Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

Examentips kunst

Examentips kunst

Terwijl het buiten steeds zonniger wordt komt de maand mei steeds dichter bij: de eindexamenmaand. Scholieren.com probeert de stress te verlichten en je te helpen bij de voorbereidingen met superhandige examentips voor elk vak. Prent ze in je hoofd en je loopt straks vol zelfvertrouwen die sporthal in!

In dit blog geeft docent kunst Abe Goedhart een aantal handige tips zodat jij je examen iets chiller in kunt gaan. Hij geeft ook eindexamencursussen die worden georganiseerd door de Universiteit Leiden en de Stichting Studiebegeleiding Leiden (SSL).

Tip 1: Kunstwerken bekijken

Op het examen kunst word je geconfronteerd met allerlei foto's en filmpjes van schilderijen, theater- en dansvoorstellingen, films en andere kunstwerken. Allemaal leuk en aardig, maar hoe kijk je net even verder dan die paar strepen verf of leuke danspasjes? Waar moet je op letten?

Abe: "Het is belangrijk dat je van tevoren je zoekopdracht bepaalt, zodat je niet teveel tijd verliest. Je zoekopdracht haal je uit de vraag." Zorg dus als eerste dat je begrijpt wat er van je gevraagd wordt. Als je bijvoorbeeld moet beschrijven wat er zo modernistisch is aan een schilderij, moet je de kenmerken van het modernisme kennen. Abe: "Het kan helpen om deze kenmerken even op een kladblaadje te schrijven: zo kun je gerichter naar de bron kijken." Zorg dat je zulke kenmerken dus goed leert van tevoren!

Docent Abe

Tip 2: Kenmerken beschrijven

En dan het advies, nee, bevel: gebruik de bron voor je antwoord! Dat betekent niet dat je simpelweg de kleur, vorm, compositie en dergelijke opschrijft, maar altijd wat je daaruit kunt afleiden. Dus als er van je gevraagd wordt wat er modernistisch is aan een schilderij, antwoord je niet 'de kleur' maar schrijf je bijvoorbeeld: 'de kleuren zijn fel en helpen hierdoor bij het uitdrukken van een gevoel, wat het doel is van het expressionisme (een modernistische stijl).' In dit antwoord geef je dus aan wat het effect is van de kleuren in het schilderij, in plaats van ze enkel te benoemen.

Maar wat als je dat nou heel lastig vindt? Abe: "Vaak kun je uit de vraag al een (deel van het) antwoord afleiden. Als de vraag bijvoorbeeld is: 'Waaraan kun je zien dat de danser blij is?', dan zie je dat vaak aan de houding en gezichtsuitdrukking. Met logische antwoorden kom je soms dus al een heel eind."

Voorafgaand aan de eindexamens publiceert Scholieren.com drie keer per week examentips op Scholieren.com. De tips zijn voor zowel het havo- als vwo-examen te gebruiken. Meer eindexamentips en artikelen? Klik hier!

Gepubliceerd op 18 april 2014
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.