Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Exotische buitenlandboeken

Exotische buitenlandboeken

Eindredacteur Kim heeft al 333 Scholieren.com-artikelen op haar naam staan en schrijft voor tal van andere media.

Maar dat is niet het meest opvallende aan Kim: ze spreekt namelijk vijf talen vloeiend en reist de héle, héle wereld over.

Daarom is er maar één boekenvraag mogelijk voor Kim: in welke roman komen de meest schitterende beschrijvingen en prachtigste verhalen over het Verre Buitenland voor?

De goedbedoelde leestips van je ouders of docenten blijken vaak geen reet aan. Daarom elke twee weken op Scholieren.com: een aanrader van een Bekende Nederlander of ander aansprekend figuur.

Geloof ons: deze wil je wél lezen.

Zoenen, bloed en dooien

Kim is duidelijk in haar antwoord. En humoristisch. Het volgens haar prachtigste buitenlandverhaal prijst ze aan alsof ze zélf in Griekenland rondloopt:

"Een boek dat écht mooie buitenlandbeschrijvingen heeft, is Captain Corelli's mandoline van Louis de Bernières. Beeld je dat Griekenland van witte huisjes, felblauwe lucht en felblauw water eens in. Check? Oké, verzin daar dan een prachtig liefdesverhaal bij - nee, niet meteen aan de musical Mamma Mia! denken nu, ga iets dieper.

Hebbie-'m? Om het niet al te zoetsappig te maken, komt er vervolgens een Tweede Wereldoorlog en daarna een vernietigende burgeroorlog bij. Zon, zoenen, bloed, dooien, maar wel met heel veel humor. Die combinatie is echt geniaal," zegt Kim in één adem.

Echte mensen zijn beter

"Dan nog een tip die minder literair verantwoord is: lees nooit een aardrijkskundeboek, maar lees boeken van mensen-zoals-jij (West-Europeanen, meestal) die voor hut werk of de liefde naar het buitenland verhuizen. Eerst lach je de hoofdpersoon keihard uit als-'ie in een Keniaans hutje van koeienmest op de grond moet slapen, maar na een tijdje begint de hoofdpersoon die gekke rituelen en rare culturele trekjes te begrijpen - en jij ineens ook."

Kim vervolgt: "Er zijn een paar van die fenomenale boeken: Corinne Hoffman die een Masai-krijger (zo'n gast in zo'n koeienmesthutje) aan de haak slaat in De blanke masai en de Britse Stephen Clarke die z'n best doet die gekke Fransen te begrijpen in Lente in Parijs. Oh, en bovendien Ik woonde in een grot van Marguerite van Geldermalsen in het Midden-Oosten. Die titel spreekt voor zich, volgens mij."

Niet altijd leraarproof

Captain Corelli’s mandoline is zó populair, dat er op Scholieren.com maar liefst één boekverslag over is. Logisch, want het boek is vertaald en mag daarom vaak niet voor Nederlands gelezen worden, alleen voor Engels. Ook met De blanke masai, Lente in Parijs en Ik woonde in een grot maak je niet elke docent blij, omdat ze óf vertaald zijn óf non-fictie bevatten.

Maar omdat al deze boeken zó goed zijn, tippen we ze toch.Voor je algemene ontwikkeling, en zo. Veel leesplezier!

Gepubliceerd op 27 april 2012
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.