Fabio zit op een internationale school: 'Je voelt je nooit de enige buitenlander'

Fabio zit op een internationale school: 'Je voelt je nooit de enige buitenlander'

Door Wu-Ji

Een schooldag zonder een woord Nederlands te hoeven gebruiken. Je kunt je er vast moeilijk iets bij voorstellen, maar voor Fabio (17) is dit de dagelijkse gang van zaken. Hij komt oorspronkelijk uit Taiwan en gaat elke dag naar een internationale school in Eindhoven waar ze Engels als voertaal gebruiken.

Maar wat is een internationale school eigenlijk? Heel simpel uitgelegd: een school voor internationale scholieren. Dit zijn vaak jongeren die één of meerdere keren zijn verhuisd naar een ander land, waardoor ze niet gemakkelijk in kunnen stromen in een lokaal onderwijssysteem. Doordat internationale scholen op de hele wereld hetzelfde onderwijsprogramma aanbiedt, kun je overal dezelfde lessen als je verhuist.

Dat is ook de reden waarom Fabio naar een internationale school gaat: “Voordat ik naar Nederland kwam, heb ik in de VS, Taiwan en het Verenigd Koninkrijk gewoond, doordat mijn ouders’ werk regelmatig verplaatst wordt naar andere landen." Doordat Fabio al te lang in het buitenland les heeft gevolgd, kan hij niet gemakkelijk instromen in het Nederlandse schoolsysteem. Daarom heeft hij ervoor gekozen om zich in te schrijven bij een internationale school.

Diversiteit

Volgens Fabio is een internationale school niet erg speciaal: "Het klinkt misschien wel fancy, maar dat is het eigenlijk niet. We krijgen vakken die Nederlandse scholieren ook hebben." Hij is tevreden over zijn schoolleven: "Het is fijn om les te kunnen krijgen in deze omgeving. Vrijwel iedereen komt uit een ander land, dus je voelt je nooit als 'de enige buitenlander' in de groep."

Als Fabio denkt aan het belangrijkste verschil, komt diversiteit meteen bij hem op: "Er zijn leerlingen met diverse achtergronden en culturen. Door met deze leerlingen om te gaan, begrijp ik de verschillen in culturen van anderen gemakkelijker." Als Fabio de keuze had, zou hij om die reden ook voor een internationale school kiezen in plaats van een normale middelbare school. Fabio heeft in de VS op een lokale school gezeten. "Ik hou ervan om blootgesteld te worden aan verschillende culturen. Jongeren op de internationale school accepteren andere culturen veel eerder."

Aan de andere kant merkt Fabio op dat de diversiteit op school ook nadelen met zich meebrengt. "We zijn minder bekend met de lokale cultuur en taal, omdat we er niet dagelijks mee te maken hebben. Zo ben ik er recent pas achtergekomen wat hagelslag is en snap ik nog steeds niet waarom Nederlands van voetballen houden." Dat hij de Nederlandse taal niet goed spreekt, vindt hij geen groot probleem: "In Nederland kan iedereen vloeiend Engels spreken, dus er is niet echt een taalbarrière."


Nieuwe vrienden

Aangezien Fabio naar meerdere landen is verhuisd, heeft hij overal opnieuw vrienden moeten maken. "Ik vind het niet zo erg, want in de vijf jaar in Nederland heb ik bijvoorbeeld alweer nieuwe vrienden gemaakt." Als je elk jaar verhuisd naar een ander land, is dat wel een probleem volgens Fabio: "Ik ken iemand die elk jaar naar een andere internationale school gaat en dan is het moeilijk een hechte vriendschap te creëren. Na een jaar ga je naar een ander land en is het lastig om contact te behouden met je vrienden."

Vervolgopleiding

Het Nederlandse onderwijssysteem is voor de meeste mensen erg bekend. Na het behalen van je middelbareschooldiploma kun je doorstromen naar het mbo, hbo of de universiteit. Bij een internationale school werkt het iets anders. Er zijn verschillende soorten onderwijssystemen, waarvan het IB (Internationaal Baccalaureaat) de bekendste is. Zo'n IB-diploma is in Nederland gelijkwaardig aan een vwo-diploma. Op de school van Fabio hanteren ze ook dit systeem. "Ik heb het gevoel dat we meer praktisch bezig zijn. Zo moeten wij veel verslagen schrijven en moeten we vaak onze eigen mening vormen uit de lessen." Op school leert Fabio dus meer dan de algemene schoolzaken. "Terwijl normale onderwijssystemen leerlingen voorbereiden op hun vervolgopleiding, worden wij opgeleid tot goede burgers", concludeert Fabio.

Na het behalen van zijn IB-diploma wil Fabio naar een Nederlandse universiteit om psychologie te studeren, maar vóór die tijd wil hij gewoon lekker genieten van zijn middelbareschoolleven: "De tijd op de internationale school gaat zo voorbij, dus ik probeer er nog voluit van te genieten!"

Gepubliceerd op 24 oktober 2022
ADVERTENTIE
Een rechtenstudie met betekenis, waar wil jij je hart voor inzetten?

Bij de bacheloropleiding Law in Society aan de VU ontdek je hoe je actuele maatschappelijke thema’s kunt aanpakken met een juridische bril.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.