbare school. Afgezien van de iets  aparte docenten met té schmutzige opmerkingen.

Er lopen bovendien fantastische filmmakers rond in dat grote land aan de Oostergrens. Scholieren.com komt met 7 Duitse topfilms. Bekijk ze, spreek de taal beter en wees immer glücklich.

Steengoeie films waar je stiekem iets van opsteekt. Maandelijks een lijst die je avonden lang -met de gordijnen dicht en de laptop open- de pan uit entertaint.

1. Tweede Wereldoorlog: Der Untergang (2004) [IMDB-rating: 8.3]

Laten we maar meteen met de meest bekende beginnen: Der Untergang. Dé film die je in de schoolcarrière minstens één keer ziet en bekend is van de vele parodieën (+ deze en zelfs Gangnam Style). De film gaat over de laatste dagen van Hitler die eigenlijk geen weerstand meer kan bieden aan de oprukkende Russische troepen die Berlijn innemen, al denkt hij het nog te kunnen winnen. Zie dit filmverslag op Scholieren.com.

2. Klassieker: Der Blaue Engel (1930) [IMDB-rating: 7.8]

Favoriet van opa en oma, uit 1930 de doorbraakfilm van Marlene Dietrich (de Duitse Marilyn Monroe).

De film gaat over een groep leerlingen die -illegaal- naar de nachtclub 'Der Blaue Engel' gaan en een leraar die eens even een hartig woordje met 'Lola Lola,' de zangeres die de leerlingen 'op hol brengt', maar zelf ook voor haar charmes valt. Dat kon natuurlijk niet. Foei. De leraar wordt de laan uitgestuurd en valt in het net van 'Lola Lola.'

3. Koude Oorlog: Das Leben der Anderen (2006) [IMDB-rating: 8.5]

Film die uitstekend laat zien hoe bizar het Oost-Duitse leven was. Verveelt nooit (uit ervaring kan ik zeggen dat hij na drie keer nog mooi blijft).

Oost-Duitse minister heeft een crush op de beroemde actrice Christa-Maria Siefeld en wil haar vriend out of the picture. Daarom laat 'ie het huis 24 uur per dag afluisteren om d'r vriend op overtredingen te kunnen pakken, maar de Stasi-agent die dat moet doen, krijgt medelijden.

Zit vol met complottheorieën en is één van de beste Duitse films van de afgelopen jaren. Het is ietwat zware kost, maar de film won wel 'n Oscar voor beste buitenlandse film.

4. Koude Oorlog: Goodbye Lenin (2003) [IMDB-rating: 7.7]

Weer een film die ons beeld van het Oost-Duitse leven onderschrijft. Speelt zich in 1989/1990 af, nét na de val van de Muur. De moeder van Alexander is de grootste communist van Oost-Duitsland en raakt in coma vlak voor de val van de muur. Als ze uit coma komt, het communisme is ten onder gegaan, vrezen artsen dat haar lichaam die shock niet zou kunnen verwerken. Zoonlief wringt zich in onmogelijke bochten om tegenover zijn moeder te doen alsof de muur nog overeind is en het communisme bloeit.

Tragikomedie, luchtiger dan bovenstaande.

5. Redelijk nu: Junimond (2002) [IMDB-rating: 7.0]

De dertigjarige Paul is op de vlucht voor trauma's die hij opliep als soldaat in Kosovo. Hij duikt onder in Paderborn, 'de provincie'. Komt een beetje in contact met z'n overbuurvrouw, wat een voorzichtige vriendschap wordt. Een relatie gaat eigenlijk te ver, tot het moment dat Paul ernstig ziek blijkt te zijn en hij nog één laatste wens heeft..

Leg je tissues klaar: deze film is een waar drama.

6. Redelijk nu: The Edukators (2004) [IMDB-rating: 7.5]

Groepje jongeren verbouwt menig villa, zonder ook maar iets te stelen, om de bewoners duidelijk te maken dat 'de goede jaren voorbij zijn'. Rijke mensen moeten hun gaan vrezen en minder egoïstisch in het leven staan. Dat kan natuurlijk nooit goed blijven gaan: op een dag worden ze gesnapt door een huiseigenaar. De man wordt door het groepje overmeesterd en gegijzeld. Maar dan raken ze met elkaar in gesprek..

Tof actiedrama, stuk luchtiger en makkelijker voor tussendoor. Oh, en Hallelujah is de soundtrack.

7. Humor: Kebab Connection (2004) [IMDB-rating: 6.7]

 

Ein-de-lijk wat echte comedy, niet per se iets waar de Duitsers in grossieren..

Ibo is een filmmaker in de dop en heeft door een reclamespot de kebabzaak van z'n oom tot de populairste van de stad gemaakt. Hij wil de eerste Duitse Jackie Chan-achtige film maken, bezwangert z'n vriendin en maakt zijn papa boos. Moet gaan kiezen tussen z'n meisje + baby en z'n familie..

Goede, grappige comedy. Heeft heel wat weg van het Nederlandse 'Pizza Maffia' en toch ook weer niet.. Ongekend niet-Duits.

8. (Nog) niet beu?

Dan kun je altijd nog Das Boot, Erkan&Stefan, Lola Rennt, Die Mauer of Netto kijken.

Van het merendeel van deze films zoeken we nog een filmverslag. Schrijf jij 'm?

Gepubliceerd op 22 oktober 2012
ADVERTENTIE
De Galaxy Chromebook maakt je (school)leven makkelijker!

Met de Galaxy Chromebook Go kun je de hele dag huiswerk maken, series bingen en online shoppen zonder dat 'ie leeg raakt. Ook kan deze laptop wel tegen een stootje. Dus geen paniek als jij je drinken omstoot, want deze laptop heeft een morsbestendig toetsenbord!

Ontdek de Chromebook!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

A.

A.

Ik vind die welle ook wel een erg mooie film, het is volgens mij zelfs gebaseerd op een waargebeurd verhaal

9 jaar geleden

Simon

Simon

"Das Experiment" (heel intens / heftig / spannend) en "Im July" (heel grappige roadmovie) zijn ook absolute aanraders.
@altaïr: Die Welle zou ik ook graag nog eens zien.

9 jaar geleden

Jorieke

Jorieke

Waar staat Christiane F?

9 jaar geleden

F.

F.

Zó waar! 3 van de bovengenoemde films heb ik mogen bewonderen op een beamer. Compleet met half beeld, slecht geluid, ondertiteling (bij maatschappijleer) die op de muur verschijnt ipv op het beamerdoek, weerkaatsend zonlicht enzovoort... Maar joh, wat maakt het uit. Die filmpjes.. Ik mag ze wel.

9 jaar geleden

I.

I.

Lola Rennt & Goodbye Lenin :-)
Maar onze Duitsleraar pakt het nog net iets zwaarder aan, wij moesten zelf een Duitse soap maken!

9 jaar geleden

A.

A.

@simon lol, das expirment 1keer gekeken, nooit afgekeken, vond het uiteindelijk een beetje onaansamenhangend

9 jaar geleden

S.

S.

Ooit hebben wij met de klas "Knocking On Heaven's Door" gekeken, erg leuke film als je van humor houdt.

8 jaar geleden