Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Film: de tops en flops van 2013

Film: de tops en flops van 2013

Afgelopen jaar was een Nederlands filmjaar. We behaalden successen (Borgman mocht naar het filmfestival van Cannes), maar bereikten ook 'n dieptepunt (Leve Boerenliefde bijvoorbeeld). Wat waren de toppers en floppers van afgelopen jaar? Hieronder een overzicht, in willekeurige volgorde. 

Scholieren.com maakt lijstjes voor het Jaaroverzicht. De beste blogs, de beste video’s en de beste films. Bij deze: de beste films van 2013. Welke moet je écht gezien hebben, en welke films flopten enorm?

Top: Gravity

Casper stipte ‘m in zijn filmrubriek ook al even aan: de prachtige 3D-film Gravity. Een groots project met twee grootse acteurs: George Clooney en Sandra Bullock. Samen zweven ze in de ruimte, nadat hun ruimteschip compleet is verwoest. Om de illusie te wekken dat de kijker echt in de ruimte is, heeft regisseur Alfonso Cuarón werkelijk alles uit de kast gehaald. Niet zo gek dus dat de productie zo’n 30 miljoen euro kostte. Tijdens het kijken van de film lijkt het net alsof je in een achtbaan zit: Sandra Bullock krijgt tegenslag na tegenslag te verwerken en is bezig met een race tegen de klok. De grote vraag is: kan ze de aarde op tijd bereiken, of sterft ze in de ruimte?

Top: Blackbird

Een briljant verhaal over dreigen op het internet en social media. Heel actueel na de Columbine-killer en de bomdreigingen in Leiden. In Blackbird schrijft einzelgänger Sean een heel onschuldig verhaal over wraak en moord; gewoon om van zich af te schrijven dat-'ie door een stelletje populaire ijshockeyers gepest wordt. Hij wil natuurlijk niet écht iedereen op school vermoorden, maar de wapenvoorraad van zijn vader zet 'm niet echt in goed daglicht. Voor Sean het weet wordt hij van van alles beschuldigd en belandt hij achter de tralies. Blackbird beschrijft een heel zwart verhaal, maar hoofdpersoon Sean maakt het leuk. Geen enkele tegenslag lijkt hem klein te krijgen, want hij benadert alles met zijn eigen sarcastische humor. Op het einde zegt hij dan ook: "Ach, ik hou toch niet echt van makkelijk." Een hoofdpersoon om van te houden.

Top: Prisoners

Voor deze film moet je wel een beetje sterk in je schoenen staan. Het verhaal is namelijk doodeng: twee kleine meisjes spelen op straat en verdwijnen opeens. De vaders van de meisjes en de politie gaan op onderzoek uit, iedereen op z'n eigen manier. Al snel blijkt dat er een kinderontvoerder actief is en er meer mensen betrokken zijn dan je voor mogelijk houdt. Wie kan je eigenlijk nog vertrouwen? De onverwachte gebeurtenissen volgen elkaar in snel tempo op, waardoor de film bloedstollend spannend blijft tot aan de laatste minuut. 

Top: Daglicht

Een ijzersterke Nederlandse thriller. Iris (Angela Schijf) komt erachter dat haar moeder al jaren verschillende dingen voor haar verborgen houdt: ze blijkt een broer (Fedja van Huêt) te hebben, die in een tbs-kliniek zit en veroordeeld is voor iets gruwelijks. Iris zoekt hem op en is er van overtuigd dat hij onschuldig is. Ze gaat op onderzoek uit, maar daardoor zijn zij en haar zoontje hun leven niet meer zeker. Ontzettend spannend verhaal, met 'n aantal onverwachte wendingen. Fedja van Huêt zet een prachtige rol neer als de zwaar autistische Ray en ook de jonge Daniel Verbaan speelt zijn rol als autistisch zoontje van Iris op een geloofwaardige manier. Ontroerend en spannend.

