Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Faalangst: een bonkend hart bij elke presentatie

Faalangst: een bonkend hart bij elke presentatie

Eén onderwerp, twintig steekwoorden, tien minuten.Met trillende handen houd ik mijn blaadje vast. De leraar kijkt me woest aan: "Ga je nog beginnen met je presentatie? Je bent niet de enige vandaag!"

Mijn hart bonkt in mijn keel. Ik wil dit niet meer, ik kan dit niet. Ik ga dit verpesten. Verschrikkelijk, al die presentaties op school.

Geen enkel woord

Het begon allemaal in de derde klas. Bij een Duitse presentatie van tien minuten mocht ik alleen een papiertje met twintig steekwoorden gebruiken. Vol goede moed stond ik voor de klas, maar er kwam niets uit. Geen enkel woord. Uiteindelijk stamelde ik maar "Uhm, meneer, ik kan dit niet. Sorry."

De leraar pikte dit natuurlijk niet en dacht dat ik niets voorbereid had. Voor mijn eigen bestwil knikte ik maar 'ja', en vroeg ik of ik het later die week doen. Hij vroeg nog of ik het niet jammer vond dat ik het dan niet voor de hele klas kon doen. Nee, natuurlijk niet! 

Huilend de klas uit

Dit was nog maar het begin, want mijn faalangst ging van kwaad tot erger. Zo erg zelfs, dat ik een keer huilend de klas uit ben gelopen, omdat ik het niet meer aan kon zien dat de klas me zo vragend aanstaarde.

Leraren snapten mijn presentatieangst niet, en zeiden dat ik thuis maar voor de spiegel en voor mijn moeder moest gaan oefenen. Dat heb ik geprobeerd, maar het hielp niet: de klamme handen en bevende benen bleven maar terugkeren. Elke presentatie opnieuw.

Waarom?

"Waarom ben je zo bang voor ons? We zijn je vrienden! We helpen je er wel doorheen," zeiden mijn klasgenoten dan. Maar zelfs dat werkte niet.

Lange tijd wist ik zelf niet eens waar het aan lag. Angst voor een slecht cijfer? Paranoïa om niet meer uit mijn woorden te komen? Ik wist het niet. Gek werd ik ervan.

Bang voor meningen

Later ontdekte ik de bron van mijn faalangst: mijn vrees voor andermans mening. Het ging me totaal niet om de inhoud van mijn presentatie, of hoe goed ik het zelf vond gaan, maar ik wilde alleen maar de meningen van klasgenoten horen. Was ik goed genoeg voor hen? Kon ik beter, volgens hen?

WEG MET DIE FAALANGST!Toen iemand me hierop wees, begon ik er zelf op te letten. Ik betrapte mezelf er elke presentatie op dat ik inderdaad alleen maar aan mijn klasgenoten dacht. Totaal niet aan hoe ik me zelf voelde, of mijn presentatietechniek.

Geen reet

Dat moest ik leren loslaten, en stukje bij beetje is dat gelukt. Sinds twee jaar geef ik geen reet meer om de meningen van de rest, en focus ik expres alleen op de presentatie zelf. En wat er goed gaat. Sindsdien ben ik eindelijk van die rot-faalangst af. Maar was het maar voor iedereen zo gemakkelijk.

Websites als deze, deze en deze hebben uiterst nuttige tips voor je spreekbeurt van morgen, maar uiteindelijk moet er toch in je eigen hoofd gewoon een knop om. Je moet jezelf aanleren niets aan te trekken van goedbedoeld commentaar van leraren en medeleerlingen, je realiseren waarom je bang bent, en daar tijdens de presentatie bij stilstaan. Op een dag zul je lachend voor de klas staan, echt.

Of heb je zelf een gouden tip? Deel 'm hieronder in de reacties!

Gepubliceerd op 13 september 2011
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

S.

S.

Ik zag een keer een presentatie van een volwassen vrouw die werkte bij een internationale organisatie (zal niet zeggen welke), en die was zo gestresst, die klapte helemaal dicht. Was lullig om te zien. Moraal van het verhaal: faalangst kan iedereen bekruipen.

12 jaar geleden

K.

K.

Ik had er altijd gigantisch last van, en dacht dat een presentatie op mijn Amerikaanse taalschool voor alle 800 medeleerlingen m'n dood zou worden. Totdat ik me realiseerde: "ik zit in de hoogste klas en ik haal de beste cijfers van die klas. Dus eigenlijk spreek ik veel beter Engels dan al die 800 gastjes die naar me moeten luisteren."

Of het echt zo was, weet ik niet, maar die arrogantie hielp toen wel ontzettend. And ever since.

12 jaar geleden

C.

C.

Ik die een sport opleiding, en ik moet alleen maar les geven.. in heb begin natuurlijk spannend en eng omdat ik me klasgenoten helemaal niet kende. Maar nu vind ik het gewoon hardstikke leuk om voor een groep te staan!

Als je eenmaal metaal denkt van dat het niet lukt. Dan lukt het ook niet. Blijf positief denken en altijd een :) op je gezicht!!

12 jaar geleden

L.

L.

Ik heb zo'n hekel aan presentaties!
Ik zit nu in de vijfde, en heb vorig jaar gezegd dat ik aan het eind van de zesde in ieder geval een normale presentatie kan houden XD Dit jaar kan ik in ieder geval genoeg oefenen... Nederlands, Frans, Engels, Latijn... *Zucht*

12 jaar geleden

A.

A.

Ik heb faalangst, eerst had ik het niet wel had ik een beetje met uhm. Toen ik een presentatie moest houden met mijn vriendin, lukte het nog omdat ik er overheen praatte. Maar bij een presentatie van geschiedenis klapte ik helemaal dicht. Ik kon geen woord uitspreken, ik zei ik kan het niet sorry en ging op mijn plek zitten en huilde en kon het niet stoppen, mijn vriendin hielp me toen en vertelde mijn stukje tekst. Vandaag hoorde ik dus dat ik een presentatie in m'n eentje moet doen, ik kreeg tranen in mijn ogen voor helemaal niks. Ik vertelde het tegen mijn lerares en van haar hoef ik het alleen nog maar voor haar het te doen. Maar nu ben ik erg bang, want later MOET ik in m'n eentje gaan presenteren. Ik zie er nu al tegen op. Heeft iemand nog tips PLEASE!!!

7 jaar geleden

L.

L.

Ik heb het dat ik echt bijna hyperventileer als ik een presentatie heb.. me hart klopt echt super snel en k tril helemaal.. stotteren komt er ook nog bij.. en meestal loop ik huilend de klas uit zodat niet iedereen hoeft te zien dat k huil. dit was op de basisschool.. heb volgende week een presentatie, dat gaat helemaal fout..

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.