Filmpje downloaden? Boete betalen

Filmpje downloaden? Boete betalen

Paniek! Fanatieke Popcorn Time-gebruikers kunnen binnenkort flinke boetes gaan betalen. Tenminste, dat roepen een hoop media. Hoe zit dat precies? En hoe sporen ze je dan op? Ik zocht het voor je uit. Hierbij een antwoord op al je Popcorn Time-vragen.

Wat was er ook alweer aan de hand?

Even een kort geschiedenislesje. Tot vorig jaar was er niets aan de hand: had je zin in een film en wilde je daar geen poen aan kwijt zijn, dan downloadde je de film gewoon illegaal. Dat gold ook voor muziek, boeken, games en series. Tuurlijk, hartstikke illegaal, maar dat kon natuurlijk niemand iets schelen. Tot er een grote rechtszaak kwam, en het Europees Hof een uitspraak deed: er kwam een verbod op illegaal downloaden.

In het begin bleef de gebruiker buiten schot: alleen de websites waarop gratis en illegaal werk (muziek, films, boeken, series en games) werd aangeboden, werden uit de lucht gehaald en beboet. Zo ging de populaire downloadwebsite The Pirate Bay opeens offline.

Tot 20 oktober, toen Tim Kuik van stichting Brein (een organisatie die een stokje voor illegaal downloaden probeert te steken) een grote uitspraak deed: hij verwacht dat er binnenkort ook schadeclaims tegen individuele gebruikers van onder meer Popcorn Time werden ingediend. Ofwel, jij en ik moeten gaan dokken.

Help! Door wie en hoe worden die claims dan ingediend?
Tim Kuik legt uit: “Het is geen boete maar een claim, want de politie en het openbaar bestuur gaan je niet vervolgen. Dat doen de auteursrechthouders; de mensen die rechten van een film, boek, game, muziekalbum of serie bezitten."

Denk bijvoorbeeld aan een filmdistributeur, zoals Dutch Filmworks. Zij brengen veel Nederlandse films, zoals Schone Handen, Mannenharten, Spangas in Actie en Popoz, uit in Nederland.

En hoe kunnen ze mij dan vinden?
Mensen die illegaal downloaden worden volgens Tim op de volgende manier opgespoord: auteursrechtshouders (zoals Dutch Filmworks) moeten eerst de ip-adressen verzamelen. Door Popcorn Time loop je het risico dat een ict-bureau jouw ip-adres achterhaalt.

De ip-adressen kunnen ze daarna linken aan mensen met de hulp van internetproviders als Ziggo en XS4ALL. Die werken daar natuurlijk niet zomaar aan mee, dus daar moet eerst een rechtszaak aan te pas komen. Winnen ze de zaak, dan kunnen ze aan de hand van de ip-adressen snel opzoeken wie illegaal films zit te kijken.

En hoe hoog is die boete dan?

De claim die je krijgt, kan erg hoog zijn. "De hoogte van de claim hangt bijvoorbeeld af van hoe populair het werk is en hoeveel je gedownload hebt”, legt Tim uit. “Ik ga uit van enkele honderden euro's per gedownloade film, album of boek."

Het is wel mogelijk om de zaak aan te vechten, maar als je de zaak verliest ben je nog meer geld kwijt.

En nu?
Auteursrechthouders moeten dus eerst nog een rechtszaak winnen van internetproviders. Pas als ze die winnen, zitten we allemaal in de problemen. Dus tenzij je enorm veel centen hebt, kun je dan maar beter braaf een filmpje kopen. Zover is het nu gelukkig nog niet, maar als we Tim mogen geloven duurt het niet lang meer. Fingers crossed!   

Gepubliceerd op 2 november 2015

REACTIES

T.

T.

"In het begin bleef de gebruiker buiten schot: alleen de websites waarop gratis en illegaal werk (muziek, films, boeken, series en games) werd aangeboden, werden uit de lucht gehaald en beboet. Zo ging de populaire downloadwebsite The Pirate Bay opeens offline."

Dat The Pirate Bay opeens offline was gehaald door de politie bleek uiteindelijk niet zo te zijn. Zie dit bericht op https://torrentfreak.com/pirate-bay-what-raid-police-never-got-our-servers-150921/

9 jaar geleden

R.

R.

Nou kijk weet je wat zou handig is aan een VPN IP? Of proxy? Download het via deze IP gegevens... Je blijft anoniem! Enigste wat beetje kan struikelen is dat je dit nu alleen nog maar via tablet of telefoon. De popcorn time voor computer is weg... HET HANDIGST is om te downloaden via TOR network met proxy...

9 jaar geleden

B.

B.

Ja het is een pittige situatie, al zeg ik het zelf.

9 jaar geleden

N.

N.

popcorn-time.se die is voor pc en werkt nog ;)

9 jaar geleden

P.

P.

Gewoon even TOR netwerk downloaden en popcorntime via dat IP downloaden. Zorg er wel voor dat als je een film download je een proxy aan hebt staan. Ik heb het even opgezocht en KPN / Telfort willen niks weten van Stichting Brein. en zullen dus ook geen privé gegevens weggeven. maar er kan natuurlijk een rechtzaak komen. maar een KPN of een Telfort zal wel winnen toch?.......

9 jaar geleden

H.

H.

Je zou via TOR Bridges of Vidalia je IP-adres kunnen verbergen. Nog nooit geprobeerd met popcorn time, maar het moet lukken.

8 jaar geleden

P.

P.

mocht dit gebeuren dan vervalt toch zeker ook de bijdrage/toeslag op CDs, USB en DVD voor het erop zetten van al dan niet films e.d.

8 jaar geleden

J.

J.

Deze week overal downloadboetes op de mat in Nederland, gelukkig bleken die nep! :) Maar ik vind het wel akelig dat er hier door Tim Kuik over enkele honderden euro's per gedownloade film, album of boek wordt gesproken wordt. Realiseert meneer Kuik zich dat dit voor veel mensen een maandsalaris is? Disproportioneel. Gelukkig zijn er toch wel wat dingen die je kan doen om je privacy te beschermen, zie https://www.vpngids.nl/downloaden/anoniem-downloaden/ Daarnaast lijkt Stichting Brein nog altijd niet heel actief geweest te zijn met het daadwerkelijk uitdelen van boetes (gelukkig).

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.