Top: Borgman

Na 38 jaar mocht er eindelijk weer eens een Nederlandse film naar het prestigieuze filmfestival in Cannes: Borgman. Eigenlijk is Borgman het makkelijkst te beschrijven als briljant en bizar. Als een bosbewoner (Borgman) op ’n dag aanbelt bij de bewoners van een dure villa, zet hij een reeks van vreemde ontwikkelingen in gang. Borgman deelt rare drankjes uit aan de kinderen en zit ’s avonds naakt op het bed van de slapende volwassenen. Al met al roept deze film alleen maar vragen op, maar toch verveelt-'ie geen moment. Zoals filmblogger Casper al schreef: de film mag dan raar zijn, de raarheid valt eigenlijk geen moment op. En ach, moet je eigenlijk wel precies willen weten waar de film over gaat?

Flop: Mannenharten

Je hebt ‘m vast al voorbij zien komen, de romantische komedie Mannenharten. Voorzien van ’n sterrencast á la Daan Schuurmans, Barry Atsma en Georgina Verbaan. Zelfs topmodel Kim Feenstra heeft een klein rolletje in de film. Mannenharten schiep hoge verwachtingen, maar heeft die helaas niet waargemaakt. Het verhaal lijkt een beetje op klassiekers als Alles is Liefde en Alles is Familie: de hoofdpersonen zijn allemaal op zoek naar liefde en stuntelen er behoorlijk op los. Hun levens kruisen elkaar af en toe toevallig, bijvoorbeeld in de sportschool. Het verhaal van Mannenharten zit echter vol clichés, wat ervoor zorgt dat zelfs een romkomliefhebber teleurgesteld de bioscoop verlaat.

Flop: Malavita (The Family)

Typische Hollywoodfilm over een Italiaanse maffiafamilie die onder moet duiken in een pittoresk Frans dorpje. Alles aan deze film is Hollywood: de overdreven effecten, actiescènes en natuurlijk ook acteurs als Robert de Niro en Michelle Pfeiffer. Met al die ingrediënten had 't best een goeie film kunnen worden, maar zelfs de Niro en Pfeiffer kunnen Malavita niet redden. Alles is too much en daardoor ongeloofwaardig. 

Flop: Leve Boerenliefde

Weer zo’n Nederlandse flop: Leve Boerenliefde. De film is een soort parodie op het bekende programma Boer Zoekt Vrouw: er worden opnames gemaakt voor het programma Leve Boerenliefde, maar dan wordt de presentatrice verliefd op een van de deelnemers. Het verhaal zit vol vervelende typetjes en overtuigt totaal niet. De strijd tussen de boeren (‘wij willen die stadse mensen met hun apparatuur niet op ons land’) en producer Kennet zit vol kinderachtige welles-nietes dreigementen. (Denk aan: poep over elkaars hoofd kieperen.) Het verhaal weet totaal geen spanning op te bouwen, waardoor ik na de pauze eigenlijk al geen zin meer had om ‘m af te kijken.

Flop: Ushi Must Marry

Moet ik dit nog uitleggen? De serie Ushi & Dushi op RTL (waarin Wendy van Dijk een Japans en Surinaams alter ego heeft) was al tenenkrommend irritant, laat staan een 96-minuten-durende film. In deze film moet de Japanse Ushi van haar moeder trouwen, dus gaat ze op zoek naar de juiste man. Soms zijn slechte films nog grappig, juist omdat ze zo slecht zijn, maar dat geldt niet voor Ushi Must Marry

Flop: Het bombardement

Een film met een zanger en musicalactrice als hoofdrolspelers beloofde al niet zoveel goeds. En na het zien van Het Bombardement bleek die voorspelling ook juist: Jan Smit kan het beter bij zingen houden, want een geboren acteur is hij niet. Wat overblijft is een film met veel ontploffingen en opwaaiend stof. Jammer, want van de maker van het hoogwaardige oorlogsdrama Zwartboek verwacht je heel wat meer.

Welke blogs moet je zeker nog eens (her)lezen? Welke films mag je niet gemist hebben in 2013? Wat zijn de tien beste boeken van het jaar? Dit en nog véél meer lees je in ons Grote Scholieren.com Jaaroverzicht.
- Best gelezen blogs van 2013
- Onze wensen voor 2014
- Dit zijn de beste boeken van het jaar
- Blogs met meeste reacties
- Het beste en het slechtste jaar ooit
- Hoe presteerde onze glazen bol?
- De Ibn Ghaldoun-soap in 2 minuten

Gepubliceerd op 23 december 2013
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.